Љубомир Љубиша Вукадиновић (1912-1973)

ts_sportleg_ljvukЉубомир-Љубиша Вукадиновић – је рођен у Трстенику 3. јануара, 1912. године, син трговца Будимира. Студирао права у Београду; још као гимназијалац играо је фудбал за СК Хајдук у Трстенику, а на студијама у Београду играо за подмладак спорт клуба БСК-а и СК Југославија. Умро је у Београду 1. марта, 1973. године.

Почео је да пише са утакмица на којима је играо и са оних које је гледао. Захваљујући писаној речи и познанству са породицом Рибникар (оснивач „Политике“ Владислав Рибникар, рођен је у Трстенику 1871. год.), убрзо је примљен у редакцију листа „Политика“ за спортског новинара.

Веома брзо је напредовао и истицао се коментарима. Од 1931. године је уредник спортске рубрике „Политике“. Године 1936. се оженио са Маријом дел Сарно Сан Георгио. После Другог светског рата се развео од Марије дел Сарно и оженио се Станом Попов. Један је од првих професионалних спортских новинара у Краљевини Југославији.

Као спортски извештач обишао је све континенте осим Аустралије. Извештавао је са Светских првенстава у фудбалу од 1938. до 1970; три пута са Летњих олимпијских игара и два пута са зимских. Од 1938. год. до 1940. године са колегом новинарем Боривојем Јовановићем издавао је „Jугословенску спортску ревију“, „Стручну библиотеку“ (пет књига) и „Стручну спортску библиотеку“. Уредио је већи број „Годишњака“ Фудбалског савеза Југославије. Објавио је већи број књига које су посвећене спорту.

Носилац је Мајске награде Савеза организације за физичку културу Србије, Октобарске награде и награде Удружења спортских новинара Југославије за унапређење спортског новинарства.

 

 

ljvuk_novvr_l

 

Година 1942.„Узбудљива одлучна игра“„Међу нама... 5 минута са јунаком дана“

 

Како су писале „Политикине легенде“ – Љубиша Вукадиновић

 

Наши најпопуларнији футбалери највише читају романе
А од осталих забава најмилије су им позориште и биоскоп


Футбалери су донекле слични глумцима. Публика их познаје само са позорнице, односно са футбалског терена. И једни и други одушевљавају масе својим способностима и стичу велики број присталица.
Публика, међутим, не зна много о својим љубимцима. Навијачи би желели да знају и више од онога што виде на спортском терену. Футбалске звезде су млади људи као и сви остали, имају својих наклоности и добрих особина. У мане им многи убрајају што се изван футбала ничим више не баве, што, наравно, није тачно, јер је велика већина играча запослена. Има међу њима добрих радника, још бољих чиновника и врло добрих, чак и одличних ђака. Греши се исто тако ако се мисли да популарни футбалери не посвећују пажњу свом духовном образовању. Што је најинтересантније, они врло много читају. Ова анкета то најбоље показује.


БСК
Густав Лехнер, студент права, дугогодишњи државни репрезентативац, најрадије чита научна и филозофска дела. Врло често иде у позориште. Његов клупски друг Ђорђе Вујадиновић чита највише романе, а у слободном времену најрадије се бави одгајивањем цвећа. Он, шта више, има и врло укусну, иако скромну, стаклену башту.
Ива Стевовић, највише чита петпарачке романе, а Јан Подхрадски врло често проводи читаве сате у библиотеци.
Ернест Дубац, бек државног тима, по занимању зуботехничар. Он чита пуно, али најрадије новине. Много воли биоскоп.

Не бави се лектиром, или бар врло мало, вратар Пухар. Његова најмилија забава су кафане.


ЈУГОСЛАВИЈА
Љубомир Ловрић, млади, веома популарни вратар, посећује често разна предавања. Чита много, највише романтичне романе. Бек Лукић може се скоро свако по подне наћи у библиотеци. Романи су његова најмилија лектира.
Алекса Атанацковић, нада „црвених”, чита највише хумор. „Корзо” је једна од његових најлепших забава, што, уосталом, одговара његовим годинама.
Ко би рекао да Момчило Ђокић најрадије чита трагичне ствари. Популарни халф и чувени репрезентативац највише посећује биоскопе када се дају тешки психолошки филмови. Његови другови Јован Спасић, Никола Перлић, Савић и Стевков напротив уживају у хумористичним романима и приповеткама. Слободан Анђелковић воли новеле и позориште.


БАСК
Милован Јакшић, славан по својим бравурама из Монтевидеа, иначе књижар, има највише на стоваришту романе, јер је то његова најмилија лектира.

Милорад Митровић, један од најсимпатичнијих наших футбалера, чита стручне трговачке књиге и одушевљава се излетима. Брзо лево крило Сарић обожава научна дела, а мали Чабрић просто гута авантуристичке романе. Стари ас Томашевић скоро не избија из биоскопа. Словенац Лах купује само руске романе...

...

(„Политика“, 6-9. јануар 1939) Љ. Вукадиновић.

 

** Извор подаатака:

а) http://sr.wikipedia.org/sr/Љубомир_Вукадиновић

 

б) http://www.politika.rs/rubrike/Sport/sportske-price/Nasi-najpopularniji-futbaleri-najvise-citaju-romane.lt.html

Изаберите

Љубомир Вукадиновић – издања

ljubvuk_knjosportu

„Књига о спорту“ – Љубомир Вукадиновић, 1936. Геца Кон. 1. издање, Београд 1936, тврди повез, страна 160, илустровано, фотографије, ћирилица..

 

ljubvuk_1000

1000 голова Моше МарјановићаЉубомир Вукадиновић 1936. Пишчево издање. 1. издање, Београд 1936, меки повез, страна 151 + рекламе.

 

ljubvuk_vecitriv

Вечити ривали – Љубомир Вукадиновић 1943.

1. издање, Београд 1943, меки повез,  страна 151, ћирилица, илустровано.

 

 

 

 

 

Врх стране ikona_gore