Добро дошли у трстенички спортски времеплов...

Војкан Митровић - Шоле

sole_sПопуларни чика Шоле је рођен децембра, 1936. године у Трстенику. Добитник је бројних признања, повеља, диплома и медаља. Човек са невероватном енергијом у раду, очинским прилазом младим људима и великим тренерским искуством. Трстенику и Врњачкој Бањи, је подарио прваке државе у рукомету. за разлику од многих, радио је и са мушким и женским екипама. Небројано пута је у новије време био први тренер обеју екипа рукометаша, освајао је многа првенства, а под његовим дугогодишњим стручним радом стасавали су државни репрезентативци како у рукомету, тако и у кошарци. После 53 године рада, присећа се:

JW Player goes here

 

 

Давне 1955/60-е године у тадашњој Југославији, стручни рукометни тренери су могли на прсте обе руке да се изброје. Онда је на иницијативу РС Србије, организован семинар у Београду (Кошутњак) за 20 полазника, будућих рукометних тренера. На том списку, други по реду је био Војкан Митровић-Шоле из Трстеника. Завршио је успешно обуку, и стао уз раме тада великана и будућих успешних тренера. Како сам истиче: ...Нас старије рукометаше и рукометне трнере, тада су носили ентузијазам и љубав према спорту на прво месту, а после новац, који је и тада био неопходан и важан. Сада је то обрнуто; ваљда је зато и све популарнија историја спорта и разне врсте времеплова...

ts_sole_mostИако је постизао резултате вредне пажње и могао да иде и у веће градове и велике клубове широм земље, није се удаљавао дуго од свог Трстеника, од Мораве и популарног „Старог моста“. Са својим друштвом се све лакше преброди; било је много тренутака када су се после пораза јадали једни другима, када су после победа славили и препричавали догађаје око голова.
А златне године трстеничког фудбала, рукомета и бокса су биле 1960-70. Тада се није знало где ићи суботом и недељом, на које игралиште, или у башту на бокс.
Зато су се и извршили распореди да једни играју недељом, други суботом, а трећи у башти матине (бокс).

Још фотографија...

ts_sole_treneri

Као тренер са многим екипама је ишао на припреме. У то време се припремало са репрезентативцима, било да су то боксери, рвачи, фудбалери или рукометаши. На слици видимо Шолета са Томом Хладним и Луком Поповићем са једних од припрема рукометашица на Ђердапу (Кладово) 1970. године.

Шоле је једно време био и успешан тренер кошаркаша Трстеника и Напредка у Крушевцу.

 

 

 

ts_sole_tsrukomet

ВРЕМЕПЛОВ – „Пионирски кораци у тренерској струци“ (укратко)...
На рукометном семинару, а на иницијативу PC Србије и Завода за физичку културу Војводине, у Београду (Спортски центар „Кошутњак") одржан је семинар за звање рукометног тренера од 20. до 30. децембра 1960. године. На семинару су предавачи били Фрањо Хорватић, Вилим Тичић, Ђјорђе Вучинић, др Петровић и др Јовановић. Већина учесника семинара са успехом је положила испите и добила звање рукометног тренера. Тада су постали тренери и позната и призната имена: проф. Јездимир Станковић, Богдан Марган, Миодраг Илић, Душан Анушић, Лазар Јагодић и др. Тих шездесетих година основано је и удружње тренера. Сваке године PC Југославије, PC Србије и удружење тренера организовали су семинаре локалног, републичког и југословенског карактера.

На слици: Шоле тренер прве екипе рукометаша Трстеника 1970-их: с' лева, стоје: Шоле, Рајко, Перага-Дуја, Заре, Раца, Раша, Кепа, Зрика; чуче: Гуџулић, Радинац, Радмило, Ивица и Лука.

Истичемо...

Шоле је цео свој живот посветио спорту, посебно рукомету, где је остварио изванредне резултате, како са мушким, тако и са женским екипама. Небројено пута је био први тренер обеју екипа и под његовим стручним вођењем, стасавали су бројни квалитетни играчи овога краја. Такође, његова тренерска каријера, обогаћена је великим успесима и достигнућима у развоју кошаркашког спорта у Трстенику, у коме је више пута био први тренер.

– На слици са младом екипом рукометашица Трстеника:

ts_sole_ekipats

 

 

 

 

 

 

 

 

– Војкан Митровић ШОЛЕ –

Свој радни век је провео у „Првој петолетки“ у Трстенику; почео је као млад индустријски радник; завршио је индустријску школу у Трстенику, затим за ВК металостругара, а најдуже је радио у фабрици „Наменске производње“ на испитивању авионских стајних трапова и ваздухопловних компоненти.
И данас је још увек са младим нараштајима нашега града. Тренутно је шеф стручног штаба мушке рукометне екипе Трстеника, коју тренира Љ. Ђорђевић; екипа се тренутно такмичи у Српској лиги.

 

– Признање општине Трстеник Војкану Митровићу Шолету, за истрајан и успешан дугогодишњи рад са младим нараштајима у спорту:

JW Player goes here

 

Сећање...

– Шоле са тренерима женска рукометне екипа Трстеника, фебруар 2000. године.

ts_sole_ekipa

 

 

 

 

 

 

 

 

– Рукометашице Гоча и репрезентативци Југославије у боксу са припрема на Ђердапу 1970. године.

ts_sole_ekipa

 

 

 

 

 

 

 

 

– Прваци државе у рукомету 2008/09, женска екипа ОРК Врњачка Бања

ts_sole_zrkvrnjbanja

 

 

 

 

 

 

 

Пишемо спортским легендама

На овом месту покрећемо једну нову иницијативу многих посетилаца презентације, да им омогућимо да електронским путем пошаљу поздраве, коментаре или своје мишљење популарним личностима или великанима нашега спорта. Ово ће од сада примењивати стално.

(ПОРУКА - КОМЕНТАР)

Email: info@trstenicani.com