RADIO TRSTENIK – Iz naše prošlosti

 

Trstenik je, osim već postojećeg lista „Tribina“, 21. februara 1971. godine dobio prvo elektronsko glasilo. Naime, na inicijativu tadašnje Opštinske konferencije SSRN i Skupštine opštine Trstenik, osnovan je i počeo sa radom - Radio Trstenik. Prvi trstenički radio bio je sastavni deo tadašnjeg Centra za informisanje, zajedno sa listom „Tribina“, čiji je direktor bio Ljubinko Čabrović.

Centar za informisanje, samim tim i Radio Trstenik, bio je smešten na prvom spratu zgrade SO Trstenik, sa pogledom na crkvu, i bio je te 1971. godine jedna od malobrojnih radio-stanica u Srbiji. Dve godine pre, juna 1969.godine, počela je sa radom susedna Radio Vrnjačka Banja.

Radio Trstenik je emitovao program sa srednjotalasnim predajnikom od 50 vati, sa žičanom antenom razvučenom od zgrade opštine do crkvenog sata, na frekvenciji 1106 kHz i tada veoma prepoznatljivom talasnom dužinom od 292 metra. Studio je imao režijski sto ručne izrade, dva magnetofona i dva gramofona.

Redakcija Radio Trstenika bila je skromna. Činili su je novinari Dragan Vučković i Ljubomir Vojić (ujedno i glavni i odgovorni urednik), muzički urednik-voditelj Mladen Bokan i tonski realizatori Miroslav Miljković-Duda i Vitomir Murganić-Vita. Tu se nalazio i Slobodan Ković, a ubrzo kao spiker počinje da radi mlada Mirjana Rašković, kasnije (sve do penzije) vodeći glas Radio Kruševca, tada već Mirijana Toković.

Radio Trstenik je u to vreme možda jedina radio-stanica u Srbiji koja je emitovala svoj jutarnji program, sa servisnim informacijama i muzikom. Jutarnji program je počinjao u 5:55h i trajao do 7 sati. Tada su se, jednom nedeljno, četvrtkom, poslenici Radio Trstenika uključivali u program „Jutro na zajedničkom talasu“ Drugog programa Radio Beograda i prenosili široj javnosti novosti iz trsteničkog kraja. Redovni dnevni program emitovan je radnim danima od 14 do 17 časova i nedeljom od 9 do 12 sati.

Bio je to veoma slušan program na trsteničkom području, o čemu su svedočile stotine pisama, dopisnica i razglednica slušalaca, pogotovo za nedeljnu kontakt emisiju „Reč, dve, jedna pesma i to je sve“, koju je u kontaktu sa slušaocima, poštom i telefonom broj 81-268, sa entuzijazmom tada radio Mladen Bokan. Zapažene emisije bile su još i „Reklamni putokaz“, „Hronika trsteničkog kraja“, „Emisija za mlade“ i „Emisija za selo“, autora Dragana Vučkovića. Pamtiće se, takođe, pionirski poduhvat, direktan radio prenos svečanog otvaranja Robne kuće „Morava“, sa nagradnom igrom, „uživo“ na talasima Radio Trstenika.

U Godišnjaku JRT ostalo je zapisano da je Radio Trstenik te 1971.godine emitovao 600 sati sopstvenog programa, od čega 100 sati govornog i 500 sati muzičkog sadržaja, a deo je bio rezervisan za prenos programa Radio Beograda.

Na žalost, tokom 1973.godine, naglo je oslabio predajnik Radio Trstenika, pa se čujnost smanjila i bukva lno „od rampe do rampe“. Nije bilo ni materijalne „podloge“, ni političke volje da se čujnost popravi, pa je već početkom 1974.godine Radio Trstenik „ugašen“. Samim tim, Trstenik nije imao svoje elektronsko glasilo sve do 1992. godine kada se na trsteničkoj Kuli oglasio privatni „Radio 48“...

 

Radio TRSTENIK, nekada i sada

...svom otačestvu, Trsteničani, februar 2015.

www.trstenicani.rs