Оком камере

На Богојављење, 19. јануара, 2014. године, у 11 сати на Градској плажи, поново су после више од 65 година, Трстеничани запливали својом „улицом“-Западном Моравом, да би први дотакли, ледени Крст часни. На иницијативу многих Трстеничана, како старијих тако и млађих, спонтано је заживела идеја да се врати дугогодишња традиција града–пливање у леденој води Мораве. У обновљеном пливању за Часни крст, ево имена 19 најодважнијих (азбучним редом) који улазе у историју града: Андрија Пешић, Бојан Букоровић, Бојан Тодоров, Бранко Крстић, Влада Радовановић, Дејан Карамарковић, Ђорђе Јовашевић, Зоран Мимовић, Зоран Прица, Љубомир Радојко, Марко Милићевић, Милан Радмановац, Милан Сташевић, Милорад Мики Петровић (1938-2016) – (најстарији пливач), Младен Вучковић, Ненад Бечановић, Павле Слобода Каралић (14 година – најмлађи пливач), Радисав Пантовић и Срђан Радојко.
– Први до Часног крста је стигао, осамнаестогодишњи Ђорђе Јовашевић из Трстеника.
Свима су познате приче и сећања на легендарног трстеничког пливача, Душана Вучковића, свима знаног Душка „Моравца“ и Ланета Мартеновића (рођеног брата Миће (пароха) и глувонемог Добривоја (Бибија) Мартеновића, који су пливали за ледени крст, скачући са старог гвозденог моста у снежну воду Мораве и за тили час стизали до Часног крста, а потом по изласку из воде у кафани „Пролеће“ пили чај и врућу ракију, грејући се крај лимене „фуруне“.

– Захваљујући познатој опанчарској породици Хинић из Трстеника и њиховим унуцима, у прилици смо да представимо, веома ретку фотографију (претпоствља се да је снимљена између 1939-е и 1941. године). Фотографија приказује освештење крста и воде у парку поред кафане „Пролеће“ код Старог гвозденог моста, (данас парк код споменика), непосредно пред пливање. На полеђини фотографије само је оловком нечитко исписано - богојав - Иницијатива за наставак старе градске традиције дуге преко 25 година, је добила Благослов црквене епархије града. Погледајте и квалитетнији формат снимка.
Преузми видео средњи квалитет (flv 31,8 MB); – Преузми видео већи квалитет (flv 72,2 MB);

Преглед свечаности Богојављења: захваљујући бројном фото и видео материјалу, које смо добили од наших посетилаца и учесника пливања за Часни крст, аматерским снимцима посетилаца на градској плажи (снимцима са мобилних телефона), направили смо ретроспективу догађања. Посебно захваљујемо Љубомиру Радојку, који нам је доставио видео снимак израде самог Часног крста, као и текст са техничким подацима; исте смо приказали на почетку и крају филма. Погледајте већи и квалитетнији формат снимка.
Преузми видео средњи квалитет (flv 25,2 MB); – Преузми видео већи квалитет (flv 52,7 MB);

Велики број младих и одважних Трстеничана се спремао да заплива у недељу испод свог Тумбаса и пливањем за Часни крст незаборављеним „Моравцима“ пошаљу поруку: ...свом отачеству, Трстеничани. Овај веома значајан догађај за сам град Трстеник, иако није било јавног обавештавања и реклама, пратило је више од 200 Трстеничана и гостију.
Преузми прилог РТВ Трстеник. (flv 31,9 MB);

* Напомена: Захваљујемо се свима који су нам послали своје фотографије и видео снимке са значајног догађаја за историју Трстеника; посебно захваљујемо гостима града. Молимо све за мало стрпљења, јер обиман фото и видео материја (који још увек пристиже) биће у наредним данима обрађен било преко слајдова, или у више видео клипова. Хвала свима што нас пратите и верујете нам...