Добро дошли, погледајмо како се развијала одбојка у Трстенику...

Трстеничани су одувек волели спорт и његову разноврсност. Почев давних година прошлога века, са друштвом „Сокола“ који су се бавили гимнастиком. Са првом лоптом-кедерком за фудбал, донете још давне 1920. године у Трстеник, дружиле су се генерације. После Другог великог рата, развили су се и други спортови. Нарочито је био популаран бокс, одбојка, па рукомет, кошарка, шах...

 • Ако желите да погледате спорстке легенде Трстеника, притисните на овај линк који ће Вас одвести на главну страницу за избор одговарајуће личности. Захваљујемо што сте нас посетили... – СПОРТСКЕ ЛЕГЕНДЕ ТРСТЕНИКА.

ts_odblp1Одбојкашки клубови

ОК „ПРВА ПЕТОЛЕТКА“

Одбојкашки клуб „Прва петолетка“ је најзначајнији клуб Трстеничког краја. То је клуб који је остварио најбоље резултате током свог постојања и дао највећи допринос у развоју одбојке у Трстенику. Одбојкашки клуб „Прва Петолетка“ настаје 1979. године. Године 1980. у Трстенику настаје и клуб под именом „Образовни центар“, тачније један човек је направио школски тим у оквиру овог школског центра.
ts_okppt1Био је то, Слободан Вукичевић, тадашњи професор физичког васпитања у Образовном центру у Трстенику. од ученика који су похађали наставу средњег школског образовања у Образовном центру, саставља одбојкашки тим и успешно се такмичи у оквиру школске лиге а касније и региона. Клуб је функционисао у склопу друштва ДТВ Партизан (некадашњег удружења „Соко“). У међувремену, у Трстенику долази до процвата фабричког гиганта „Прва Петолетка“ који граду Трстенику доноси велики прилив капитала. Са развојем фабрике и сам град се убрзано развијао. Саграђене су школе, спортска хала, отворени терени, олимпијски базен, тако да је све погодовало и унапређењу спорта у овом крају.
ts_okppt2„Прва Петолетка” почиње да финансира и цео систем спорта у Трстенику. Сви клубови су добили помоћ и доживели процват захваљујући фабрици. У том периоду долази до спајања ова два клуба, „Образовни центар“ и „Прва Петолетка“ и заједно почињу да постоје под именом ОК „Прва Петолетка“. Тако постојећи одбојкашки клубови добијају потпору од трстеничког гиганта и 1982. постају званични одбојкашки клуб „Прва Петолетка“.  Овај клуб се од 1982. до 1984. године такмичи у међуопштинској лиги и ту остварује пласман у међурегионалну лигу у којој се такмичи све до 1986. Остваривши добре резултате на овом нивоу такмичења „Прва Петолетка“ 1986. године улази у Српску Лигу. У овом рангу такмичења екипа, од 34 одиграних утакмица остварује 33 победе. У српској лиги клуб се такмичи две године да би 1988 године прешао у виши ранг такмичења, у тадашњу другу лигу старе Југославије.
ts_okppt3И на овом нивоу такмичења „Прва Петолетка“ бележи изузетне резултате победивши у 21 утакмици од укупно 22 одигране утакмице (изгубили су утакмицу последњег кола са Подгорицом). Пруживши добре партије у овом рангу такмичења клуб из Трстеника долази до врхунца у историји свог постојања и то 1989 године када улази у тадашњу А2 Лигу Велике Југославије Први председник клуба био је Бора Вучковић, а најуспешнији председник био је Раде Бркић. Један од најзаслужнијих за успехе клуба је покојни Милан Љубичић из Трстеника, бивши играч и дугогодишњи тренер „Прве Петолетке“. Он је био главни покретач екипе, сам центар тима кога су сви играчи волели и пратили у раду. Увек је био уз екипу, свима поклањао пажњу и имао пуно поверење свих у клубу.
ts_okppt4Свима је остао у лепом сећању. Легенда ОК „Рибнице“ Душан Бошковић је такође својим радом оставио трага у овом клубу. Он, као оснивач „Рибнице“ и први промотер одбојке у Краљеву, дао је велики допринос у усавршавању одбојкашке игре у Трстенику. Три сезоне је провео на клупи „Прве Петолетке“ и уз помоћ Милана Љубичића успешно водио екипу. Због његовог рада у овом клубу екипа је увек имала и по два-три квалитетна играча из Краљева, тако да се екипа увек формирала на релацији Трстеник-Краљево. Бошковић је активни тренер и један од највећих одбојкашких стручњака на овим просторима.  Слободан Вукичевић, тренер, који је многе научио првим одбојкашким корацима и први тренер „Прве Петолетке“ од постанка клуба, још увек је активан у Школском Центру Трстеник као професор физичког васпитања. Најзаслужнији играч за многе успехе клуба као и за долазак екипе у 1Б савезну лигу је Драган Вучић. Играо је и у Рибници, Вараждину из Хрватске, увео је Пожаревац и Смедерево у Прву лигу. Ђорђевић Драган је такође један од истакнутих играча, касније је водио „Рибницу“ и постао успешан тренер а данас тренер јуниорске репрезентације. Важно је напоменути и Сеничић Александра, изузетног играча а касније и тренера „Рибнице“, „Бамбија“ из Пожаревца и ОК Смедерево.
ts_okppt5Поред споменутих ту су још бројна имена играча који су дали допринос да се одбојка развија као спорт у овом крају, међу њима и Зоран Бзенић, некадашњи играч ОК „Младости“ па играч ОК „Прве Петолетке“ а касније успешан тренер мушких и женских селекција у клубовима „Прва Петолетка“, ОК „Томако“, ОК „Латице“ и дан данас активни тренер. Ту су још многа звучна имена одбојке у овом крају: Столе Ацковић, Зоран Дебељак, Славољуб Боровац, Милутин Луковић и многи други.  Клуб је престао са радом 1992. године у доба рата и настанка велике кризе у нашој земљи.

ts_odblp1

ОК „МЛАДОСТ“ – Доња Црнишава

Клуб из села Доња Црнишава (које се налази на пар километара од Трстеника), настао је крајем педесетих година прошлог века. Важност овог клуба се огледа у томе да се одбојка у овом крају први пут играла баш у овом селу. Играло се на импровизованом терену који је тек касније бетониран и обележен. „Црнишавци“ су били промотери одбојке у Трстеничкој општини. Гледаоци из Трстеника су први пут имали прилике да гледају одбојку уживо када је „Младост” из Доње Црнишаве играла утакмицу са екипом „Лучани“ из истоименог места код Чачка, а утакмица одиграна у Трстенику.
ts_okmladost1Клуб је у почетку носио назив „Црнишава“ да би у каснијем периоду променио име у „Младост“. Прве  успехе и напредак клуб „Црнишава“ постиже када почиње да одиграва утакмице са клубовима из околине. Први противник била је екипа из села Грачаца поред Краљева, у том периоду врло успешан клуб на локалном нивоу. Касније су игране утакмице са одбојкашким клубом „Крушевац“ (каснији „Крушевац пут“) као и са „Рибницом“, која  је тада била већ развијен и успешан клуб из Краљева.
ts_okmladost2Године 1964. клуб из Црнишаве мења име и постаје ОК „Младост”, али и даље наставља незванично свој рад. Све до 1976. овај клуб се такмичио једино у сеоским лигама. Шестог маја 1976. године клуб је донео статут и постао званичан одбојкашки клуб. Тада је утврђен грб клуба, а боја клуба је била плаво-бела. Грб се састојао из стилски нацртане мреже на којој је представљен одбојкаш у позицији смеча, са лоптом изнад испружене руке. Седиште клуба је било у згради Основне школе „Доња Црнишава“.
ts_okmladost3Клуб почиње да се такмичи у регионалној лиги одмах након званичног оснивања и бележи значајне резултате. Године 1996. „Младост” улази у тадашњу Другу лигу у којој се такмичи наредне три сезоне. Касније наставља такмичење на регионалном нивоу. У склопу клуба је функционисала и школа одбојке у којој су прве одбојкашке кораке направили многи играчи који су касније били заслужни за развој овог спорта у Трстеничком округу. Многи играчи који су почели каријеру у овом клубу су наставили каријеру у клубу „Прва Петолетка“ из Трстеника, а и у многим другим клубовима широм Србије. Клуб је функционисао све до 2010. када је престао са радом.

Врх стране

ts_odblp1

ОК „ТОМАКО“ – Трстеник

ОК „Томако“ је основан 11. септембра. 1999. године. Овај клуб је пре свега посвећен педагошком раду са децом и стварању високих одбојкашких вредности. У достизању тих циљева користи се широким спектром стручних знања и научним достигнућима из области одбојке, спорта, као и из додирних научних дисциплина. Остварење својих циљева „Томако“ реализује преко свог, адекватно образованог, стручног кадра. Од оснивања клуба на челу „Томакове“ кадровске организације је председник, Томислав Димитријевић.
ts_tomako1Организациона структура клуба се по потреби мењала и прилагођавала новим захтевима који се у складу са развојем одбојке неминовно јављају. „Томакова“ кадровска организација постављене циљеве и задатаке остварује кроз организацију и рад своје систематизоване школе одбојке. Успешност овог клуба се огледа у томе што у њему, од оснивања клуба, тренирају и мушка и женска селекција и то у више старосних категорија. Такмичења су редовни, обавезни део тренажног процеса и примењују се од самог почетка тренирања одбојке. „Томакова“ деца учествују како на званичним и незваничним такмичењима са осталим екипама из окружења, тако и на интерним које организује клуб на којима се клупске селекције међусобно такмиче.
ts_tomako2Мушка сениорска селекција се од оснивања клуба (1999. год.) такмичи у регионалној лиги. Мушка јуниорска селекција се такмичи у општинској лиги. Женска сениорска селекција се прве две године успешно такмичила у регионалној лиги да би 2002. године овај тим ушао у Српску лигу и ту се такмичио једну сезону (2002.године). Од 2002. године па све до 2009. године ова селекција се такмичи на регионалном нивоу. Сезоне 2010. и 2011. тим се такмичи у општинској лиги.  Женска јуниорска селекција се такмичи у општинској лиги од постанка клуба до дан данас. Први тренер мушке селекције и исовремено и играч у то време (1999. године) био је Радиша Ристић. После њега тим преузима Александар Грујић. У сезони 2011. тим води Зоран Бзенић.
ts_tomako3По оснивању клуба, први тренер женске селекције био је Игор Тројић, и он је остварио значајне резултате (улазак у Српску лигу). Он се на клупи „Томаца“ задржао све до 2004. године када женски тим преузима Зоран Бзенић. Године 2007. на клупу „Томака“ долази Вељко Радисављевић, а после њега Миодраг Миљковић.
Председник клуба, Томислав Димитријевић, је увек уз своје играче и тренере, и својим ентузијазмом помаже у раду са свим селекцијама. „Томако“ је један од клубова који је популаризовао женску одбојку у Трстенику и остварио велики успех тиме што је у своју редове уврстио највећи број младих одбојкаша и одбојкашица. Из овог клуба су потекле две врхунске одбојкашице: Невена Ристић и Надица Драгутиновић.

Врх стране

ts_odblp1

ОК „ЛАТИЦА“ – Медвеђа

ОК „Латица“ из села Медвеђе код Трстеника основан је 25. јула. 2000. год. На иницијативу наставника физичког васпитања, Зорана Ђокића, у Основној школи „Љубивоје Бајић“ у Медвеђи почиње да функционише школски женски одбојкашки тим који су чиниле ученице те школе. Тачније, клуб вуче корене још из 1977. године када је тадашња школска секција нанизала велике успехе на школским такмичењима. Имајући у виду такву традицију, у селу је поново покренут женски одбојкашки клуб.
ts_latica1Клуб се у почетку бавио педагошким радом са децом и обуком основних елемената технике одбојкашке игре па се рад овог клуба у почетку заснивао само на раду школе одбојке. Касније је клуб развио више старосних селекција. Од постанка па до дан данас, клуб одржава тренинге и игра утакмице у школској сали поменуте школе. Од прве године по оснивању клуб се такмичи у пионирској и кадетској селекцији у регионалној лиги, а следеће сезоне и у међурегионалној лиги. Сениорска селекција се 2003. године такмичила у другој републичкој лиги заједно се екипама из Ниша, Смедерева, Бора Мајданпека и Крушевца. После ове сезоне клуб се такмичи на регионалном нивоу све до 2009. године. Пионирке ОК „Латица“ имају иза себе шест републичких пласмана (клубских и школских) од којих је једно одржано у Основној школи „Љубивоје Бајић“ у Медвеђи. Иста селекција је освојила треће место на републичком клубском такмичењу 2003. године, а 2004. године освајају пето место на Школским Олимпијским играма.
ts_latica2Први тренер у клубу био је Зоран Ђокић, наставник физичког васпитања у поменутој школи у Медвеђи. Он је остао активан у клубу и до дан данас, увек је био ту да се нађе играчицама и да помогне. Као покретач клуба, научио је првим одбојкашким корацима много генерација које су поникле у овом клубу. После њега на клупу „Латица“ долази тренер Слободан Вукичевић. Године 2002. на клупу долази Зоран Бзенић и остаје две сезоне у клубу. После ове две године тим поново води Зоран Ђокић све до 2009. године. После 2009. године клуб се такмичи у општинској лиги и у том периоду тренер је Марија Јаковљевић. По оснивању клуба први председник је био Братислав Станичић, а један од оснивача клуба био је и наш глумац Радош Бајић.
ts_latica3Године 2001. долази до кадровске промене и председник постаје Милена Бајић. Од 2002. године до 2006. председник клуба је Миланче Стојић. После њега председник клуба био је Златко Веселиновић. Ок „Латица“ је изнедрио велики број телената. Поједине одбојкашице поникле из овог клуба такмичилее се и у првој лиги, а то су Невена Иричанин, Јаношевић Анђела и Драгана Станичић. Ивана Лађаревић је остварила кратку каријеру у првој лиги. Поред њих многе одбојкашице су наставиле каријере у клубовима широм Србије.

Врх стране

Одбојка у Трстенику

 • ts_odbl_m4ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ 2016.
  за кадеткиње

  Трстеник, 13-15. мај 2016. год.
  Спонзор Општина Ттрстеник.

  ts_jedinstvo_vizura_3-1_sТакмичење по групама, утакмице за 3-11 места, финалана утакмица Визура (Београд)-Јединство (Стара Пазова) 1:3; уручење медања и пехара, изјаве најбољих и селектора кадета;
  Опширније.

 • ts_odbl_m4OДБОЈКАШИЦЕ Трстеника
  – друголигаши !

  Младе Трстеничанке после плеј-офа и 3 победе, пласирале се у другу лигу...

  ...Одбојкашице Трстеника, у фајнал фору за пласман у другу Савезну лигу, победиле екипу домаћина Нову Варош резултатом 3:1 и пласирале се у II Савезни ранг такмичења Србије за одбојкашице...
  Опширније.

 • ts_odbl_m4Историјски развој одбојке у Србији

  Многи житељи наше Републике упознали одбојку

  ...Хроничари су забележили да је 1924. годие Американац Вилијам Вајланд одржао, као представник Међународног Црвеног крста, курс педагошким радницима и предњацима „Сокола“ и званично приказао први пут одбојку...
  Опширније.

 • ts_odbl_m1Настанак и развој одбојке у Трстенику

  Тек после Другог светска рата развој одбојке у крају

  Први трагови одбојкашке игре у Трстенику јављају се крајем педесетих година прошлог века (после Другог светског рата). У том периоду се стварају три невзванична клуба у којима се одбојка играла по узору на веће градове Србије где се одбојка развијала у оквиру друштава „Соко“. Покретач нове игре био је одбојкашки клуб „Трстеник“...
  Опширније.

 • ts_odbl_m6Општински одбојкашки савез Трстеник

  Одбојкашки савез града је основан 25. 06. 2008. год.

  Од дана оснивања дугогодишњи председник савеза је Ранко Обрадовић, некадашњи активни рукометаш, касније и тренер одбојке. Савез има и своје просторије у Трстенику у улици Радоја Крстића бб...
  Опширније.

 • ts_odbl_m5Перспектива одбојке у Трстенику; Закључци...

  Традиција одбојке у трстеничком крају је дуга више од пола века.

  Из одбојкашких клубова су потекли бројни играчи и играчице, који су каријере наставили у великим клубовима, неки су направили успешне тренерске каријере и тиме дали допринос развоју одбојке у целој земљи. Имена играча као што су: Вучић Драган, Ђорђевић Драган, Сеничић Александар, Бзенић Зоран, Ацковић Столе... остаће упамћена јер су својом игром и залагањем довели најуспешнији клуб „Прва Петолетка“ до врхунца својих могућности...
  Опширније.

 • ts_odbl_m7Текстови и фотографије су коришћени из дипломског рада са Факултета спорта и физичке културе; свој рад нам је уступио Никола Стојић из Медвеђе код Трстеника. Захваљујемо се Николи на помоћи.

Назив стране| ТРСТЕНИЧКИ СПОРТОВИ–Одбојка | info@trstenicani.com |