ts_ljubvuk_lg1

КАКО ЈЕ ПИСАО ВЕЛИКАН СПОРТСКОГ НОВИНАРСТВА
Љубомир Вукадиновић

ОТРГНУТО ОД ЗАБОРАВА
Свом отачеству, Трстеничани...

Такмичење изненађења завршено (септембар 1942.)

...Тим прекаљених звезда тек је седми! Тукли су БСК и то је њихов нajвeћu успex. И једини! Али oн остаје баук за све и улази у следеће такмичење с најлепшим изгледима. Сем ако не продужи да лагано умире у лепоти...

ts_ljv_takm_izn_s
Плавима је остала утеха да су тукли свог ривала

...Лeпa утеха, али некорисна, јер пeхaр не доноси једна утакмица, већ већи број успеха у једном оштром, тешком и напорном такмичењу.

А у тoј борби Божовићева чета је поклекнула неколико пута. И то у финишу, баш онда када су бодови били толико скупоцени. Када је било вредно борити се до последњег атома снагe, до победе...

...Оно што су извели „Бескућници“ вредно je дивљења. Без игралишта, и у сталној неизвесности у погледу тима, често с многобројним резервама, Витез се борио сјајно и пласирао се нa треће место. Успех извојеван под оваквим околностима једнак је подвигу ocвajaча Kупa. Oн показује колико значи у једном клубу другарство, оданост и пожртвовање. Такви спортисти су пример за углед...

* Комплетан текст репортаже: – ЋирилицаLatinica

Из мог албума: Љубомир Ловрић (септембар 1942.)

ljvk_nav_lp_s
Угасити жеђ из златног пехара


На, пиј!
Популарни футбалер је ухватио позлаћен пехар обема рукама, уздигао га до браде и принео га уснама.
Затим га је спустио на сто, обрисао рукавом уста и блажено се насмејао. Група навијача гледали су га светлим погледом. И завидели су. Шта би све они дали да могу само да сркну из скупоценог спортског трофеја:
Али они нису Љубомир Ловрић. Њима је дозвољено само да се диве, да се одушевљавају, да вичу до промуклости, да преживљавају Танталове муке.

– Ала је фино!
– Ово је тек први... Биће их још... – обећавао им њихов љубимац.
И додаје:
– Кад се ослади онда је тешко утолити жеђ...
А онда се обраћа мени:
– Нисам ја парадан голман. To вам само изгледа... Такав је мој стил... Ето, данас, кад сам полетео у горњи, леви угао, учинио сам то спонтано, не мислећи ништа, инстинктивно. А ако умем лепо да паднем, ја томе нисам крив!
А онда се одједном обратио окупљеним навијачима:
– Је ли тако?
– Тако је! – јечи хор.

Захвалан поглед њиховог љубимца био им је најлепша награда.

 

Љ. ВУКАДИНОВИЋ

* Текст репортаже: – Latinica

Из мог албума: Ђорђе Лојанчић (фебруар 1943.)

ljvk_nav_lp_s
Ђаволски је спор као корњача


Трчи с напором, једва диже своје тешке но­ге. Гадна мана за центар-халфа. Кад га противнички вођа навале остави иза својих пета онда му је пут ка голу без препрека. Има времена чак и да се намешта, да оклева мало, да бира у који ће угао да пуца и како ће најлакше савладати чувара противничке мреже.
Кад га пређу...
Треба, међутим, прво скочити па рећи хоп !
Јер Лојанчић се не прелази тако лако. Потребно је много умешности, пуно лукавства, савршено владање лоптом, брз и вешт маневар па заобићи тог дива, који је израстао као какав раст и широким прсима и снажним телом штити позадину свога гола. Он је тежак и тром, креће се споро, али он најчешће пре дохвати лопту од противничког играча. Он зна своју ману, свестан је тога да кад угледа противникова леђа да га више не може стићи и зато настоји да однесе победу у сукобу за лопту. Он се поставља тако да је тешко с њим изаћи на крај. Увек је ту, на домаку лопте, баш као ваша сенка, иако се не придржава принципа без којах се не може замислити центар-халф полицајац. Он је изградио свој начин игре, заснован на богатом искуству и сјајним техничким способностима.
Мајстор у додавању, уметник у баратању с лоптом, професор у извођењу комбинација и спровођењу најкорисније тактаке. Али спор, толико споп, тако непокретан, тежак, тром да вам то просто иде на нерве.
Када би скинуо неколико килограма, када би вежбао трчање на кратке стазе и брзе спринтове, када би...
...Али то су само пусте жеље. Овакав какав је ипак вам је драг, јер уме да одушеви сјајним потезима, да расположи успелим триком, каквом умешном подвалом којој наседну чак и искусни футбалски асови.

 

 

ЉУБОМИР ВУКАДИНОВИЋ

* Текст репортаже: – Latinica

 

 

„Наше време-СПОРТ“

 

Погледајте и...

Спортске репортаже

Фељтони – извештаји

Најлепше из књига

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Врх стране icona_gore