Znamenitosti grada

U samom gradu nalazi se nekoliko atraktivnih objekata koji svedoče o prošlosti Trstenika. Staro jezgro grada nalazi se u užem centru rpada.

Većina starih zgrada Trstenika potiče iz druge polovine XIX i početka XX veka. Najstarija očuvana zgrada je kuća uglednog trgovca i narodnog poslanika Petra Katića iz druge polovine XIX veka. Smatra se jednom od najlepših kuća moravske Srbije i zaštićena je Zakonom o zaštiti kulturnih dobara Republike Srbije. U reprezentativne arhitektonske objekte ubraja se zgrada nekadašnje osnovne škole „Sveti Sava“ iz 1873. i zgrada Skupštine opštine iz 1935. godine. Sa crkvom Sv Trojice dominiraju gradskim trgom.

Doboro došli

ts_vodič_3

Trstenik se nalazi na 43° 37′ i 21° IGD, oko 205 kilometara južno od Beograda, 115 km od Niša, 74 km od Kragujevca i 60 km od Čačka. Nadmorska visina Trstenika je oko 170 metara, a najviši vrhovi u ovoj oblasti su Samar (922 m), najviša tačka Gledićkih planina, Mali vrh (922 m), Pogled (736 m) i Čikar (736 m). Kroz Trstenik protiče Zapadna Morava.
Kroz Trstenik prolazi magistralni put Pojate-Kraljevo i železnička pruga
Stalać-Požega.
Preuzmi (mp4 720x404px, 22,6 MB).

Tokom starog veka oko Zapadne Morave živelo je ilirsko pleme Tribali. Rimljani su ove prostore osvojili u 1. veku nove ere. Iz rimskog perioda potiče kastrum na mestu Stražba, na desnoj obali reke, kao i nalazišta u selu Bučju, Donjem Dubiču i druga još nedovoljno istražena. Najveći doprinos kraju Rimljani su dali u 3. veku, kada je doneta vinova loza, čime je vinogradarstvo kroz vekove postalo jedna od najznačajnijih delatnosti stanovništva.
U sednjovekovnoj Srbiji trstenički kraj pripadao je župama Morava i Levač. Prvi pisani pomen Trstenika nalazi se u Lazarevoj povelji manastiru Ravanici iz 1381. godine, kojom je metoh Trstenik poklonjen ovom manastir. Iz srednjovekovnog perioda potiču i manastiri moravske arhitektonske škole, Ljubostinja i Veluće. Godine 1427. Turci su osvojili Kruševac i oblast Trstenika. Nakon konačnog pada Srpske despotovine 1459, Trstenik je postao značajna stanica za turske karavane. U izveštaj Austrijanaca iz 1784. u Trsteniku se nalazilo 47 turskih i 17 hrišćanskih kuća, kamena džamija, dva hana i nekoliko zanatskih prodavnica. Tadašnji Trstenik se nalazio 2 km zapadno od sadašnjeg grada, u blizini sela Osaonica...

Source – Vikipedija (slobodna enciklopedija).

Crkva Sv Trojice

ts_vodič_2

Sazidana od 1898-1900

Crkva Svete Trojice je posvećena silasku Svetoga Duha na apostole. Pripada neomoravskom stilu. Velika je sličnost sa crkvom kralja Milutina u Hilandaru.
...Najlepša parohijska crkva u celoj eparhiji. Jasan dokaz pobožnosti malog grada Trstenika. Crkva im može biti i ponos i dika...

Sv Vladika Nikolaj Velimirović

Stara gimnazija Sv Sava

ts_vodič_3

Zdanje stare škole, popularne gimnazije Sv Sava, koja je izgrađena 1873. god. U više navrata je bila i bolnica za vreme Balkanskih ratova i u vreme Prvog svetskog rata, ali i kasarna mnogih vojski.

 

 

Kuća porodice Katić

ts_vodič_3

Jedna od najstarijih očuvanih kuća u Trsteniku, je kuća uglednog trgovca i narodnog poslanika Petra Katića, iz druge polovine XIX veka. Smatra se jednom od najlepših kuća moravske Srbije.
Zaštićena je Zakonom o zaštiti kulturnih dobara Republike Srbije.

Turistički vodič opštine Trstenik

ts_vodič_4

Predstavili smo samo deo iz Turističkog vodiča kroz grad i opštinu Trstenik. Kompletan Vodič sa turističkom mapom možete preuzeti ovde.


Vodič je u pdf formatu, na 24 strane, srpski/engleski, i ima 802 KB.

Preuzmi

Veći formati plana grada i turističke mape


Turistička karta Opštine Trstenik

ts_vodic_totk
Turistička karta: format jpg, 2,16 MB – (1845x2560 px)

Preuzmi

Izdvajamo

Iz kulture

Kultura Trstenika i okoline ima dugu i bogatu tradiciju. Od prvih dana postanja Ljubostinja je bila kulturni centar u kome su se prepisivale knjige i izrađivale likovne minijature. Manastirska biblioteka je nekada brojala oko hiljadu knjiga. Za vreme Drugog svetskog rata u Ljubostinji je boravio Vladika Žički Nikolaj Velimirović. Dvadesetih godina prošlog veka u Trsteniku je gostovala Bečka opera. Trstenički kraj je dao imena naše kulture kao što su Dobrica Ćosić, Vladislav Ribnikar, patrijarh German, akademik Miodrag Ibrovac i druga.

ts_vodic_6
Danas kulturni život Trstenika organizuju brojne ustanove:

ts_vodic_7
Narodni univerzitet sa Centrom za kulturu, Centrom za obrazovanje, Domom kulture i Amaterskim pozorištem, Narodna biblioteka „Jefimija“, Kulturno-prosvetna zajednica, Muzej, kao i brojna umetnička udruženja. Nesebičnu podršku daju Crkvena opština i RTV Trstenik.

ts_vodič_8
Jefimijini dani su kulturna manifestacija sa najdužom tradicijom u Trsteniku. Pokrenuti su 1974. godine, a obnovljeni 1991.

ts_vodič_9
Književni susreti Savremena srpska proza, čiji su pokrovitelji Ministarstvo kulture i Opština Trstenik, održavaju se preko 25 godina...

Prečice (linkovi)

Trstenik - PODACI
Je privredni, administrativni i kulturni centar opštine koja broji oko 52.000 stanovnika u 51 naselju, na prostoru od oko 448 km2. Sam grad ima oko 18.000 stanovnika.
** Podaci iz 2002. god.

Odabrali smo

Vrh strane

Jefimija

  • Jefimijini dani su kulturna manifestacija sa najdužom tradicijom u Trsteniku. Pokrenuti su 1974. godine, a obnovljeni 1991. i održavaju se svakog juna u porti manastira Ljubostinja i u Trsteniku. Posvećeni su monahinji Jefimiji, prvoj srpskoj pesnikinji, koja je sahranjena u Ljubostinji. Na manifestaciji se dodeljuje pesnička nagrada „Jefimijin vez“. Organizator je Kulturno-prosvetna zajednica Trstenik.

Književni susreti

  • Književni susreti Savremena srpska proza, čiji su pokrovitelji Ministarstvo kulture i Opština Trstenik, održavaju se preko 25 godina. Glavni sadržaji manifestacije su Književni portret pisca i okrugli sto književne kritike, kao i istoimeni Zbornik radova.

    Internacionalni Art kamp
    Organizuje Likovno udruženje Roma Srbije LUR sa sedištem u Trsteniku u periodu od jula do avgusta.

Trstenik na Moravi

  • Zabavno-sportska manifestacija koja se održava od 1997. godine, a od 1999. posvećena je starom Trsteničkom mostu koji je srušen za vreme NATO bombardovanja. Prvobitno je organizovana samo trka čamaca-Moravaca. To je bilo i ostalo jedinstveno takmičenje te vrste na Balkanu. Vremenom su manifestaciji dodati i novi sadržaji: plivački maraton, takmičenja u ribolovu i kuvanju riblje čorbe, sportovi na pesku. Organizator je – Turistička organizacija opštine Trstenik.