Добро дошли у трстенички спортски времеплов...

Верољуб Манџукић Џука

ts_dzuka_sВерољуб Манџукић (1950-2017), како су га сви Трстеничани звали Џука, рођен је јуна 1950. године у Бресном Пољу код Трстеника. Бавио се боксом још од 1966 године, када је почео и да тренира у боксерском клубу „Прва Петолетка“ члану друге лиге СФРЈ у то време! Постизао је запажене резултате још као јуниор, јер је у то време боксовао за прву поставу сениора. На свим првенствима Србије и СФРЈ постизао је одличне резултате освајајући често прво, друго или треће место, а конкуренција је била изузетно јака, без обзира што је дошао из малог клуба! Као талентован и надарен боксер добио је поверење од тадашњег савезног капитена репрезентације, Душка Богдановића и позван је  у репрезентацију! Као члан државне репрезентације достојно је представљао своју земљу од 1967. до 1971. године.
Одласком на одсужење војног рока у СФРЈ, паузирао је само годину дана, а по повратку приступио је боксерском клубу Раднички Крагујевац, члану Прве савезне лиге за који је боксовао преко две године, не знајући за пораз!

После две ипо године вратио се у матични клуб „Прва Петолетка“ и ту наставио своју боксерску каријеру све до 1983. год. Био је љубимац своје публике и свог града, као врстан спортиста и одличан борац у рингу.

ts_boksr_s

ts_dzuka_slПо повратку у Трстеник и у свој матични клуб, наставио је са постизањем добрих резултата.

У својој боксерској каријери је од 1966. године, па до 1983. имао је непрекидног боксерског стажа 16 година; за то време се борио у 436 мечева, од којих је 19 боксовао нерешено и само 16 изгубио!

По завршетку боксерске каријере Манџукић је наставио да се бави тренерским позивом. До последњих дана је ради као тренер боксерског клуба G & F у Трстенику. Како је био успешан такмичар боксер, тако је желео и са својим младим ученицима и ученицама, да оствари што веће успехе и да као тренер пренесе своје огромно знање и искуство на младе Трстеника и околине. Тренерски позив је његов наставак боксерске каријере, наставак боксерског живота, где се трудио да својим такмичарима пренесе пре свега љубав према племенитој вештини, да би га млади нараштаји у догледно време и превазишли својим резултатима.
Био је оснивач и зачетник боксерског клуба G & F у Трстенику, где је активирао и тренирао доста девојака, које се и данас баве овим спортом, што је у Србији права реткост. Његове наследнице и ученице су већ постигле запажене успехе у Србији, Европи и свету. Женски бокс је код нас у Србији у повоју у односу на Европу и свет, где је у великом успону, а Џука је у трстенику био пионир у промоцији и омасовљавању женског бокса. – Времеплов спорта у Трстенику (ТВ-ТСТ), Верољуб Манџукић Џука.

ts_dzuka_1„Бокс као спорт то је мој живот – причао нам популарни Џука – када бих се поново родио опет бих се бавио боксом, јер је то прави спорт који човека чини посебним од осталих. Бокс је узвишени чин људског ума, где сам одлучујеш о себи: или постајеш победник, или губитник.“. Увек се присећао свог првог тренера Милета Станића, код кога је и научио прве кораке у боксу, сву пажњу и очинство које је чика Миле пружао младим боксерима Трстеника као тренер. – Трудимо сам се да и ја пренесем младима то исто – Миле је из угла увек налазио речи које су ме враћале у живот, давале снагу и стварале неки инат да истрајем... Тако сам много пута побеђивао захваљујући само њему.

Душом и срцем у боксу – Боксер, тренер, отац = Верољуб Манџукић Џука.

ts_dzuka_2

Трстеник је средина која заслужује квалитетан боксерски клуб. Последњих година традиција је изневерена, није се радило, па су остала само сећања на блиставе резултате и мајсторе племените вештине: Вукадиновића, Вељовића, Беговића, Трубарца, Момировића, Ковачевића, Миленковића, Копривице, Радојичића, Величковића, Обрадовића, Ђокића, Газепова, Дреновака, Стажића, Живковића, Кандића, Карамарковића, Црвенка, Миленковића, Петковића, Јаћовића и много других. Сви су били велики спортисти, и достојно су представљали свој клуб, град и државу. Бокс клуб
G & F, чији је Верољуб био тренер, један је од пионира женског бокса (олимпијске категорије) у Србији, али и клуб који наставља светлу традицију трстеничког бокса у сваком погледу...

ts_dzuka_3

ДЕВОЈКЕ – Фајтери
Добро запамтите следећа имена: Тамара Милорадовић, Милена Матовић, Александра Стојановић и Марија Стојановић су такмичарке које су већ пронеле славу Трстеника и Србије! Својим свесрдним радом, тренинзима, трудом и талентом, постижу већ велике успехе, па се надамо да ће наставити добрим путем и тек доносити Трстенику и Србији медаље и признања.
На Другом купу нација, које је одржано у Зрењанину, пре пар месеци, међу 111 такмичарки из 15 земаља, Марија и Александра Стојановић, Милена Матовић и Тамара Милорадовић, са тренером Верољубом Манџукићем, превазишле су сва очекивања и, у град на Западној Морави, донеле четири медаље: три златне, бронзану и велики пехар за најуспешнији женски боксерски клуб у Србији.

Истичемо бокс клуб G & F

– Прихватио сам се велике одговорности да тренирам младиће и девојке жељне афирмације и могућности да науче нешто о племенитој вештини! За врло кратко време клуб је стекао велику репутацију како у Србији тако и у иностранству! Ови резултати су постигнути великим ентузијазмом и стручним радом. Код мушкараца су се истакли Никола и Игор Лошић, Звездан Васић, Алекса Думановић, Виктор Јанчић, Милош Стаменковић, Дане Гавриловић. Код девојака су се афирмисале Тамара Вујовић, Тамара Милорадовић, Милена Матовић, Милица Благојевић,  Марија Стојановић, Александра Стојановић. Сви ови такмичари и такмичарке су учествовали на првенству Србије, Европе и света и остварили запажене резултате- бројне медаље (златне и сребрне) и пехаре.

ts_dzuka_4

 

 

 

 

 

 

Верољуб Манџукић већ четири године тренира младе девојке са којима је освојио многе турнире и првенства. По повратку из Румуније репрезентативке Србије из Трстеника: Тамара Милорадовић, Јована Крстић, Милена Матовић и Марија Стојановић су достојно браниле боје своје земље и допринеле победи од 12:8 над Мађарицама. Издвајамо:

– Јована Крстић, (до 57 кг)-пораз од 2:4;
– Тамара Милорадовић, (до 60 кг)-победа од 12:3 !
Милена Матовић, (до 75 кг)-победа од 16:1 ! (ВИДЕО)
(flv 480x270px, 33,3 MB).
Марија Стојановић, (до 69 кг)-победа од 17:6 ! (ВИДЕО)
(flv 480x270px, 42,1 MB).


Сећање...

Подсећајући се на дане када је на нашем Старом гвозденом мосту, помажући повређенима од експлозија при уништењу моста и сам био рањен и тешко повређен, ипак највише је истицао и причао о младим девојкама и младићима Трстеника који су одабрали да им спорт буде водич у будућност. Овде можете погледати комплетан филм о тренуцима ракетирања моста, кроз причу и осећаје које казује сам Верољуб Манџукић-Џука.

Милосрдни анђео (file flv, 68,5 MB, 520x386 px, t=15:25 min).

– На слици доле, једна од првих фотографија када је клуб био у оснивању.

ts_dzuka_5

 

 

 

 

 

 


– Популарни поздрав најуспешнијих такмичарки бокс клуба из Трстеника G & F са својим тренером Верољубом Манџукићем.

ts_dzuka_6

 

 

 

 

 

 

 

Првенство Србије 2015-појединачно, млади & сениори;
(Трстеник, мај 2015.), М. Веселиновић репортер „Журнала“.

Пишемо спортским легендама

На овом месту покрећемо једну нову иницијативу многих посетилаца презентације, да им омогућимо да електронским путем пошаљу поздраве, коментаре или своје мишљење популарним личностима или великанима нашега спорта. Ово ће од сада примењивати стално.

(ПОРУКА - КОМЕНТАР)

Пишите нам-еmail: info@trstenicani.com