Добро дошли у трстенички спортски времеплов...

ХРОНИЧАР ТРСТЕНИЧКОГ СПОРТА

 

ts_despopДЕСИМИР ПОПОВИЋ – Деско (1925-2010)

Rођен је августа 1925. године у Трстенику. Основну школу и гимназију је звршио у Трстенику. После ратног вихора, 1945. године активно се укључује у друштвени живот града. Као млади активиста, уочене су његове способности за помоћ и збрињавање људи, избеглица и старих, па је добио могућност да у новембру 1957. упише, како се тада звало, Виши течај за социјалне раднике на Правном факултету у Београду.
Вишу школу за социјалне раднике завршава о року октобра, 1959. године са врло високим оценама. По повратку у родни Трстеник један је од оснивача Црвеног крста и Центра за социјалну помоћ у граду заједно са др Ацом Милићевић и Ђорђем (Ђока) Стојановић.

 


ts_sphro_desko1Деско Поповић, је са високим оценама, о року, за готово две године завршио школаовање на Правном факултету у Београду за социјалног радника. Прегледајући индекс, уверили смо се у то.

 

 

 

 

 

ts_sphro_desko2

Деско је поред своје основне делатности социјалног радника, много познатији у граду међу Трстеничанима, јер је пионир у прикупљању података и изворних фотографија, документа и писане речи живих житеља града.
Први је Трстеничанин који се активно и укључио у сакупљање биографске грађе генерација фудбалера, догађаја и фудбалског клуба Трстеник. Па слободно можемо рећи, да захваљујући Деску Поповићу, ми Трстеничани имамо сада фотографије фудбалског клуба из давних 1930-их година, из 940-их, па све до данашњих дана. Био је неуморан и упоран у том послу. Многе његове фудбалске фотографије се налазе и на нашој презентацији Трстеника и спорта.


ts_sphro_desko3

Фудбалски клуб Трстеник, (од 1950-их ФК Прва Петолетка до 1990-их) у неколико наврата, поводом својих годишњица постојања, му је додељивао заслужена признања, похвале и захвалнице, за све оно што је радио на популаризацији спорта у Трстенику (у овом случају фудбала); на многим академијама и јубилејима фудбалског клуба Трстеник, са интересовањем се чекало шта ће прочитати популарни Деско-шта је ново „изчепркао“ из прашњавих архива, запуштених витрина и разноразних „кутија за ципеле“ старијих Трстеничана, у којима су се чувале старе и заборављене породичне фотографије...ts_sphro_desko4

Почасна Чланска Карта која је додељена свом бившем играчу, сипматизеру и дугогодишњем (до смрти), хроничару ФК Трстеник на јубилеју 75 година од почетка фудбалске игре у Трстенику.

 

 

 

 

Истичемо...

–Мај, 2003. године;
ОПШТИНСКА ОРКАНИЗАЦИЈА ЦРВЕНОГ КРСТА – Трстеник

Је доделила звање ПОЧАСНОГ ПРЕДСЕДНИКА Црвеног крста у Трстенику.

ts_sphro_desko5

 

 

 

 

 

 Још давне 1963. године Деско је добио специјалну захвалницу за несебично залагање и ангажовање на прикупљању и организовању добровољних давалаца крви...

ts_sphro_desko6

 

 

 

 

 

 

 

Причали су нам стари: ...када је стари Солунац Чеда „голалија“ умро у Трстенику, није имао никога. Деско Поповић је те 1954. године покренуо, преостале Солунце овога краја, људе из града, познанике и пријатеље и омогућио да се борац за светао и чист образ нашега града достојанствено и како треба уприличи и упокоји...

Сећања...


Прикупљајући и хронолошки сређујући грађу спорта свог завичаја, Деско Поповић је наилазио на многобројна ретка и историјски веома значајна документа и фотографије не само из спорта, већ и из политичког, законодавног и културног живота нашег града.
Тиме је обогатио садржаје многих историјских периода бурне прошлости овога краја. Зато му је град и Завичајна библиотека још 1996. године подарила специјалну Захвалницу.

ts_sphro_desko7

 

 

 

 

 

 
ПАМТИМО...

ts_sphro_desko8

 

 

 

 

 

 Напустио нас је тихо, нечујно скоро непримећено. на дан своје Крсне славе, на Ђурђев дан 06. маја 2010. године, попивши последњу трстеничку шољицу кафе са својом супругом Милевом.

Како кажу приче старијих: „ ...иза малих људи, остају велика дела...“

...свом отачеству Трстеничани !

Пишемо спортским легендама

На овом месту покрећемо једну нову иницијативу многих посетилаца презентације, да им омогућимо да електронским путем пошаљу поздраве, коментаре или своје мишљење популарним личностима или великанима нашега спорта. Ово ће од сада примењивати стално.

(ВАШ КОМЕНТАР)

Email: info@trstenicani.com