Добро дошли, погледајмо како се развијала одбојка у ТРСТЕНИКУ...

Настанак одбојке у Трстеничком крају. Иако се сматра да се одбојка Србији јавља у току првог светског рата од стране припадника савезничких снага, у Трстенику нема података да се одбојка играла у периоду између два Светска рата. Највећи развој одбојке и оснивање успешних клубова је почео после Другог светског рата, 1950/60-их година.

 • Ако желите да погледате спорстке легенде Трстеника, притисните на овај линк који ће Вас одвести на главну страницу за избор одговарајуће личности. Захваљујемо што сте нас посетили... – СПОРТСКЕ ЛЕГЕНДЕ ТРСТЕНИКА.

Перспективa одбојке у ТС крају и закључци

ts_odbsrb_1

ПЕРСПЕКТИВА ОДБОЈКЕ У ТРСТЕНИКУ
Одбојка у граду Трстенику има традицију дугу пола века, а многобројни клубови који су егзистирали у граду и његовој околини дали су допринос да се одбојка у овом крају развије до високог нивоа и буде један од водећих спортова у општини Трстеник. Из ових клубова су потекли бројни играчи и играчице, који су каријере наставили у великим клубовима, неки су направили успешне тренерске каријере и тиме дали допринос развоју одбојке у целој земљи.
Имена играча као што су: Вучић Драган, Ђорђевић Драган, Сеничић Александар, Бзенић Зоран, Ацковић Столе остаће упамћена јер су својом игром и залагањем довели најуспешнији клуб „Прва Петолетка“ до врхунца својих могућности.
Ту су и бројни тренери који су стручним радом многе извели на прави пут. Први зналци одбојкашке вештине, Слободан Вукичевић, Милан Љубичић, Душан Бошковић из ОК Рибница су дали велике резултате и били први пропагатори одбојке на овим просторима. Поједини њихови ученици, тадашњи играчи, успешно су  наставили стопама својих тренера, тако да и данас успешно раде са свим селекцијама а то су: Бзенић Зоран, Столе Ацковић, Вучић Драган, Ђорђевић Драган, Сеничић Александар.
Имена: Симеуновић Александар, Радовић Бранислав,  Невена Ристић, Надица Драгутиновић, Невена Иричанин, Јаношевић Анђела и Драгана Станичић су доказ да ови клубови имају прави пут пред собом, јер су то имена играча и играчица који се баве врхунском одбојком у нашој земљи. Иначе, рад одбојкашких клубова у Трстенику базира се на развоју и афирмацији младих играча, који су окосница и темељ даљег напретка ове игре у овом крају. Ако се узму у обзир велики успеси у протеклим годинама, садашња генерација одбојкаша има задатак да крене стазама успешних претходника.
ts_dobojka_1m Сви клубови полажу доста пажње на рад са најмлађима и у томе се огледа даљи напредак у одбојци трстеничког краја. Тешка финансијска ситуација знатно ремети рад клубова, међутим заједничким напором савеза, тренера, играча успешно се долази до резултата.
Последњих неколико година посебно је афирмисана женска одбојка у Трстенику И тренутно је најмасовнији спорт у Трстенику.
Град Трстеник поседује четири затворена терена за одбојку, од тога три у школама и један у спортској хали. Поред тога постоји један отворен терен и један терен за беацх воллеy. Расположиви терени у потпуности задовољавају потребе постојећих клубова и рекреативних група. Поједини клубови организују и летње кампове у којима се ради са најмлађима, али и са перспективним играчима. Током лета се у граду и околним местима играју и турнири у класичној одбојци и одбојци на песку, где велики број људи, поклоника одбојке, узима учешће.
ts_dobojka_1zДобра вест је да постоји тенденција да се угашени клуб „Младост“ из Доње Црнишаве поново активира и укључи у одбојкашке токове у Трстенику. Овај клуб има дугогодишњу традицију и то је најстарији званични клуб у општини Трстеник. И други клубови поспешују свој рад. Пошто је окосница напредка одбојке у Трстенику рад са младим играчима који стасавају у неким од клубова, потребно је унапредити праћење њиховог физичког и антропомоторичког развоја путем тестирања и дијагностиковања стања. Сваки играч би требало да има свој картон са подацима битним за одбојкашку каријеру. То би омогућило бољи увид у целокупну ситуацију и квалитет одбојке у Трстенику.

ЗАКЉУЧЦИ
На основу изложеног може се закључити:
1. Одбојка у овом крају почиње да се игра педесетих година прошлог века. Незванични клубови: „Трстеник“, „Црнишава“ и „Дренова“ су први промотери одбојке у овом периоду.
2. Године 1974. ОК „Младост“ из Доње Црнишаве озваничава свој рад и постаје први јавни клуб у овом крају. Пар година касније у Трстенику настаје клуб „Прва Петолетка“ који је оставио за собом највише успеха  (такмичио се у Б1 лиги старе Југославије). Оба клуба су престала са радом.
3. Крајем  двадесетог века почиње експанзија женске одбојке у Трстенику и околини. Наиме, оснива се ОК „Томако“ у Трстенику и ОК „Латица“ у Медвеђи. Оба клуба су и данас активна у такмичењима.
4. Године 2008. основан је Општински одбојкашки савез Трстеника који је својим радом унапредио квалитет одбојке и рада клубова у овом крају. Савез је у сталној борби за напредак и просперитет одбојке, И као такав тежи да задржи овај статус и у будућности. Уз поштовање историје са жељом, да храбро корача са младим играчима напред, са циљем постизања још бољих резултата у будућности.

Врх стране

Развој одбојке

 • ts_odbl_m4ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ 2016.
  за кадеткиње

  Трстеник, 13-15. мај 2016. год.
  Спонзор Општина Трстеник.

  ts_jedinstvo_vizura_3-1_sТакмичење по групама, утакмице за 3-11 места, финалана утакмица Визура (Београд)-Јединство (Стара Пазова) 1:3; уручење медања и пехара, изјаве најбољих и селектора кадета;
  Опширније.

 • ts_odbl_m4OДБОЈКАШИЦЕ Трстеника
  – друголигаши !

  Младе Трстеничанке после плеј-офа и 3 победе, пласирале се у другу лигу...

  ...Одбојкашице Трстеника, у фајнал фору за пласман у другу Савезну лигу, победиле екипу домаћина Нову Варош резултатом 3:1 и пласирале се у II Савезни ранг такмичења Србије за одбојкашице...
  Опширније.

 • ts_odbl_m1Историјски развој одбојке у Србији

  Многи житељи наше Републике упознали одбојку

  ...Хроничари су забележили да је 1924. годие Американац Вилијам Вајланд одржао, као представник Међународног Црвеног крста, курс педагошким радницима и предњацима „Сокола“ и званично приказао први пут одбојку...
  Опширније.

 • ts_odbl_m1Настанак и развој одбојке у Трстенику

  Тек после Другог светска рата развој одбојке у крају

  Први трагови одбојкашке игре у Трстенику јављају се крајем педесетих година прошлог века (после Другог светског рата). У том периоду се стварају три невзванична клуба у којима се одбојка играла по узору на веће градове Србије где се одбојка развијала у оквиру друштава „Соко“. Покретач нове игре био је одбојкашки клуб „Трстеник“...
  Опширније.

 • ts_odbl_m4ОК Прва Петолетка, ОК Младост, ОК Томако,
  ОК Латица...

  Из историјата одбојкашких клубова

  Настанак, развој, резултати и лиге, неке од фотографија, делови статута и статус клубова данас.
  ОK „Прва Петолетка“ настаје 1979. године. Године 1980. у Трстенику настаје и клуб под именом „Образовни центар“, тачније један човек је направио школски тим у оквиру овог школског центра. Наиме, Слободан Вукичевић, тадашњи професор физичког васпитања у Образовном центру од ученика који су похађали наставу средњег школског образовања у Образовном центру, саставља одбојкашки тим и успешно се такмичи у оквиру школске лиге а касније и региона...
  ОК „Младост“ из села Доња Црнишава (које се налази на пар километара од Трстеника), настао је крајем педесетих година прошлог века. Важност овог клуба се огледа у томе да се одбојка у овом крају први пут играла баш у овом селу. Играло се на импровизованом терену који је тек касније бетониран и обележен. „Црнишавци“ су били промотери одбојке у Трстеничкој општини. Гледаоци из Трстеника су први пут имали прилике да гледају одбојку уживо када је „Младост“ из Доње Црнишаве играла утакмицу са екипом ”Лучани” из истоименог села код Краљева у Трстенику...
  ОК „Томако“ је основан 11. 09. 1999. год. Овај клуб је пре свега посвећен педагошком раду са децом и стварању високих одбојкашких вредности. Успешност овог клуба се огледа у томе што у њему, од оснивања клуба, тренирају и мушка и женска селекција и то у више старосних категорија.

  Опширније.

 • ts_odbl_m5Општински одбојкашки савез Трстеник

  Одбојкашки савез града је основан 25. 06. 2008. год.

  Од дана оснивања дугогодишњи председник савеза је Ранко Обрадовић, некадашњи активни рукометаш, касније и тренер одбојке. Савез има и своје просторије у Трстенику у улици Радоја Крстића бб...
  Опширније.

 • ts_odbl_m7Текстови и фотографије су коришћени из дипломског рада са Факултета спорта и физичке културе; свој рад нам је уступио Никола Стојић из Медвеђе код Трстеника. Захваљујемо се Николи на помоћи.

Врх стране

Назив стране| ТРСТЕНИЧКИ СПОРТОВИ–Одбојка | info@trstenicani.com |