Дечји вртић БИСЕРИ – Приредба, децембар 2019.

СВЕЧАНА ПРИРЕДБА

ts_biseri19_sПоводом Дана вртића нова приредба на крају године, 6. децембра. Ове године тема је била путовање по пространим континентима и упознавање са земљама које су на њима. За сваки континент је представљена по једна игра и плес са традиционалним ношњама. На све госте, маме, тате, бате и секе, то је оставило најупечатљивији утисак. Ову распевану приредбу (коју малтене у целости представљамо у нашој видео репортажи), отворила је директорка вртића Марина Петровић. Она је поздравила бројне госте и родитеље. Данас је један број дечјих неговатељица и васпитача прославио своје јубиларне године рада у ПУ „Бисери“ – Трстеник.
– За већи избор видеа из вртића посетите, Видео галерију-БИСЕРИ5.

 

Дечји вртић БИСЕРИ – децембар 2018. год.

СВЕЧАНА ПРИРЕДБА

ts_biseri18_sOвог 7. децембра обележен је дан трстеничке предшколске установе „БИСЕРИ“. Највеселије је било као и претходних година, у великој сали Народног универзитета где су најмлађи ове установе, заједно са својим васпитачицама приказали сву раздраганост и разнобојност дечје маште, песме и игре. Велика сала је била испуњена до последњег места примивши многобројне маме, тате, секе и бате, а највише баке и деке, који нису штедели дланове да громким аплаузима награде своје најмлађе. Ову распевану представу (коју малтене у целости представљамо у нашој видео репортажи), отворила је директорка вртића Марина Петровић. Она је поздравила бројне госте и уручила захвалнице представницима Општине Трстеник, министру из Владе за питања локалне самоуправе и колективима нашег краја, који су често несебично помагали вртић и најмлађе Трстеничане. Посебно се захвалила и поздравила своје раднике јубиларце-слављенике са 10, 20 и 30 година рада у дечјем вртићу „Бисери“.
– За већи избор видеа из вртића посетите, Видео галерију-БИСЕРИ5.

 

Дечји вртић БИСЕРИ – децембар 2017. год.

СВЕЧАНА ПРИРЕДБА

ts_biseri17_sСвечаном приредбом најмлађих, дечји вртић „Бисери“ из Трстеника обележио 66. годину успешног рада. Као и сваке године у децембру и овај пут је сала Дома културе била мала да прими све родитеље, баке и деке, који су желели да виде своје најмлађе како певају, рецитују и играју на позорници. Пре почетка приредбе, директорка вртића „Бисери“ Марина Петровић, је поздравила све присутне госте и родитеље, а великим аплаузом присутних се честитало свим јубиларцима вртића за 10, 20, 30 и 35 година рада у установи. У више кореографија, које су припремиле васпитачице „Бисера“, веселу игу и песму деце је надјачавао громки аплауз публике, ево погледајте и ви део представе.
– За већи избор видеа из вртића посетите, Видео галерију-БИСЕРИ5.

 

Дечји вртић БИСЕРИ – децембар 2016. год.

СВЕЧАНА ПРИРЕДБА

ts_biseri16_sКао и сваког децембра и ове године је свачано обележена годишњица рада предшколске установе нашег града, дечјег вртића „Бисери“. До данас је прошло 65 година рада, васпитавања и одрастања најмлађих узраштаја трстеничке општине. У овој установи деца први пут упознају другаре, начине прве кораке, први пут рецитују целу песмицу, запевају, а убрзо и науче по неко слово, почну да цртају и помало рачунају. На својој приредби и ове године су показали сво своје шаренило, разиграност и радозналост. Свечану приредбу је отворила директорка дечјег вртића „Бисери“ Весна Вељовић, пожелевши добродошлицу гостима, родитељима и бројној родбини најмлађих. Како су играли и певали „клинци и клинцезе“, погледајте у краткој репортажи;
За бољи видео на мобилном телефону, таблету или лаптопу посетите, Видео галерију-БИСЕРИ5.

 

Дечји вртић БИСЕРИ – децембар 2015. год.

СВЕЧАНА ПРИРЕДБА

ts_bsr15_pl1И овог децембра дечји вртић „БИСЕРИ“ је на својој приредби поводом 64. године рада и дана установе, представио своје најмлађе у разнобојним костимима и бројним сценским наступима. Tема је била зима, тј. становници шуме на белом покривачу са белим пахуљама. Сала Дома културе при Народном универзитету у Трстенику је имала велики број гостију из града и окружења, а највише је било рођака, пријатеља и комшија, који су испунили салу до последњег места.

ts_bsr15_pl2

Други наставак приредбе поводом 64-тог рођендана дечјег вртића „БИСЕРИ“ из Трстеника.

 

 

 

 

 

 

ts_bsr15_pl3

Трећи наставак приредбе поводом 64-тог рођендана дечјег вртића „БИСЕРИ“ из Трстеника.
Овогодишњу приредбу можете погледати у већем формату и на вашим таблетима и мобилним телефонима у видео галерији, са већим форматом видеа, болјим квалитетом слике и звуком. Зато погледајте, Галерија-БИСЕРИ5.

 

 

Дан вртића – децембар 2014. год.

СВЕЧАНА ПРИРЕДБА

ts_bsr14_pl2Почетком децембра дечји вртић „БИСЕРИ“ је на својој приредби поводом 63. године рада и дана установе, омогућио свим мамама и татама, бакама и декама, батама и секама и многобројној родбини, да кроз песму, игру и шаренило костима, виде како им расту њихови најлепши цветови. Преко овиих страница приказаћемо путем видео-колажа из два дела, њихове играрије, песме и разнобојне костиме. Тог дана и јубиларци у вртићу, су прославили својих 10, 20 и 30 година рада...

ts_bsr13_pl1И не само то, пошто је велика сала Дома културе била претесна да прими све рођаке и посетиоце, можемо им поручити да ништа нису пропустили, јер ће све видети овде у скраћеној варијанти. Приредби су присуствовали и многобројни гости и званичници из општине, представници културе и просвете. Е па ево, довољно је да само кликнете на сличице најмлађих „бисера“ и бићете у земљи дечјих чаролија. Да још напоменемо, да је ова и-нет страница вртића „Бисери“ из Трстеника, једна од најпосећенијих страница установа предшколског узраста у Србији...

 

МАСКЕНБАЛ – октобар 2014. год.

ts_bs_msk_plДечји вртић БИСЕРИ, представио је дугиним бојама своје малишане у маскенбалу, који је обиловао многобројним костимима, песми и шаренилу. Велики број родитеља, бака и дека, је ово право весеље пратио нетремице, настојећи да виде свој најмлађи и најлепши цветић у фамилији, како изгледа у тој шареној башти. Маскенбал је свечано отворила директорка вртића са званичницима општине Трстеник. Како је све то изгледало, погледајте и Ви у овом кратком прегледу.

 

Дан вртића – децембар 2013. год.

СВЕЧАНА ПРИРЕДБА – ФОТО СЛАЈД (кликни и погледај)

ts_bsr13_pl1Обележили смо и 62. годину рада. На свечаној приредби, у препуној сали Дома културе, представили смо бројној родбини и гостима, своје игре, машту, песму и костиме. Били смо поздрављени громким аплаузима и сузама радосницама код многих бака и дека, тетки, ујни...
А ми смо се баш веселили, играли, рецитовали и по мало глумели. И код нас је била и по нека суза, а и како да је не буде кад толико очију гледа у нас. Наша песма и игра је надјачала ипак све, баш смо се радовали...

ts_bsr13_pl2А имали смо шарене костиме, толико разнобојне и живе да су многи гледаоци, били убеђени да и они пливају у „Лабудовом језеру“, да пуцају на „Дивљем западу“, да су са „Алибабиним хајдуцима“, или да су чак отпутовали у далеку Индију. Па тек наше „Жикино колце“ које је разгалило све.
И на крају смо сви заједно запевали ону нашу песму: шта мислите, КАКО РАСТУ ДЕЦА, у чему је „фора“...? Погледајте ова два филма са наше приредбе и дођите нам опет, да се играмо и запевамо...

 

Завршна приредба–јун 2012. год.

СТАРИЈЕ ГРУПЕ-ПРЕДШКОЛЦИ

ts_bsr12_p2Завршила се и нама школска година; порасли смо па сада свако иде у своју нову групу, код нових неговатељица и васпитача. А ми најстарији, започињемо своје најлепше доба, а то је ђачко доба. Спремно ћемо друговати са кредама, гумицама, словима и бројевима, знамо да певамо и свирамо, а највише да се играмо.
Предшколци одлазе из „Бисера“, па их сви испраћамо уз песму и игру. Овом приликом представљамо нека од подручних одељења са целе Општине Трстеник: (Милутовац, Пољна, В. Дренова, Медвеђа, Почековина, Стопања...).

 

Упознајте нас и део нашег рада...

ts_vrtic60_sОрганизација васпитања деце у предшколском узрасту у општини Трстеник, отпочела је у пролеће давне 1951. године. Почело се скромно са 30-ак деце, а тада је радило 5 радника. Године 1958. запошљавају се и два васпитача са учитељском школом, па се стичу услови за формирање два полу дневна вртића. То је била основа да се од 1960. године формирају два вртића (две локације) – Чајка и Живадин Апостоловић. Прва модернија зграда дечјег вртића отворена је тек 6. децембра, 1966. године и тај дан је прихваћен за дан предшколске установе „БИСЕРИ“. Тада је у вртићу било 45-оро деце. Данас, дечји вртић „БИСЕРИ“ обавља васпитно-образовни рад са својих 130 радника (васпитача, неговатељица, мед. сестара, педагога, психолога, вкв. куварица, дијететичара, хигијеничара и помоћног особља) и има преко 1100 деце, узраста од једне године до 6,5 година, тј. до поласка у школу.

ЦИЉЕВИ И ЗАДАЦИ ОСНОВНЕ ДЕЛАТНОСТИ ВРТИЋА „БИСЕРИ“

ts_vrtic60_s2Основни циљеви предшколског васпитања и образовања јесу подстицање физичког, интелекту-алног, социоемоционалног ра-звоја, комуникације и ствара-лаштва деце, као и стицање искуства и изграђивање знања о себи, другим људима и свету, потребних за даље образовање и васпитање и укључивање у друштвену заједницу.

Задаци предшколског образовања и васпитања односе се на:

1. Стварање услова за квалитетан живот, игру и учење:
• креирање средине за учење и развој прилагођене потребама,
• могућностима и интересовањима деце, неговањем игре као начина изражавања и специфичног облика учења детета предшколског узраста,
• подстицање властите активности детета као начина стицања сазнања о себи и свету око себе и развоја својих способности и вештина.

biseri_1a

 

 

 

 

 

Бисери-1

 

2. Подстицање складног психофизичког развоја деце:
• неговање физичког здравља и подстицање развоја моторичких способвности,
• подстицање социјализације деце и развијање односа са другима,
• стицање искуства и сазнања о другим људима,
• подстицање усвајања основних друштвених норми и моралних вредности,
• подсатицање развоја говора, говорног стваралаштва и комуникативних способности деце,
• подстицање сазнајниг развоја, неговање дечје радозналости и позитивне мотивације за учење,
• неговање и богаћење дечјег емоционалног изражавања, развојем позитивне слике о себи и неговање емоционалне стабилности,
• поштовање дечје индивидуалности и подстицање осамостаљивања,
• подстицање развоја дечјих креативних потенцијала и стваралачког изражавања помоћу уметничких медија и кроз игру,
• развијање хигијенских културних и радних навика,
• развијање одговорног односа према животној средни и њеним појединачним компонентама.

biseri_5

 

 

 Бисери-23. Припремање деце за полазак у основну школу:
– Задаци неге, превентивне здравствене заштите и исхране деце односе се на:
• очување дечјег здравља и њихове отпорности,
• праћење епидемиолошких мера,
• постављање правилног ритма и боравка као и исхране деце,
• формирање културно хигијенских навика,
• реализација правулне исхране деце и др.
– Задаци социјалне заштите односе се на:
• стварање приближно једнаких услова за развој деце,
• стварање услова да се сваком детету омогући упис у неки од облика рада са децом,
• при упису у установу одредити критеријуме за упис деце запослених родитеља, самохраних родитеља и деце без родитељског старања,
• омогућити право на регресирање трошкова родитељима слабог социјалног статуса да не плаћају одређене трошкове за активности и потребе деце,
• успостављање сарадње са стручним институцијама у вези социјалне заштите деце.

biseri_2a

 

 

 

 

 

Бисери-2

 

ПОТРЕБЕ ПОРОДИЦЕ И ДЕЦЕ У ОПШТИНИ

– НАЧИН САГЛЕДАВАЊА ПОТРЕБА ПОРОДИЦЕ

Сагледавање потреба породице за збрињавањем деце извршено је још раније, самим друштвеним и економским развојем наше општине и потребама породице у том друштвеном и економском развоју.
Поштујући потребе породице, у установи су организовани полудневни и целодневни боравак деце.
Целодневни боравак деце се организује у трајању од 10 часова у објектима у Трстенику, за децу узраста од
1 године до поласка у школу. Услуге целоднавног боравка користе деца из Трстеника и села наше општине.
Полудневни боравак се организује у сеоским подручјима у трајању од 5 часова. У полудневни боравак уписују се деца за припремни предшколски програм, а ако услови дозвољавају уписују се и деца млађег узраста. На конкурс за полудневну групу у Трстенику није се јавио довољан број деце.
За учење страног језика на почетку године, интересују се родитељи и изражавају своје потребе у складу са интересовањима своје деце.
За рад музичког забавишта процењује се интересовање и музичка способност деце и поштују се организацијске могућности код уписивања.

biseri_4a

 

 

 

 

 

 

Бисери-3

 


– ИСКАЗАНЕ ПОТРЕБЕ ЗА ПРИЛАГОЂЕНИМ ПРОГРАМИМА
Потребе за смештајем деце са сметњама у развоју су невелике и оне се решавају у сарадњи са родитељима и стручним институцијама. На овај начин се решава смештај деце у редовне групе, поштујући интересе ове деце. Ове године после завршеног уписа пријавило се двоје деце са сметњама у развоју.
Деца из маргинизованих група (ромска деца, деца избеглих и расељених лица) уписују се у редовне васпитне групе у сарадњи са удружењима и на анимирању родитеља за упис деце у неки од облика рада. Боравак деце у овим групама је бесплатан за родитеље. Пошто установа нема своје објекте за одмор и рекреацију, као и оснивач, овај облик рада са децом са организује у сарадњи са одговарајућим агенцијама и родитељима. Потребе за оваквим обликом рада имају деца за око 10 васпитних група.
Организацију одмора и рекреације одређују стручни органи и савет родитеља поштујући законске прописе.

... (Извод из годишњег програма рада предшколске установе „БИСЕРИ“–Трстеник) – Врх стране

Донација фондације „Новак Ђоковић“ ПУ „Бисери“

Кликни и прочитај
(13. август 2020. године)

Рад са децом

ДЕДА МРАЗ У ВРТИЋУ
(децембар, 2012. год.)

img_2

дана у вртићу „Бисери“ права „пометња“, јер је стигао Деда Мраз са поклонима за најмлађе Трстеничане. Богами имао је и доста посла јер су групе са децом доста попуњене, па се Трстеник не мора бринути за своје сутра. Играчака, чоколада и поклона је било на претек, пре свега захваљујући родитељској пажњи. За најмлађе групе је ово био први прави доживљај, радост и весеље. Мада је по неки малишан и коју сузу пустио, јер му је чика са белом брадом, ипак „нешто непознат“...

УЗРАСТ ДО 3 ГОДИНЕ

img_2 Нега и васпитни рад у јаслицама, где се налазе деца од 1 до 3 године, одвија се у складу са основама предшколског програма наше установе, а поштујући основе програма, психолошке захтеве, здравствено-хигијенске и друге важне услове.

Свакодневни рад са децом одвијаће се кроз следеће облике:

– превентивна и здравствена заштита
– нега и васпитне активности
– посебне васпитне активности
– посебне моторичке активности
– богаћење васпитне средине
– учешће родитеља у раду групе.

Свакодневне активности:
• активности неге
• активности кроз игру
• моторичке активности
• сензорно - перцептивне активности
• музичко - ритмичке активности
• интелектуалне активности
• језичке активности
• графичко - ликовне активности
• драматизација и причање...

УЗРАСТ ОД 3–6 ГОДИНА

img_1Непосредни рад са децом се одвија у складу са актима као што су: Предшколски програм рада, Годишњи програм рада, основе предшколског програма, плановима и програмима сваке васпитне групе.
Реализација васпитно–образовног рада одвија се према моделу Б основа програма рада.

img_3Основни циљеви овог програма су: стицање позитивне слике о себи, развијање поверења у себе и друге, подстицање само- сталности, личне одговорности и аутентичности израза и деловања, развој интелектуалних капацитета, развој социјалних и моралних вредности у складу са индивидуалним вредностима детета, неговање односа комуникације и толеранције, развој моторних способности и склоности, подстицање креативног изражавања деце, припрема деце за комплексније периоде живота, развијање свести о значају природне и друштвене средине.

img_4Свакодневни непосредни рад са децом одвија се кроз следеће облике рада:
• слободне активности и игра деце,
• посебне активности,
• усмерене активности,
• комбиноване активности,
• посете,
• шетње,
• прославе,
• дружење са родитељима и
• такмичарске и друге активности...

 

biseri_3a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наше просторије

РАДНЕ СОБЕ И ХОДНИЦИ

 

 

 

 

Врх стране