Ističemo

Vrh strane

Kaldrma

  • Vremeplov ts_kaldrma_sReč kaldrma je skraćena verzija od grčkih reči KALO, KALA–dobro, dobra i reči DROMOS–put. Dakle KALODROMOS ili KALADROMOS.
    Kaldrma je vid popločavanja ulica, drumova, krupnim kamenjem, da bi ulica, drum bili prohodni u doba kiša, kada zbog blata, putevi postaju neprohodni.
    Trstenik se nalazi na samoj obali reke Zapadne Morave, koja obiluje krupnim oblim rečnim kamenom, krupnim šoderom i peskom. Turci su odmah iskoristili tu prednost i iz reke terali raju da vadi krupan okrugli moravski kamen, kojim su popločali dve glavne ulice u samoj varoši; i to prvo onu kroz koju je išao glavni put za karavane: Pazar-Karanovac-Kruševac-Niš, a tek kasnije Moravsku ulicu, koja je vodila ka tada drvenom mostu i dalje ka Levču i srcu Šumadije-Rekovcu, Jagodini i Kragujevcu...

Podsetnik

U reprezentativne arhitektonske objekte Trstenika ubraja se, zgrada nekadašnje osnovne škole „Sveti Sava“ iz 1873. i zgrada Skupštine opštine iz 1935. godine. Sa crkvom Sv. Trojice dominiraju trgom „Vase Anđelkovića“, nekada Žitni trg, u centru grada.

Pogledajte i (video):
Crkva Sv Trojice
Stari gvozdeni most
Tumbas