Добро дошли у трстенички спортски времеплов...

ТРСТЕНИЧАНИ – ЛЕГЕНДЕ ФУДБАЛА

ts_fleg_joncic1

ts_spleg_cile1962АЛЕКСАНДАР АЦА ЈОНЧИЋ (1935-2018) – Инмемориам-успомене на Ацу.

Стандардни првотимац ФК Партизан из Београда, играо заједно у истом дресу са таквим великанима нашег фудбала као што субили Бобек, Зебец, Шошкић и Галић; последња одбрана Партизана испред ненадмашног Шошкића, центархалф који је уливао сигурност и поуздање код својих саиграча (Јусуфи, Сомболац, М. Милутиновић, Васовић...), фудбалер који добија позив за репрезентацију Југославије за одлазак на Светско првенство у фудбалу – Чиле 1962. године; играч који се равноправно спремао за велики мундијал са својим клупским друговима (Шошкићем, Галићем, Јусуфијем и В. Ковачевићем...). Али тешка повреда главе у домаћем првенству, против екипе Ријеке у Београду, одваја га од снова сваког фудбалера...
Ипак, наше дете са „калдрме“, је успело да у дресу, реномираног и светски познатог тима, ФК Партизана, освоји 3 првенства као стандардни првотимац; један је од заборављених легенди и великана нашег фудбала – Трстеничанин Аца Јончић.
Почетак је био на игралишту крај Мораве, у школским данима, па као средњошколац у Радничком из Крагујевца; после неколико месеци нашао сам се на југу у Нишу... Ево извода из разговора са нашим Трстеничанином...

JW Player goes here

ts_fudleg_2Александар Јончић-АЦА, је рођен 1935. године у Трстенику у кући скромне и угледне трстеничке породице (отац Благоје и мајка Јелисавета); отац, популарни чика Блажа, је био познати градски кројач, куће су биле недалеко од железничке станице (данас је ту Дом здравља); основну школу и малу матуру је завршио у родном граду, у згради старе трстеничке гимназије. Прве кораке са лоптом је, као и многи Трстеничани, направио на популарном „вашаришту“-игралишту крај Западне Мораве. Та љубав за лоптом и игром, нераскидиво се везала са њим и до данашњих дана.
По одласку у средњу школу у Крагујевац, постаје члан ФК Радничког из Крагујевца и у њему игра (прво на месту бека, а после као центар-халф) непуну годину. Уз малу „фудбалску аферу“, 1955. године се обрео у истоименом клубу, али сада у Нишу. Већ у Радничком из Ниша, бива запажен од стручњака на утакмици репрезентације Ниша и Б-репрезентације Југославије; у многим дуелима са тадашњим репрезентативцима (И. Топлаком) излазио је као победник.
То није могло да промакне искусном стручњаку Аци Атансковићу, који га одмах препоручује Партизану и одводи у Београд.

ts_fleg_joncic3

Александар Јончић је у дресу Партизана одиграо близу 200 утакмица, и играо до краја 1963. године. Из Партизана је у паузама домаћег првенства често долазио и у Трстеник, где је у неколико наврата држао тренинге фудбалерима свог родног града по угледу на своје прволигашке из Партизана. Крајем 1963. године, прелази у Суботицу и за Спартак игра непуне две године. На позив Лазе Радовића, као и многи успешни првотимци тадашње Југославије, одлази у Холандију и потписује уговор са друголигашем Xerxes-ом. У том клубу је играо пуне 4 године.
Фудбал је престао да игра у својој 34. години, тј. 1969. Остале су му у сећању веома лепе успомене на многе саиграче из ФК Партизан (Радовић, Шошкић, Ковачевић, Галић, браћа Чебинац и Милутиновић, Белин...), али посебно истиче легенду и великог фудбалског аса С. БОБЕКА. То је био веома стручан, образован и паметан играч; тих, човек који је увек помагао речима и саветима. Као младом играчу у тиму популарни „штеф“ му је био први који га је храбрио и давао савете, указивао на грешке. Захваљујући њему је постао стандардни првотимац Партизана. Аца се радо сећа и Бобекових честих посета у болници док је био на лечењу од повреде главе...

JW Player goes here

Погледајте и галерију фотографија о ФК Партизан и нашој трстеничкој фудбалској легенди: А. Јончић – Троструки Прваци (Партизанове „бебе“)

ts_acaj_1Аца је често навраћао у Трстеник и увек је одиграо по неку ревијалну утакмицу са својим другарима из града. На фотографији из времена 50-их (око 1952/53 год.) између осталих у дресовима су: Влада Хинић, Јончић, З. Вукушић, М. Деспотовић-Дрмоња, - , - , Душко Јовановић, Кепа , Света Јовановић. Доле су и: Моне, – , Белић (старији), Кучак, З. Павићевић и ...

 

 

 


ts_acaj_2

На прво путовање у иностранство са екипом Партизана је кренуо давне 1958. године у Мађарску на пријатељску утакмицу. Детаљ са београдских перона и поздрав који је наговештавао пуно путовања и посету многим градовима широм земље и Европе.

После Партизана Аца Јончић одлази у Холандију у јесен 1965. године у друголигаш Xerxes из Ротердама; осваја првенство и постају ПРВОЛИГАШИ. Две године игра у првој лиги; после одлази у Дордрехт и игра за истоимени клуб.

 ts_acaj_3

Незаборавна утакмица са Црвеном Звездом 1958. године и резултат 2:2;
Екипа Партизана је играла у белим дресовима, а наступали су с' лева: Бобек, М. Стојановић, Милорад Милутиновић, Зебец, Јончић, М. Валок, Херцег, Б. Белин, Калоперовић, Пајевић и Блажић.

 

 
ts_acaj_4

Са гостовања на Максимиру против загребачког Динама 1958. године, победа од 4:1 за Партизан;
играли су с' лева: Бобек, Шошкић, Зебец, Милорад Милутиновић, Јончић, Миладиновић, Дуванчић, Б. Белин, Калоперовић, Јусуфи и Михајловић.

 

  

Истичемо...

ts_acaj_5

 

 

 

 

 

 

 

„Најтежи тренуци у каријери су ми били те 1961. године, када сам има тешку повреду главе у судару са играчем Ријеке на првенственој утакмици у Београду. Лежао сам на ВМА, био сам без свести дуже време и мислило се да сам завршио каријеру.“

ts_acaj_5

 

 

 

 

 

 

 


„Та повреда ме је удаљила и из репрезентације... али другарство је у екипи тада било велико, обилазили су ме сви, бодрили и давали вољу да истрајем; и ето после тога сам са Партизаном освојио две титуле првака државе за редом, УСПЕЛИ СМО...!“ Живо се тих догађаја сећа Аца Јончић и данас...

Екипа ФК Партизан: тренинг на помоћном терену крај свог стадиона ЈНА. Шошкић, Дамјановић, Михајловић, Блажић, Лазаревић, Вукелић, Пајевић, Јончић...

ts_acaj_5

 

 

 

 

 

 

 

 

Сећања...

...Играо сам не једној утакмици за екипу свог града ФК трстеник 1950-их година као веома млад, гостовала нам је Слога из Краљева; сви су ми причали: ...пази овај центарвор је опасан, брз искусан... Међутим, нисам никаквих проблема имао са њим, није ни дотакао лопту, све сам веома лако решавао дуеле и Трстеник је победио тада... Присећа се тог времена, Аца Јончић.

– На слици, Аца Јончић (трећи с' лева) на залеђеном терену давне 1958. год. Прлинчевић и Калоперовић лево, против Радничког (БГД).

ts_acaj_6

 

 

 

 

 

 Екипа ФК Партизан тренира за учешће на турниру у Будимпешти на стадиону ференцвароша 1958. године у склопу припрема: то је било прво путовање у иностранство за Ацу Јончића; тако је све почело...

ts_acaj_7

 

 

 

 

 

 

 


Једна од ноћних утакмица–дуел са Петаковићем из Радничког (БГД) победа Пертизана од 5:1 (пријатељска утакмица за првенствену сезону 1958/59).

ts_acaj_8

 

 

 
Пишемо спортским легендама

На овом месту покрећемо једну нову иницијативу многих посетилаца презентације, да им омогућимо да електронским путем пошаљу поздраве, коментаре или своје мишљење популарним личностима или великанима нашега спорта. Ово ће од сада примењивати стално.