30 година САВРЕМЕНЕ СРПСКЕ ПРОЗЕ

Традиционални књижевни сусрети, 30-и по реду, посвећени су 200-ој годишњици школства у Трстенику. Том приликом на свечан начин отворена је документарно ликовна изложба протеклих 30 књижевних сусрета, представљено је књижевно дело Петра Сарића и одржан је округли сто - осврт и перспективе Савремене српске прозе...

САВРЕМЕНА СРПСКА ПРОЗА - увод, свечаност отварања-Ликовни салон

ТРСТЕНИК, 5/6. новембар 2013. године – Документарно ликовна изложба, уводне речи.

Олга Красић Марјановић – уводна реч; свечано отварање изложбе, уводна реч

ts_svsrpr_1– Указана ми је част да путем ове изложбе испричам, да сажмем, једну велику причу која је трајала 30 година, листајући зборнике, а било их је 25, о писцима, о писању, о читању... Боравећи у Народној библиотеци Србије, у одељењу за међународну размену, чула сам једну значајну информацију, коју ни ја до тада нисам знала, а то је, да се манифестација САВРЕМЕНА СРПСКА ПРОЗА и зборници који су објављени, најтраженији у међународној размени Народне библиотеке Србије и да иду у бројне славистичке центре у свету...
– Аутор документарно-ликовне изложбе „Савремена српска проза“, Олга Красић Марјановић.

Петар Сарић – књижевни портрет; увод, о делу писца, реч критике - I део

ts_svsrpr_2– Петар Сарић, косовски Андрић, је један од стожера српске прозе. Локална и регионална одређења његове прозе имају међутим универзалну димензију, а митско и саборно порпимају индивидуални карактер... (др Даница Андрејевић, књижевни критичар).
– Књижевник Петар Сарић у првом реду је романсијер. иако као и мањи број других прозаиста, нема књигу приповедака. глас најбољег српског писца са простора Косова и Метохије и једног од најзначајнијих писаца савремене српске књижевности, стекао је искључиво као романсијер... (др Марко Недић, књижевни критичар, писац).

Петар Сарић – књижевни портрет; увод, о делу писца, реч критике - II део

ts_svsrpr_3– Сарићеви ликови користе колоквијални говор, кроз који се пројектују тренутна стања и емоције, формирају карактерна својства и постиже аутентичност. Реч се отргне и покаже скривене нијансе у лику... (Гордана Влаховић, књижевни критичар).
– Петар Сарић пише о свету и времену, о начину и о предању који мени уопште нису блиски; отуда ја долазим као глас са друге стране. Као неко ко нема ту врсту сензибилитета и који није генерички усмерен на његово књижевно дело... Када му упућује комплименте и када га узима за озбиљно у српској књижевности, треба рећи прво, да се из оног прваца из ког би се могао очекивати отпор, овде мора одати признање... (др Александар Јерков проф, књижевни критичар, директор универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ Београд).

Савремена српска проза-30; осврт, перспективе - округли сто

ts_svsrpr_4– Иако је Трстеник оаза у организацији Савремене српске прозе, не треба је много ширити и разводњавати... (Милош Петровић, књижевни критичар, писац).
– Књижевни сусрети „Савремена српска проза“, слободно се може рећи, јединствени су у српској култури и књижевности... чак се може истаћи да је у Трстенику створен кратак нацрт за историју Савремене српске прозе после II Светског рата... (др Марко Недић, књижевни критичар, писац). – Почело се пре 30 година, на првим сусретима било је 10 писаца, један глумац и четири посетиоца... Први који су посумњали да књижевност има будућност и поред интернета и дигиталне технологије, је државна безбедност, и дигла је руке од нас; били су у праву и ево докле смо стигли данас... (Милан Милетић, новинар, писац).

Трстеник 5/6. новембар, 2013. год.

Посетите и погледајте беседе...

Савремено прозно стваралаштво, покренуто 1984. године. Одржаваа се под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Општине Трстеник, ево већ 29. пут за редом.

На 28. манифестацији Савремена српска проза–Трстеник 2011, одржане почетком новембра исте године, представљен је књижевни портрет Гордане Ћирјанић, (Опширније...) – Књижевни портрет Светислав Басара; (Опширније...) – Сине буди човек, Веселин Шљиванчанин; (Опширније...)
– Принц ЂОРЂЕ, Борисав Јовановић; (Опширније...) – Плес кусих петлића, Ивко Михајловић; (Опширније...) – Историјско порекло Срба, проф М. Милановић (Опширније...)Драгољуб Јовановић, Олга Красић Марјановић, др Јовица Тркуља проф; (Опширније...) – МУЗЕЈ „Николе Тесле“ Београд, Никола Тесла, Чудесни свет електрицитета; (Опширније...) – Јован Дучић у дипломатији, Миладин Милошевић, архив Југославије; (Опширније...) – Савремена српска проза, 30 година, књижевних сусрета; (Опширније...) – О љубави, породици др Владета Јеротић, лекар психијатар (Опширније...)– Српске народне клетве др Миливоје Р Јовановић, професор (Опширније...)Добрица Ћосић - Комеморативни скуп Народна библиотека-Јефимија, Трстеник. (Опширније...)Милош Петровић - Фрагментовани портрети Народна библиотека-Јефимија, Трстеник. (Опширније...)Михајло Пантић - Велика дела у кратким причама Народна библиотека-Јефимија, Трстеник. (Опширније...)

– 30 САВРЕМЕНА СРПСКА ПРОЗА –

ts_svsrpr_2

Књижевни портрет Петра Сарића

ts_svsrpr_3

Документарно-ликовна изложба

Зборник ССП-25

ts_svsrpr_4

Књижевни портрет Светислава Басаре

Преузми зборник Бр. 25 – (pdf, 1,46 MB, 164 стр).

________________________

 

 

– ВРХ СТРАНЕ –