Добро дошли, погледајте наше нове странице: ТС–Спортске легенде !

КАРАТЕ – ОДБОЈКА – ПЛИВАЊЕ – ТЕНИС – СПОРТИСТА 2012
И остали спортови су у пуној мери заступљени у Трстенику, а поготову код млађих нараштаја. Посебно истичемо активности каратиста, одбојкаша, тенисера и најмлађих фудбалера-петлића. И убудуће ћемо пратити њихов рад, кроз сазрезавање и напредовање, као и рад њихових тренера...

 • Ако желите да погледате остале спортове и њихов развој у Трстенику, притисните на овај линк који ће Вас одвести на главну страницу за избор одговарајуће дестинације. Захваљујемо што сте нас посетили... – Све о спорту у Трстенику

Најлепше из рукомета

Сезона 2018/19 Сезона 2017/18 Сезона 2016/17
Пролеће-јесен 2015

 • ВЕЛИКАН ТРСТЕНИЧКОГ РУКОМЕТА

  Светолик Марковић – Лика Моравац

  ts_svmark_likamoravac_sЛЕГЕНДАМА У ПОХОДЕ: Наш великан рукомета, вечити Трстеничанин у души, свима познати Светолик Марковић популарни Лика МОРАВАЦ, је рођен у Трстенику 05. септембра. 1941. год. а умро у Београду  21. октобра. 2016. год. Лика је био права људска громада у сваком смислу. Као човек широког срца, физичке и духовне лепоте, снаге карактера и обдарености у свим сферама живота. Био је велики алтруиста и хуманиста. Многима је помагао, јер је волео људе и људи су волели њега; – ОПШИРНИЈЕ.

  ДОЂИТЕ ДА ПОЗДРАВИМО ШАМПИОНЕ

  Трстеник, петак 24. мај 2019.
  Ревијална утакмица: Прва петолетка – Гоч Меркур (Вб) 38:25 (19:16);
  ts_rkppt_promocija_sРукометаши Прве петолетке, својом одличном игром током целог првенства, постали прваци 1. Рукометне лиге-Запад. На 20 првенствених сусрета победили у свих 20 утакмица, и више него заслужено од јесени ће се такмичити у Супер-Б лиги (Другој рукометној лиги) Србије. Тим пласманом рукометаши су својој дугој историји рукомета, додали још једно златно слово свом имену, поред полуфинала купа екс-Југославије из 1961. године против бањалучког Борца.

  СВИ – за једног...

  Трстеник, 24. април 2019. год.
  Прва петолетка – Слога (Кв) 42:36 (22:17);
  ts_rkppt_svizajedn_sПосле 18. кола прволигашког Запада, Прва петолетка је већ ставила печат на титулу и од наредне сезоне Трстеничани ће наступати у Супер Б лиги. Пре почетка меча, домаћин је приредио мали перформанс, у знак подршке клупском другу Марку Ћосићу који се, на једном од претходних мечева, тешко повредио сломивши ногу. На мајицама испод дресова, његови другари су исписали на грудима број 15, а на леђима надимак „петонче“ и пожелели му брз опоравак и повратак на позицију врсног десног крила.; – Опширније;

  Победили у гостима и главног конкурента

  Чачак, 20. април 2019. год.
  Младост – Прва петолетка 19:27 (10:13);
  ts_rkppt_drugoligas_sТрстенички рукометаши забележили и 15. победу у првенству, савладавши убедљиво главног конкурента за освајање првог места и прелазак у виши ранг такмичења, екипу Младости у Чачку са 8 поена разлике. Ово је велики успех Трстеничана и рукомета у нашем граду, јер са овом победом играчи Прве петолетке имају 4 бода више од другопласиране Младости. Наши рукометаши су иначе победили у свих 15 до сада одиграних утакмица, што је прави рекорд; – I Полувреме; – II Полувреме;

  Полуфинале КУП-а западне Србије

  Трстеник, 29. јануар 2019. год.
  Прва петолетка–Мокра Гора 35:37 (33:33, 17:16);
  Трстеничани против комбинованог тима суперлигаша из Зубиног Потока водили и са 6 голова разлике, а минут пре краја са два поена предности примили два гола. Код резултата у регуларном току 33:33, у извођењу седмераца искуснији суперлигаши 100% ефикасни. – Опширније.

  Освит рукомета у Трстенику 1957. године

  Прва рукометна утакмица, са судијом и записничаром, одржана је у Трстенику у мају 1957. године. Била је то финална утакмица првенства Гимназије у рукомету у организацији тадашњег наставника фискултуре Милоша Лукиновића. Одељење VI-3 (чуче у белим дресовима), победило је одељење VII-2 резултатом 13:11. Актери утакмице су били, чуче с' лева: Слободан  Комадина, Тома Егерић, Душан Ћирић, Петар Миланков, Милош Јанковић, Зарија Ражнатовић и Жика Вуковић; стоје: наставник судија Милош Лукиновић, Аца Крстић, --, Бата Јаћовић, --, Васа Петровић, --, --, --, и Миле Тимовић.

  ts_ruk_1958Следеће године (1958.) у мају месецу такође је одржано првенство у рукомету, а у финалу је оделење VIII-1 победило одељење VII-3 са 19:18. Актери те утакмице су били, чуче у белим дресовима: --, --, Милош Јанковић, Лола Николић, Петар Миланков, Слободан Комадина, Зарија Ражнатовић и Тома Егерић; стоје: Душан Марковић (Чаја), Миле Тимовић, --, Душан Тодоровић, Боба Брадић, Боба Лукиновић, Милан Бабић, --, --, и Милош Лукиновић. Од учесника ових утакмица је састављена екипа која је касније играла против рукометног клуба ДТВ „Партизан“, а неколико њих је играло за рукомени тим Трстеника: (Милош и Боба Лукиновић, Слободан Комадина једини левак који је играо у Трстенику до 1970. године и Зарија Ражнатовић–који је дуго времена играо за прву рукометну екипу Трстеника).

 • Прва рукометна екипа Трстеника, 1958. год.

  Идеју о рукометном тиму у Трстенику, покренули су–Зоран Дамјановић и Драган Ерац Обратили су се они тада председнику Друштва за телесно васпитање „Партизан“, професору Цанету Стефановићу који је ову идеју одмах прихватио.
  Требао је да се одигра сусрет Гимназије и Партизана. Управа фудбалског клуба дозволила је да се на једном делу фудбалског игралишта исцрта терен за рукомет и да се ту одигра прва утакмица. Екипе су наравно биле спремне и сусрет је одржан. Победила је Гимназија резултатом 22:16. Тај тренутак је забележио Милић Драгомир, касније члан управе.

 • Нај, нај, нај...

  Највише дали голова:
  Марковић Светолик 1322, Перага Душан 1305, Гвозденовић Mиодраг 1227, Ђорђевић Милан 1088 и Тошић Драган 969.

  Највише датих голова на једној уткамици:
  Зарија Ражнатовић (22 гола) на утакмици против Локомотиве из Лапова, 1958. године; Светолик Марковић је други са 21-им голом на једној првенственој утакмици итд.
  Највише одиграли утакмица:
  Гвозденовић Миодраг 428,  Радосављевић Миломир 366, Крстић Горан 339, Перага Душан 327 и Миленковић Зоран 301.
  Највише година играли:
  Гвозденовић Миодраг 23, Крстић Горан 21, Марковић Драгољуб   18, Миленковић Зоран 17 и Радосављевић Миломир 17.

 • Рукомет – отргнуто од заборава

  – Војкан Митровић ШОЛЕ –

  Играч. трненер, васпитач, учитељ...
  (Опширније...)

  – Михајло Жуњанин – Жуња

  Из млађе генерације заљубљеника у рукомет; играч, тренер, један од оснивача женског рукомета у Трстенику...
  (Опширније...)

  – Душан Перага - Барба Дуја –

  Неухватљиво крило РК Трстеник, спортиста године 1967.
  (Опширније...)

 • Завршница купа Југославије 1961...

  Највећи успех клуб је остварио пласирајући се у полуфинале купа старе Југе, где за противника добија, најтежег противника, Борца из Бања Луке..! До полу-финала су побеђени између осталих и: „Металац“ из Пожаревца, „Рудар“ из Пљеваља. На тој утакмици, која се играла по јакој киши, било је врло мало голова, трстенички рукометаши су прошли даље захваљујући бољем извођењу седмераца; наш голман Деско Живановић је одбранио гостима 3 седмерца !! У четвртфиналу у Трстенику је побеђен првак Македоније „Работнички“ из Скопља. Значајно је напоменути да је Работнички претходне године био освајач купа Југославије. О томе (Прича Шоле) – пустите аудио снимак. Јунак те утакмице био је голман Трстеничана Десимир-Деско Живановић, који је одбранио седмерац играчу Работночког Картовалијеву у последњем минуту утакмице! У полуфинале су се пласирали Трстеник, Борац (БЛ), Загреб и Црвена Звезда (БГ). Успомене на то време евоцира Зоран Дамјановић, Погледај – „Феникс са Мораве“ (pdf, 824 KB).
  ...„На дуго путовање до Бањалуке отпутовали смо комбијем угоститељског предузећа „Јадран“ из Трстеника. Био је то стари ауто којим су возили храну радницима, а и помије у земљорадничку задругу. У комбију није било седишта па смо од кућа понели ниске столичице, шамлице, шта ко већ...“

 • Прва међународна утакмица 1962...

  ...У овој години, како и доликује једној екипи из полуфинала Купа Југославије, излазимо и на интернационалну сцену. Гост Трстеника је западнонемачка екипа Турнферајн из Егенфелдена, иначе шампион Баварске. Играмо прву ноћну утакмицу на терену крај Мораве за коју је специјално за ту прилику доведено електрично осветљење.

  Било је то незаборавно вече за цео град. Наши рукометаши су схватили овај сусрет веома озбиљно и успели да немачку екипу „положе на плећа“. Победа Трстеничана је била резултатом 32:16.
 • Задивили нас...

  Ако је Трстеник икада имао фантазију и маштовитост у спортским екипама и игри лоптом, то је свакако имала у својим играма екипа рукометаша, коју је предводио прави бисер овога спорта, легендарни, Љубинко Агатоновић-Бине. Екипа коју су између осталих чинили и популарни „Дуја-Барба, Раца, Лика, Кожукче, Зрика, Мики, Раша..., остаће у најлепшем сећању Трстеничанима, поготову њеној младости, како маштом и знањем побеђивати и најјаче противнике...

Видео галерија-5

  rkppt_youtube_sРК Прва петолетка–све утакмице код куће у пуној брзини и формату на плеј листама: Рукомет – ПРВА ПЕТОЛЕТКА.

  Рукомет - јесен 2018.
  Рукомет - јесен 2017.
  Рукомет - пролеће 2017.
  Рукомет - јесен 2016.
  Рукомет - пролеће 2016.
  Рукомет - јесен 2015.

 • Представљамо Вам

  РУКОМЕТНЕ ЛЕГЕНДЕ ТРСТЕНИКА
  ts_deszivn_2013razg_sДесимир Деско Живановић – (издвојили смо из разговора, јул 2013. године. На жалост, изненада нас је напустио крајем 2014. год.)
  – Рукометни голман Трстеничана, који је одиграо преко 190 утакмица за свој клуб, а у 1/4 финала Купа Југославије 1961. године одбранио 3 седмерца прволигашу Работничком из Скопља, па је својим чувеним одбранама одвео екипу у полуфинале Купа Југославије...

 • Погрешна игра

  1942. година: Немачки војници са лоптом

  Први сусрет са рукометом у Трстенику имала је група дечака која је своје слободно време проводила на фудбалском терену „Југ Богдан“. За време Другог великог рата-окупације; у Трстенику се налазио известан број немачких војника који су своје слободно време проводили на фудбалском терену убацајући малу лопту у гол руком. Дечаци су одмах уочили „неправилност“. Фудбал се не игра рукама–сваки такав потез за њих је био прекршај. Констатовано је да Немци играју погрешно ! Тадашњи омладинци Љубомир Васић и Будимир Трифуновић донели су малу лопту на терен и заиграли „погрешно“.

 • ПОЧЕТАК УСПОНА

  1958. година: Победници турнира у Крушевцу

  Од актера утакмице између Гимназије и
  РК „ДТВ Партизан“ састављена је екипа Трстеника која је учествовала на турниру у Крушевцу, поводом дана Републике (29. новембар); то је био први наступ екипе ван Трстеника. На  турниру су учествовале и три екипе „ДТВ Партизан“ из  Крушевца: Гимназија, Техничка школа и Учитељска школа. На опште изнанеђење Трстеник је победио Учитељску школу, а затим, у финалу, и Техничку школу и тако освојио први трофеј. Финална утакмица је завршена после продужетака, по мраку, уз непријатне сцене од стране домаћина који нису могли спортски да поднесу пораз, поготово јер се у Крушевцу рукомет играо већ неколико година, а Трстенику је то био први наступ. Значајан допринос победи Трстеника дао је Слободан Комадина, који је са неколико шутева левом руком изненадио противнике и постигао одлучујуће голове. После тога рукомет је постао врло популаран у Трстенику и на свакој утакмици била је присутна бројна публика.

  З. Ражнатовић

 • Рукометаши у полуфиналу купа

  1961. година: Куп ex-Југославије

  Трстенички рукометаши су свој највећи успех забележили играјући полуфиналну утакмицу за Куп Југославије, са Борцем из Бања Луке. У одиграној утакмици у Бања Луци, искуснији Борац (тада првак Европе) је био успешнији и пласирао се у финале. Вреди напоменути да је после првих 15 минута резултат био 3:2 за Трстеничане...

 • Победили и првака...

  1966. година: Трибина, недељне новине

  Tribina_Kožukče
  На овој утакмици се прославио голгетер Ристић-Кожукче.

 • Све о рукомету

  Оловком за компјутере...

  Zoran_DamjanovićКада би сви спортови у Трстенику имали своје заљубљенике, а уједно и педантне и вредне људе, као што је то имао рукомет, онда би сваки детаљ, статистички податак, фотографија или филм имали своје место и били сачувани.
  Рукомет је имао свог пионира, од осниванња, преко игре, до пензије, увек је био и остао веран својој спортској љубави, наш Трстеничанин Зоран Дамјановић (1934-2016). Захваљујући његовом великом и истрајном раду појавила се монографија о рукомету у Трстенику „ФЕНИКС СА МОРАВЕ“.
  Представили смо Вам само мали део заборављених детаља из давних рукометних дана захваљујуђи Зорановој љубазности.
  ФЕНИКС са МОРАВЕ(pdf, 824 KB)

Напомена: Текстови преузети из монографије о рукомету: –ФЕНИКС СА МОРАВЕ– аутор Зоран Дамјановић | trstenicani.rs@gmail.com |