Slider 01 Slider 02 Slider 03 Slider 04 Slider 05 Slider 06 Slider 07 Slider 08 Slider 09 Slider 10
This is an example of a HTML caption with a link.

Trstenik i okolina

Trstenik i okolina su vekovima bili na granici carstava i na strateški važnim komunikacijama, što je ostavilo brojne tragove u duhovnoj i materijalnoj kulturi.

Trstenik je privredni, kulturni i administrativni centar opštine koja broji oko 50.000 stanovnika u 51 naselju na prostoru od oko 448 km2. Sam grad ima oko 17.000 stanovnika. Trstenik se nalazi u centralnom delu Srbije na 21° IGD i 43,5° SGŠ, oko 200 km južno od Beograda, na 171 m nadmorske visine. Kroz grad protiče Zapadna Morava, u čijoj se plodnoj dolini razvila većina naselja opštine.

ts_ntrdest TRSTENIK – Nova turistička destinacija

Kreće i manifestacija „Trstenik na Moravi 2018“

ts_tst18_namoravi_sts_tst17_info_s2Odmah posle skupa bajkera u Trsteniku, već od 13. avgusta kreće tradicionalna manifestacija „Trstenik na Moravi 2018“. Velika je užurbanost i gužva kod organizatora kompletne manifestacije, u Turističkoj organizaciji opštine Trstenik; zvone telefoni na sve strane i mobilni i „stabilni“, svakome treba još po koji podatak, svi u žurbi, veliki broj takmičara, vozača čamaca s' motkom mladih i starih... Jedva se stiže, ali ipak na vreme. Turistička organizacija Trstenika se nalazi u novim adaptiranim prostorijama u ulici Cara Dušana, sa ukrašenim izlogom suvenirima, simbolima grada i okoline, narodnom radinošću. Gradska plaža je već „podšišana“ od nabujale trave od čestih kiša. Sunce već nekoliko dana pravi sparinu i žegu, a Morava garantuje rashlađivanje. Sama manifestacija se nadovezuje na skup bajkera u Trsteniku, ali vožnjama čamcima po reci. Budite sa nama i gledaćete svakodnevno reportaže sa dešavanja na obali Morave i u gradu, manifestacije – TRSTENIK NA MORAVI 2018.

MOTOBAJK – 8. skup bajkera iz cele Srbije, Trstenik 2018

ts_motobajk18_s1ts_motobajk18_s2U organizaciji MK „Stari jahači“ iz Trstenika, završio se veliki skup bajkera iz cele Srbije i šire, sa dva večernja koncerta više rok grupa kod Gradske plaže. Već od petka u popodnevnim časovima počeli su da pristižu gosti sa svojim moto „lepotanima“ dvotočkašima i trotočkašima. Sabirno mesto i boravak bajkera je bio na Gradskoj plaži na samoj obali Zapadne Morave, ts_motobajk18_s3ts_motobajk18_s4a ispred nje na velikom stejdžu je sviralo više domaćih i gostujućih rok bendova do kasno u noć. Zabeležili smo dolazak bajkera iz Slovenije i Nemačke, najviše iz Beograda, Aranđelovca, Niša, Novog Pazara i gradova u okruženju. U subotu je bio glavni dan manifestacije, razgledanja motora i čopera, druženja starih motobajk znalaca sa najmlađima, svečani ručak sa gostima, potom od 18 sati je protutnjao DEFILE BAJKERA „moćnih mahina“ ulicama Trstenika, a po povratku na Gradskoj plaži započela je svirka lokalnih i gostujućih rok grupa, po drugi put. Pogledajte galeriju sa svim video reportažama TST-BAJK.

Trstenik od najstarijih vremena do 1900-te

ts_tst_odnajstvr_do1900_s

prof. istorije Milan D Sotirović

Sećanja slabe, a samo se godine broje, uvek unapred. Malo šta znače kada ostanu gluve i neme, bez poruke i nauka, prazne kao da ih nije ni bilo. Nesreća je kada se budućnost okrene pa iza sebe ne vidi ništa niti ikog...

Vreme nastanka Trstenika nije bliže poznato, niti se prema raspoloživim istorijskim izvorima može sa sigurnošću odrediti. Izvesno je da u doba vladavine dinastije Nemanjića na ovom mestu nije postojalo naselje takvog imena. Izgleda, najverovatnija pretpostavka da je Trstenik nastao između 1371. i 1380. godine. Postavlja se pitanje sa koga mesta je vršena kontrola saobraćaja i prelaz preko reke pre nastanka Trstenika. Svakako je na prostoru kratkog moravskog tesnaca postojalo takvo kontrolno mesto, odnosno naselje, ali pretpostavlja se da se ono nalazilo na lokaciji današnje Stražbe. Srpski izvori takvo naselje ne pominju. Međutim, u jednom turskom dokumentu iz 1476. godine navodi se manje naselje, odakle se vršio javni prevoz preko reke. Sasvim je moguće da je iz tog mesta vršeno obezbeđenje saobraćaja u moravskom tesnacu. Ovo naselje, koje se imenom navodi u turskim pisanim izvorima, nalazilo se na gotovo istom mestu gde je, mnogo vekova ranije, bio rimski vojni logor. Trsteničko naselje se vrlo brzo razvijalo. Za relativno kratko vreme ono je, u lokalnim razmerama, postalo znatno mesto, kako po broju domova i stanovnika, tako i po ekonomskoj snazi. Stoga je Trstenik, nešto malo kasnije, dobio i pravo da se u njemu održavaju panađuri (vašari), jedini na prostoru od Kraljeva do Kruševca, što ga je učinilo privrednim centrom bliže okoline.

Zadužbina kneginje Milice

Manastir Ljubostinja

Manastir Ljubostinja posvećen Uspenju Presvete Bogorodice, nalazi se 4 km severno od Trstenika pored Ljubostinjske reke, podno Gpedićkih planina.

Datira s kraja XIV i početka XV veka i zadužbina je kneginje Milice, koja se po predanju, ovde prvi put srela sa knezom Lazarom. Vekovima je bila kulturno središte kraja. U manastiru je nastala Jefimijina Pohvala knezu Lazaru i čuveno Radoslavljevo jevanđelje, koje se danas čuva u Sankt Petersburgu. Unutar crkve nalaze se grobnice kneginje Milice i monahinje Jefimije, prve srpske pesnikinje. Tokom godine ova lepotica moravske Srbije privlači desetine hiljada posetilaca. Mnogi od njih joj se često vraćaju.

Jefimijini dani 2018. (Manifestacija koja se 31. put održala u porti manastira i u Trsteniku).

Ostavili pokolenjima

Vasilije Anđelković

Vasilije Vasa Anđelković, trgovac, mlinar, bankar; bio je vođa Naprednjačke stranke i narodni poslanik. Nije žalio truda i novca za dobro svoje varošice i svojih sugrađana.

Opširnije

Iz MONOGRAFIJE

Naziv Trstenik, spada u grupu fitonima, imena nastalih po karakterističnoj vegetaciji u samom području.

ts_monogr_opst_tst_s
Trstenik je nastao na obali Zapadne Morave koja je od vajkada obilovala močvarnim terenima obraslih barskim i močvarnim biljem, a ponajviše trskom ili trstikom, po čemu je i grad dobio naziv. Prema drugim mišljenjima, ime grada potiče od reči „trs“, što je stari naziv za čokot vinove loze koja se u ovom kraju od davnina uzgaja.

Ističemo

Prirodni ambijent upotpunjuju brojni kulturno-istorijski spomenici, od praistorijskih i antičkih vremena do današnjih dana.

ts_blagotin_s
Trstenik i okolina su vekovima bili na granici carstava i na strateški važnim komunikacijama, što je ostavilo brojne tragove u duhovnoj i materijalnoj kulturi. Iz neolitskog perioda potiču lokaliteti Blagotin i Stragari, čiji značaj prevazilazi granice naše zemlje. Rimljani su ostavili traga na lokalitetu Stražba, nedaleko od Trstenika; njihov najveći doprinos kraju je to, što su doneli vinovu lozu i učinili da vinogradarstvo postane jedna od najvažnijih delatnosti.

Prečice (linkovi)

Trstenik
Je privredni, administrativni i kulturni centar opštine koja broji oko 50.000 stanovnika u 51 naselju, na prostoru od oko 448 km2. Sam grad ima oko 17.000 stanovnika.

Odabrali smo

Vrh strane

Priroda

 • Ozonske staze Okolni brežuljci nad gradom sa svojim visinama i do 400 m, su delovi Gledićkih planina i šumovitog Goča.
 • Reke i obale Reka Zapadna Morava, je žila kucavica samog grada, a i cele okoline. Bogata je belom ribom (skobalj, klen, mrena, deverika) ali je najčuvenija po svojim virovima i dubinama sa šaranom (divljakom) u kojima se krije i caruje som.

Kultura

 • Kulturne manifestacije
  Književne večeri, likovni saloni, Jefimijini dani, besede, samo su neke od aktivnosti Narodnog univerziteta u Trsteniku.
  Posebno ističemo Trsteničko amatersko pozorište sa svojim repertoarom, koje je osvojilo brojne nagrade na gostovanjima po Srbiji; a ove godine su zvanično proglašeni za NAJBOLJE amatersko pozorište u republici.

Zanimljivosti

 • Na ovim stranama
  Ćete naći veliki broj detalja iz istorije grada i okoline, obilje podataka iz kulture, turizma, sporta i današnjice.
  Trstenik obiluje i mnogim manifestacijama:
  Dani na Moravi
  MOTO skup (Stari Jahači)
  Sportske strane
  Sport u Trsteniku je veoma raznovrstan, okuplja najmlađe i omladinu grada.
  – Fudbal, košarka, odbojka, tenis, plivanje, karate, boks...