Пливање за Часни крст - јануар 2017. год.

На Богојављење, 19. јануара, 2017. године, око 12 сати на Западној Морави код Трстеника, чувари светле трстеничке традиције (која датира још од 30-их година прошлог века), успели су да у дебелом леду крај обале, моторним тестерама направе стазу за пливање. Поново су Трстеничани запливали својом најлепшом „улицом“ - Западном Моравом, да би први дотакли, Крст часни. Двојица најодважнијих су се прихватили тешког и ризичног посла, пошто је обала овог пута била окована ледом дебљине 15-25 цм, а температура на обали -5 °Ц, они су секли лед, одвлачили га и гурали до матице ледене Мораве и успели да припреме стазу за само 4 сата рада. Тако су свима показали, да када се нешто воли и поштује, нема препрека да се то и не оствари. Та два величанствена моравска бисера су били, овогодишњи славодобидник Часног крста Марко Милићевић и његов колега Бојан Букоровић. Са обале су их пратили и бодрили трстенички студенти, један из Крагујевца други из Ниша, који су раним јутром дошли искључиво ради пливања за Часни крст, иако им је спремање и полагање испита у пуном јеку. После пливања хитају на аутобусе, одмах се враћају на своје факултете и полагање испита. Тог дана је леденом стазом и Моравом на Градској плажи пливало 16 најодважнијих Трстеничана и 20-ак грациозних корморана. А ове године, први до Часног крста стигао је уз радост свих учесника, Марко Милићевић из Трстеника, који је и 2015. године био најбољи. Ево имена 16 најодважнијих који су пливали за Часни крст:

Ненад Пешић-Трстеник, Драган Јовић-Грабовац, Филип Митровић-Врњачка Бања, Јован Живковић-Трстеник, Лука Караџић-Доња Црнишава, Милош Јовановић-Трстеник, Марко Милићевић-Трстеник, Дејан Карамарковић-Трстеник, Андрија Пешић-Трстеник, Ђорђе Јовашевић-Трстеник, Љубомир Радојко-Трстеник, Бојан Букоровић-Трстеник, Бранко Крстић-Трстеник, Александар Марковић-Грабовац, Михајло Аџић-Врњачка Бања и Зоран Мимовић-Трстеник.

Најстарији и најмлађи такмичар: Зоран Мимовић 1959. Трстеник, 57 година, Филип Митровић 2000. Врњачка Бања, 16 година.
Организовали: Марко Милићевић, Бојан Букоровић, Бранко Крстић и Љубомир Радојко, сви из Трстеника.
Организацију помогли:
Црква „Свете Тројице“ Трстеник,
Планинарско Спортско Друштво „Љуктен“ Трстеник,
Туристичка организација Општине Трстеник,
ЈКП „Комстан“ Трстеник,
Народни универзитет Трстеник,
„Нова Слога“ ДОО Трстеник,
Удружење „Трстеничани“ и
РТВ Трстеник.

Трстеничанима су познате приче и сећања на легендарног трстеничког пливача, Душана Вучковића, свима знаног Душка „Моравца“ и Ланета Мартеновића (рођеног брата Миће (пароха) и глувонемог Добривоја (Бибија) Мартеновића, који су пливали за ледени крст, често и скачући са старог гвозденог моста у снежну воду Мораве, да би за тили час стизали до Часног крста, а потом по изласку из воде у кафани „Пролеће“ одмах ту крај моста, пили врућу ракију и кувано црно вино.

ts_najodvazn17_pliv_s

– У кратком приложеном видео материјалу, забележили смо тренутке који су претходили пливању за Часни крст, део свечаности у цркви Свете Тројице, поделе Богојављенске водице, као и само пливање за Часни крст. Посебно нам је драго да смо „Сизифов посао“ сечења и уклањања леда двојице одважних Трстеничана, оставили неким будућим поколењима и нараштајима као наслеђе, да не забораве одакле су потекли и где су им корени. Наши „градски оци“ треба да знају, да они морају бити иницијатори и чувари трстеничке културне баштине, традиције и обичаја, а појединци су ти који ће им бити десна рука и помоћ у свакој прилици. Квалитетнији формат снимка или у пуној брзини Трстеничани на YouTube.

ts_bogojvodica17_s

– Црква Свете Тројице у Трстенику, је Богојављенском литургијом и водицом, даривала своје вернике и све људе добре воље. Она је са својим свештенством и епископом Давидом, благословила сам чин пливања за Часни крст. У парохијском дому је уггостила све пливаче, студенте и госте, сендвичима, топлим чајем и црвеним вином. Од саме цркве, овогодишњи слављеник је добио и пригодне поклоне, икону и Богојављенски крст. Видећете и део унутрашње лепоте саме цркве Свете Тројице, као и иконе њених приложника из давних 1930-их година, када је пливање за Часни крст и почињало, надметањем атлета трстеничког „Соколског друштва“ испод Старог моста. Квалитетнији формат снимка.

ts_casnikrst17_s

– Израда Часног крста: осмислио и урадио у својој радионици на НЦ машинама у 3D верзији, распеће Христово са симболима, ентизијаста и учесник сва четири пливања на Богојављење, Љубомир Радојко. Иначе страствени пливач и стари „Моравац“, стални купач са Градске плаже у Трстенику. Програмирао је своје машине, да дух Православља и Светосавља удахне у старо храстово дрво и на тај начин награди једним вредним делом овогодишњег славодобитника коме је припао Часни крст. Захваљујући његовим снимцима, приредили смо мали видео запис да и ви учествујете у изради Часног крста. Кликните на слику и погледајте. Квалитетнији формат снимка.

Пливање за Часни крст - јануар 2016. год.

– На Богојављење, 19. јануара, 2016. године, на Градској плажи, до Часног крста допливао је први и најодважнији, Марко Ђокић, трстенички зет из Јасике код Крушевца. Ово му је било прво пливање на трстеничком Богојављењу и пун успех, а два пута је био и освајач Часног крста на пливању у Белим Водама код Крушевца. На овогодишњем пливању за Крст часни, учествовало је 20 најхрабријих, који су на температури од -4 °C запливали по хладној и бистрој води Западне Мораве, чије су обале биле оковане ледом и снегом. Најстарији међу њима био је Мимовић Зоран, са 57 година, а најмлађи је био Пешић Андрија са 19 година. Посебно радује да је по зубатом, али сунчаном времену, на градској плажи било преко 1000 посетилаца који су великим аплаузом поздравили најбољег, исто тако дали су својим доласком и пуно признање свим пливачима на храбрости и ентузијазму, да запливају леденом Моравом. Квалитетнији формат снимка.

* Напомена: Захваљујемо се свима који су нам послали своје фотографије и упутили десетине честитки и поздрава пливачима, а понајвише „трстеничким ледоломцима“ - Марку и Бојану. Хвала вам што нас пратите и верујете нам...