Владета Јеротић: „Веома важно у одрастању младих је - љубав мајке, али и оца.“

– Кратко и јасно, морамо се мењати; како мењати? Давно је речено: човек је дат и задат. Како дат? Па генетиком... Биолог истражује ћелију, физичар атом, а астроном свемир и галаксије; како је настао живот, питају се све више, а све чешће одговарају – не знамо... – Човек види просвећеност у другоме, ако је и сам просвећен. Ако сам хришћанин, онда сам мало више и просвећенији, али ми нисмо хришћани, ми се морамо трудити да постанемо хришћани...

др Владета Јеротић, академикПросвећеност у политици и медицини...

ТРСТЕНИК, септембар 2014. године – Трибина на тему просвећености

I део излагања В. Јеротића:

ts_vlj14_pl1– Шта је просвећеност? Просвећеност је особина онога ко поседује високи степен културе и наравно образовања по дефиницији, јел'те да је то мало пренапета дефиниција, требало би да буде тако; али, од када постоји просвећеност људи (просветљеност); па не само из 17-ог века већ су и грчки филозофи били просвећени, много година пре Христа... а да ли је било и просвећених народа..? Није сигурно, Не знам, да ли је било народа који су у целини били просвећени... (Трајање: 7:09 мин).

II део излагања В. Јеротића:

ts_vlj14_pl2– Немојте Срби да се толико плашите од католика. Немојте Срби... Дарко Танасковић је био 6 година у Ватикану, акредитован министар, са њиме разговарам повремено и он каже да има сасвим друкчију слику о папама, нарочито о неколико последњих... Ја сам само православни хришћанин, који каже треба разговарати... И после ратова седају зараћени и разговарају за зеленим столом и престају да ратују, а зашто пре не разговарају, па у генима човека је да је ратоборан; а шта је човек? (Трајање: 19:23 мин).

III део одговори на питања В. Јеротића:

ts_vlj14_pl3– Доситеј Обрадовић је просветитељ, а Свети Сава светитељ. Каква им је сличност, један је побегао из манастира, а други отишао у манастир... Ко је у свету он је и у манастиру јер се бори за свет, а када је у манастиру он је у свом свету, јер је у борби у себи самом... Они су два српска брата и потребни су нам и један и други. Доситеј је био светски путник, доспео до Лондона добро упознао католицизам, и остао православан. Свети Сава је религиозан, духовник проповедник хришћанства, али упућивао нас да се бавимо и собом... (Трајање: 15:15 мин)

Трстеник, септембар 2014. год.

др Владета Јеротић, психолог, књижевникО љубави, браку, породици...

ТРСТЕНИК, јул 2013. године – Трибина на тему љубав, брак, породица..

I део излагања В. Јеротића:

ts_vlj_pl1– Некада су родитељи одређивали младима са ким ће ступити у брак; то и није било тако лоше... Пример: у неком мањем месту и не само мањем нпр. Трстенику, она има 15 година, и он има 15 година, држе се за руке, допадају се једно другоме; тако је било, а отац каже свом детету: Никада ти тај муж неће бити; А зашто тата? ...Па јер у тој породици има: душевна болест, алкохолизам, падавица, самоубиство, (или само део набројаног);

II део излагања В. Јеротића:

ts_vlj_pl2– Изазови 21. века... Кина преко милијарде становника, Индија преко милијарде становника, без проблема наталитета, а ви Европљани, Балканци, Американци... играјте се. Немојте веровати, стварајте само материјално благо, а зар живот има смисла једино у стварању новца...?
...Не чини другоме оно што не желиш да теби учине... То све религије знају и проповедају, а још и старе цивилизације су исто то, давно знале...

III део излагања В. Јеротића:

ts_vlj_pl3– Питао унук своју бабу: „Баба јеси ли ти волела мога деду?“ ...Дете моје, једном сам га у животу видела, али што сам дуже била са њим у браку, све сам га више волела... Постоји једна дивна књига коју је написао Илија Шукајев, Рус, теолог - ЈЕДНОМ ЗА ЦЕО ЖИВОТ - жив је и данас, попадија, троје деце, на једном месту књига каже: „Љубав се стиче у браку...“ - Никако није бесмислено! ...Заљубљеност, је предивно осећање, видиш Бога у оном другом; али ако заљубљеност не пређе у љубав, може се претворити у мржњу, може...

Трстеник, јул 2013. год.

Посетите и погледајте беседе...

Савремено прозно стваралаштво, покренуто 1984. године. Одржаваа се под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Општине Трстеник, ево већ 29. пут за редом.

На 28. манифестацији Савремена српска проза–Трстеник 2011, одржане почетком новембра исте године, представљен је књижевни портрет Гордане Ћирјанић, (Опширније...) – Књижевни портрет Светислав Басара; (Опширније...) – Сине буди човек, Веселин Шљиванчанин; (Опширније...)
– Принц ЂОРЂЕ, Борисав Јовановић; (Опширније...) – Плес кусих петлића, Ивко Михајловић; (Опширније...) – Историјско порекло Срба, проф М. Милановић (Опширније...)Драгољуб Јовановић, Олга Красић Марјановић, др Јовица Тркуља проф; (Опширније...) – МУЗЕЈ „Николе Тесле“ Београд, Никола Тесла, Чудесни свет електрицитета; (Опширније...) – Јован Дучић у дипломатији, Миладин Милошевић, архив Југославије; (Опширније...) – Савремена српска проза, 30 година, књижевних сусрета; (Опширније...) – О љубави, породици др Владета Јеротић, лекар психијатар (Опширније...) – Српске народне клетве др Миливоје Р Јовановић, професор (Опширније...)Добрица Ћосић - Комеморативни скуп Народна библиотека-Јефимија, Трстеник. (Опширније...)Милош Петровић - Фрагментовани портрети Народна библиотека-Јефимија, Трстеник. (Опширније...)Михајло Пантић - Велика дела у кратким причама Народна библиотека-Јефимија, Трстеник. (Опширније...)

– О просвећености –

ts_vldjer_2

др Владета Јеротић-психолог, књижевник

________________________

Већница Народног универзитета
(септембар 2014. год.)

Издвојили смо

ts_vldjer14_1

Домаћин са својим гостом

ts_vldjer14_2

Увек велико интересовање и посета

ts_vldjer14_3

Договор о питањима

________________________

Ликовни салон Народног универзитета
(јул 2013. год.)

Издвојили смо

ts_vldjer_3

Велико интересовање Трстеничана

ts_vldjer_4

Занимљиво предавање, нови погледи

ts_vldjer_5

Највише младих са питањима

________________________

 

 

– ВРХ СТРАНЕ –