Представљајући трстеничке праве задужбинаре, а били су и срески начелници, председници општине, градоначелници, виђенији учени људи, трговци, али и занатлије, пекари и кафеџије; па смо се понели мишљу да истражимо и представимо пионире и задужбинаре овога града, али овога пута у СПОРТУ.Читајући на овом месту о спортистима и спортским задужбинарима Трстеника, много боље ће те упознати и историју самог града, обичаје његових људи и бар мало бити у времену у коме су живели.
ТС спортске ЛЕГЕНДЕ (приче)


ts_sportdugme      

Добро дошли

ts_misamal_l Милан и Миша Малићанин

Можемо слободно рећи да је од браће Милана и Милоша све везано за спорт у Трстенику, некако и почело. Оба брата су били и народни посланици и председници Општине; Милан до 1935. године, а Миша од 1938. године. Милан је био старији и он се бавио економским питањима, трговином и банкарским пословима у Србији и ван ње.

 

Он је највероватније и донео са својих бројних путовања по иностранству прву праву кожну лопту у Трстеник 1920. године, а не његов брат Милош, који је тада студирао право у Београду и имао тек 19 година. Миша је у то време играо фудбал и први је оформио фудбалску екипу (Спорт клуб) у Трстенику, али више о томе на следећим странама...

 

ts_dzeradj_l Добривоје Жерађанин

Судија општинског суда у Трстенику. Обављајући свој посао професионално и поштено, једа нје од ретких судија кога је и сам народ ценио и поштовао. зато је и био дуго Председник суда у Трстенику. Његова највећа љубав је био фудбал и игралиште, тзв. „Вашариште“ поред Мораве.


Проводио је сате и дане по завршетку свог напорног посла на игралишту. Васпитавао младе, дружио се са њима, дечурлију која је стасавала на трстеничкој калдрми, водио да науче прве фудбалске кораке код Раше и Кирете.


Његова два сина су играла више од 15 година фудбал и били врсни одбрамбени играчи. Био је дугогодишњи председник ФК Трстеник, који је једини до сада проглашен за-Доживотног председника ФК Трстеник.

 

ts_kire_l Стеван Кирета

Дошавши из далека у један мали град какав је Трстеник, капетан ондашње ЈНА, ваздухопловац, није ни слутио да ће срце и душу препустити овој малој вароши. „Заљубио сам се у моравске обале и зелену траву овог града и никада их нисам избрисао из најлепших сећања.“


И сам фудбалер београдских клубова, дубоко је урезао свој рад у ФК Трстеник, постигао највеће успехе и пласмане у историји клуба са својим сарадницима Рашом и Жером. Популарна -тројка- је била комплетно уиграна. „Некако смо дисали као један, па чак и када се нисмо слагали.“ Тако је говорио популарни Кире, кажу његови савременици.


У сезони када је остварио улазак у Српску лигу, поставио је са екипом и рекорд за Гиниса; у целон полусезони (јесењој) ФК Трстеник није примио ни један гол.

 

ts_rasal Раша Радосављевић

Био је шегрт у трговини и радио је у Врњачкој Бањи, али је једва чекао да појури лопту на трстеничком „Вашаришту“ са братом Драђом; и не само то, него је косио и траву, „кречио игралиште“итд. Док је учио трговачки занат у Београду играо је за подмладак БСК-а, али је како каже, навијао за Југославију...


Радио је прво у трговачкој радњи Тодора Петковића у Трстенику и већ од 35. године почео да тренира младе фудбалере. Заједнички рад са Киретом је био период када се највише и постигло у Трстеничком фудбалу све до 1972. године.


„Одлично сам изводио корнере и давао голове из корне иако је био голман на голу, па је то и била честа тема за клађење на игралишту; наравно увек сам ја добијао опкладе.“

 

ts_solelВојкан Митровић

Популарни чика Шоле. Добитник бројних признања, повеља, диплома и медаља. Човек са невероватном енергијом у раду, очинским прилазом младим људима и великим тренерским искуством. Трстенику и Врњачкој Бањи, је подарио прваке државе у рукомету, како са мушким тако и са женским екипама.


Небројано пута је у новије време био први тренер обеју екипа рукометаша, освајао је многа првенства, а под његовим дугогодишњим стручним радом стасавали су државни репрезентативци како у мушкој, тако и у женској селекцији.


Такође, Шолетова каријера је богата и успесима у развоју кошаркашког спорта у Трстенику. Једном речју, Шоле је урезао дубоке и за будућност, неизбрисиве трагове у популаризацији спорта у Трстенику.

Новине су писале...

Текстови

Шта су писале новине давних година о људима, о самом граду, о спорту, сазнаћете овде.

 

ts_ljubvukadЉубомир Вукадиновић

Видеће те шта је писао великан спортског новинарства наш Трстеничанин кога Вам са поносом представљамо. Читаћемо његове чланке из давних 1940-их година када је у време окупације радио за часопис „СПОРT–Ново време“.

 

Подсетићемо Вас и на фудбалски турнир који се одржавао у Трстенику 1980-их година под називом „Трофеј Љубише Вукадиновића“.

 

 

 

Прелиставаћемо чланке и новинске странице и убеђени смо да ће Вас интересовати шта је писано када се играло у Српској лиги (оној великој)...

ts_novinesport

СРПСКА ЛИГА септембар, 1963. год.

ФК Трстеник – ФК Слобода (ТУ)
2:2 (0:2)


ts_dugopsir