Добривоје Жерађанин (1908 – 1972)

ts_spleg_dobzer1

Почасни председник ФК Трстеник

Познатији свима као–чика Жера. Добривоје Жерађанин преко 20 година је делио љубав према трстеничком фудбалу заједно са његовим Трстеничанима, као дугогодишњи председник клуба. За немерљиве заслуге, пожртвовање и свој рад у фудбалу, проглашен је на једној од скупштина ФК Трстеник за ДОЖИВОТНОГ ПОЧАСНОГ ПРЕДСЕДНИКА ФК Трстеник.

Синови Андра и Петар, пошли су стопама оца, носећи боје трстеничког фудбалског клуба годинама. Време не може никада да избрише неке границе које се често cpeћy у животу. Људи силазе са одређене позорнице, после учињених великих услуга свом граду, који је постао богатији за нешто лепо, што оплемењује срце људима, што им даје задовољство у свакодневном живљењу. Такав удео нашем граду, нашем спорту у Трстенику, дала је породица Жераћанин–отац Добривоје и два сина Андра и Петар.

И нису они једини који учинише да нам спорт, конкретно фудбал постане популарна игра, да се прочује за овај мали, али увек гостољубиви град.

 

Писаћемо такође, и о легендарној браћи Јовановић, Владиславу, Душану, Светиславу сениору, свакако о четвртом члану ове највеће фудбалске породице у Трстенику, Светиславу јуниору.

Фудбалски спорт у Трстенику има веома дугу и богато-блиставу историју. Те 1920-е је донета прва кожна фудбалска лопта у град, захваљујући браћи Милану и Милошу Малићанин, а 1923. године је први прави тим (а да није мешовита група ђака и Соколаца) пријављен за једну фудбалску уракмицу. Зар је то мало, ево ускоро ће бити и 90-о годишњица? Ретко који град у Србији се може тиме похвалити.

 

ts_sportleg_dz2Овог пута евоцираћемо успомене на поч. Добривоја Жерађанина, судију Општинског суда у Трстенику и на дугогодишње фудбалере, његове синове Петра и Андру, који су дали доста нашем фудбалу и његовом развоју.

Име Добривоја Жерађанина добро памте генерације које су продефиловале у ФК Трстеник. Популарни „Жера“, како смо га сви називали, био је више од 20 година на челу фудбалског клуба као његов веома успешан и сналажљив председник. И коначно, када је његова функција председника клуба престала он је и даље остао у клубу да са њим живи и дели добро и зло.

Дао је фудбалу и своја два сина Петpa и Андру, који су дуго година бранили боје трстеничког фудбала, истичући се као стамени и чврсти фудбалери одбране. Све до своје смрти, до 1972. године, Добривоје Жерађанин је остао веран трстеничком фудбалу.

 

ts_sportleg_dzer_sinoviГодине 1950. са својих непуних 14 година почео је да игра фудбал као омладинац у Фудбалском клубу Трстеник, причао нам је у разговору Петар Жерађанин (1936-2020), старији син. „Играо сам више година за наш трстенички фудбалски клуб, на месту одбрамбеног играча. Веома брзо сам постао првотимац. To што сам научио да играм фудбал, остајем захвалан старом трстеничком фудболском асу, који ми је у то време био и тренер, Раши Радосављевићу“. Причао нам је Пера и застао. Као да му је жао и тешко, што више не може да се нађе на фудбалском терену. Фудбал је оставио у 35-ој години, али и поред ових година остао је ипак веран фудбалу; једно време бавио се тренерским послом, да би увек помно пратио развој фудбала у нашем граду, посећивао редовно сваку утакмицу и радовао се успеху наших садашњих играча.

 

ts_sportleg_andrzer_sМлађи син Добривојев, Андреја-Андра Жерађанин, већ као веома мали са 9 година, показивао је да поседује таленат и да ће једног дана, да се нaђe са својим старијим братом Петром, у првом тиму фудбалског клуба. Већ у 17 години постаје првотимац и игра са специјалним лекарским прегледом. У трстеничкој екипи играо је све до 1970. године скоро 15 година, када оставља фудбал.  Али и даље прати сваки спортски догађај у нашем граду, сваку фудбалску утакмицу. Одлазак у иностранство га је дуго одвојио од своје велике младалачке љубави.
– Волео сам фудбал, јер нас је отац учио, да га волимо, прича нам Андра, радостан и срећан, што је могао са оцем и братом Петром, да пружи толико нашем фудбалу.

 

Њихова имена, отац и два сина Жерађанина остаће записана у аналима трстеничког фудбала: оца као незаборавног и вредног спортског радника, који је за оно што је даровао фудбалу награђен ЗЛАТНОМ ПЛАКЕТОМ ФУДБАЛСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ. Андру и Петра, ћемо памтити као добре и упорне фудбалере који су, носили дрес трстеничког фудбалског клуба скоро 15 година; они су достојно свих тих година репрезентовали наш клуб и град. Андра ћe остати у сећању и као фудбалер који је пружао на терену добре партије на месту центархалфа. Имао је могућности да оде и у веће и успешније клубове, али остао је веран своме Трстенику и његовим фудбалским бојама. Уосталом, тако је желео и њихов отац, који је са фудбалом и за фудбал живео, а то је захтевао и од својих синова.

 

Драган Вучковић, дописник „Политике“.

 

Не пропустите

Занимљиве фотографије

 

ts_sportleg_kirdobrrasa

 

Легенедарни трио трстеничког фудбала, који је оставио дубоки траг у развоју ове игре у Трстенику:

– Дугогодишњи и један од најуспешнијих тренера ФК Трстеника поч. Стеван Кирета;

– Почасни доживотни председник ФК Трстеник поч. Добривоје Жерађанин;

Незабораван играч клуба и тренер ФК Трстеник низ сезона, 93-о годишњи Раша Радосављевић !