ts_crkvasvtrojtst_s

Treba reći...

...Da je–hram Svete Trojice, koji je sa svojim visokim zvonikom postao simbol grada na Moravi i slika procvata ove varošice koja stremi u visine i u širine, neimarsko delo na kome su radile desetine umnih i školovanih poslenika i veštih umetnika i neimara. Ipak, crkva je životno delo Dušana Živanovića, arhitekte Ministarstva građevina Kraljevine Srbije i neimara Nikole Nastasijevića... (iz knjuge „Sto godina hrama Svete Trojice“).
Da li ste čuli ko je Ćirka Stamatović i kada je postavljen sat na zvoniku; da li ste videli kako izgledaju zvona i mehanizam starog sata; da li znate da je zvonik trsteničke crkve jedan od najviših u Srbiji, (32 m plus 1 m krst)–viši je od desetospratne zgrade. Ove godine se navršava 110 godina od kada je zvonik sagrađen, tačno je 100 godina od kada je zaboravljena trsteničanka, sačinila testament o darivanju sata svom gradu i 85 godina rada satnog mehanizma.

(Video–wmv format)

(Opširnije – Ćirka Stamatović
)


Pratite nas i dalje, kontaktirajte nas; šaljite nam Vaše predloge, savete i ideje. Potražite starije fotografije od značaja za istoriju grada u starim ormanima i kutijama, roditelja, baka i deka...
Svom otačestvu, Trsteničani....

www.trstenicani.rs

Izbor filmova, galerija: 1 2 4