Милош Петровић: – Народна библиотека „Јефимија“ и Трстеник, већ више од 30 година заједно са сјајним писцима и књижевним критичарима из Београда, веома успешно промовишу Савремену српску прозу.

– По мом смислу, фрагмент је вероватно најдемократскији облик филозофског књижевног општења; читање фрагмената производи фрагменте, а прича може бити, али и не мора бити, коначни судија...

Фрагментовани портрет Милоша Петровића, књиженог критичара

БЕЛЕШКА О ПИСЦУ КРИТИЧАРУ
ts_mlptr_s2Милош Петровић је рођен 1. децембра. 1928. године у Трстенику. Гимназију је завршио у Врњачкој Бањи, а студије југословенске књижевности у Београду. Педестих година прошлог века је био професор српског језика и књижевности у гимназији „Свети Сава“ у Трстенику, где је извео неколико генерација матураната. После је прешао у Крушевац где је био је професор: Гимназије, Више педагошке школе и Педагошке академије. Дугогодишњи је главни уредник часописа „Багдала“. Био је члан уредништва часописа „Замак културе“, и „Јефимија“. Више година води Округли сто Савремене српске прозе у Трстенику, за којим се расправља о релевантним и актуелним књижевним темама. Члан је Удружења књижевника Србије од 1972. год. Биран је у три мандата за члана Управе Удружења, а у једном за потпредседника. Учествовао је на бројним књижевним скуповима и за тематским округлим столовима. Радове је објављивао у периодици: Млада култура, Багдала, Књижевне новине, Књижевна реч, Књижевност, Савременик, Градина, Повеља, Геста, Позориште, Мост, Диалози, Современост. Као књижевни критичар биран је у жирије за књижевне награде: Награда „Милан Ракић“ за песничку књигу године, Награда „Милан Богдановић“ за новинску књижевну критику, Награда „Јефимијин вез“ која се додељује од 2005. год. у манастиру Љубостињи. Био је члан жирија Вукове награде и члан жирија ТВ Београд за 15 најбољих песничких књига на српском језику у другој половини XX века. Носилац је неколико награда: Повеља за животно дело, коју је доделило УКС, Награда „Милан Богдановић“ за књижевну критику, Прстен деспота Стефана Лазаревића, Видовданска награда града Крушевца, носилац признања за високи допринос националној култури. Превођен је на француски, шпански, словеначки и македонски. Објављене књиге: Читајући после Скерлића, Сто година гимназије у Крушевцу, коауторски, Из кругa у круг, критике, Ухвати живу реч, Из тринаестог реда, мониографија-Крушевачко позориште, коауторски, Фрагменти, критике, Код врњачке Еутерпе, Потез скакачем...

________________________

I део о фрагментованим портретима:

ts_mpt_pl1...Сама чињеница да се књижевном критиком Милош Петровић бави већ 6 деценија, заслужује повећану пажњу наше књижевне и културне јавности према његовом доприносу српској књижевности и књижевној критици с' друге половине XX века и првих година овог века. Као дугогодишњи професор упућивао је генерације младих у тајне и заводљивост уметничког стварања, чиме је обезбедио врло препознатљиво место у садашњој и будућој слици наше савремене културе и књижевности... (др Марко Недић); Трајање 9:57 мин.

II део о фрагментованим портретима:

ts_mpt_pl2...Фрагмент значи производити нов фрагмент... За такво читање, битно је да читање фрагмената о смислу, производи нове читаочеве фрагменте о смислу. Критичар са сензибилним читалачким осећајима, какав је Милош Петровић, није могао пренабрећи фрагментарност српске књижевности у књижевном садржају и стваралачком поступку... (А. Лаковић) ...Драги Милоше, надам се да доста добро подносиш све ово? ...Није лако! ...Па и не може бити лако. Ситуација је мало необична и нетипична, да други књижевни критичари говоре о теби... (М. Пантић); Трајање 13:40 мин.

III део о фрагментованим портретима:

ts_mpt_pl3...Фрагмент се може исписати на маргини, може бити упитан, може бити одречан, сагласан, несагласан, али је важна афирмација намере, да читање фрагмента производи фрагмент. Прича може бити, али и не бити коначни судија, самим тим што операција критиковања подразумева и учешће читалаца у критику дела и критику критике. Фрагмент позива читаоца на поравнање информација о делу и методу... (М. Петровић) Трајање 8:15 мин.

Трстеник, новембар 2014. год.

________________________

Посетите и погледајте беседе...

Савремено прозно стваралаштво, покренуто 1984. године. Одржаваа се под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Општине Трстеник, ево већ 29. пут за редом.

На 28. манифестацији Савремена српска проза–Трстеник 2011, одржане почетком новембра исте године, представљен је књижевни портрет Гордане Ћирјанић, (Опширније...) – Књижевни портрет Светислав Басара; (Опширније...) – Сине буди човек, Веселин Шљиванчанин; (Опширније...)
– Принц ЂОРЂЕ, Борисав Јовановић; (Опширније...) – Плес кусих петлића, Ивко Михајловић; (Опширније...) – Историјско порекло Срба, проф М. Милановић (Опширније...)Драгољуб Јовановић, Олга Красић Марјановић, др Јовица Тркуља проф; (Опширније...) – МУЗЕЈ „Николе Тесле“ Београд, Никола Тесла, Чудесни свет електрицитета; (Опширније...) – Јован Дучић у дипломатији, Миладин Милошевић, архив Југославије; (Опширније...) – Савремена српска проза, 30 година, књижевних сусрета; (Опширније...) – О љубави, породици др Владета Јеротић, лекар психијатар (Опширније...) – Српске народне клетве др Миливоје Р Јовановић, професор (Опширније...)Добрица Ћосић - Комеморативни скуп Народна библиотека-Јефимија, Трстеник. (Опширније...)Михајло Пантић - Велика дела у кратким причама Народна библиотека-Јефимија, Трстеник. (Опширније...)Милош Петровић - Фрагментовани портрети Народна библиотека-Јефимија, Трстеник. (Опширније...)

– Фрагментовани портрети –

ts_prz_mp_1

Милош Петровић, књижевни критичар

________________________

Читаоница библиотеке Јефимија (новембар 2014. год.)

Издвојили смо

ts_mlptr_s1

Отворили 31. Српску прозу

ts_mlptr_s2

Фрагментована дела

ts_mlptr_s3

Књижевна критика о критичару

ts_mlptr_s4

Уводна реч о аутору фрагмената

ts_mlptr_s5

Наука о фрагментованим портретима

ts_mlptr_s6

Посетиоци у читаоници библиотеке Јефимија на фрагментима

________________________

 

 

– ВРХ СТРАНЕ –