ts_ljubvuk_lg1

КАКО ЈЕ ПИСАО ВЕЛИКАН СПОРТСКОГ НОВИНАРСТВА
Љубомир Вукадиновић

ОТРГНУТО ОД ЗАБОРАВА
Свом отачеству, Трстеничани...

 

РЕПОРТАЖЕ, ФЕЉТОНИ, КЊИГЕ

ПОБЕДА ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ОСМЕРЦА (септембар 1932.)

ljvk_осмерац_s
ПРВИ У ЕВРОПИ


Победа југословенског осмерца на европском веслачком шампионату у Београду
2, 3 и 4 септембра 1932. године.
Уочи такмичења за првенство Европе у веслању, које је први пут требало да се одржи у Београду, на Сави код Аде Циганлије, технички одбор Веслачког савеза Југославије имао је да донесе одлуку о томе ко ћe нас репрезентовати у осмерцу: Гусар или Крка.
Што су у футбалском спорту за Београђане БСК и Југославија, то су у веслању сплитски Гусар и шибенска Крка. Ривали какви се само замислити могу. Борба за престиж између ове две далматинске луке уздигла је наш веслачки спорт на завидан ниво. Зато свака регата на којој учествују Гусар и Крка изазива велико интересовање, јер се унапред зна да ћe се борба водити до изнемоглости.
Крка или Гусар? Тешко питање. Коју екипу изабрати између шеснаесторице кршних младића мрких облика, атлетског стаса, снажних и жилавих мишица?
Најправедније решење била је утакмица између два најбоља осмерца. Победник је имао да заступа наше боје на веслачком првенству Европе.
Била је то једна од најузбудљивијих веслачких трка које смо икад видели. Победио је Гусар за пола дужине. Једва. У сјајном финишу. Али Крка је уложила протест...

Тежак пут до финала
Прве елиминаторне утакмице на такмичењу за првенство Европе донеле су ове резултате у трци осмераца:
Прва група – 1) Чехословачка 6:13, 2) Пољока, 3) Холандија, 4) Белгија. У финале су се квалификовале Чехословачка и Пољска.
Друга група – 1) Мађарока 6:13. 2) Француска, 3) Југославија, 4) Швајцарска. Фи- налисти: Мађарска и Француска.
Сутрадан је одржана трка за пето место у финалном такмичењу. Само је победник улазио у финале.
Поредак чамаца: 1) Југославија 6:07, 2) Швајцарска, 3) Холандија, 4) Белгија.
Према томе, Југославија се квалификовала за финале. Она је то постигла после оштре борбе са Швајцарском све до 1.500 метара, а онда је Гусаров чамац у сјајном финишу избио напред и победио за дужину и по.
Тежак је био пут сплитских веслача до финала. Док су се Мађари, Чехословаци, Французи и Пољаци одмарали, Сплићани су возили напорну трку и заслужено победили...

 

Југославија води !
...На 200 метара Југославија води, иза ње су Чехословачка, Француска, Мађарска и Пољска – била је прва вест коју је јавио спикер који је пратио веслаче моторним чамцем.
Радосни узвици одјекнули су са свих страна. Сви се пропињу на прсте и упиру очи у даљину. На равној површини реке виде се само црне тачккце које се лагано помичу.
На 750 метара – одјекује више глава гледалаца снажан спикеров глас – Југославија поправља свој положај. Поредак се није променио...

Још увек први
...Хиљаду метара: Југославија је још увек прва ! Чеси и Пољаци су нешто заостали. Али ту су два велика противника: Французи и Мађари све више угрожавају воћство Гусара и стално се напрежу да достигну наш чамац.
Што се веслачи више приближују трибинама, а публика јасније може да разликује поједине екипе, галама је све већа. Веслачи чије су трке давно завршене окупљени у групе по националној припадности, стоје на самој ивици обале и промуклим гласовима бодре своје другове. Најгрлатији су наши такмичари. И они из четверца Крке, највећи такмаци Сплићана, деру се до промуклости. У тренуцима одушевљења и спонтане радости због блиског успеха они заборављају на све и желе само победу, теже успеху, макар он припао и њиховим највећим ривалима...


Напред до изнемоглости !
...Границу од 1.500 метара прелазе чамци великом брзином. Прва група коју води Југославија, а прате је Француска и Мађарска сасвим се одвојила од  Чехословачке и Пољске. Мали кормилар Гусара брижно прати равномерне покрете својих веслача и кратко, отсечно и оштро даје потребна упутства. Он види све, запажа све, нарочито оно што би оку једног нестручњака лако промакло. Чим неко од веслача посустане, макар и за тренутак, колико да предахне од великог напора, хитро око кормилара проналази га у групи и потсећа на његову дужност.

Десет јачих... Још десет ! ...

 

Одломак из књиге Љубомира Вукадиновића „СПОРТСКЕ РЕПОРТАЖЕ

- Спортска књига - издање 1952. год.

 

 

Погледајте и...

Спортске репортаже

Фељтони – извештаји

Најлепше из књига

 

 

 

Врх стране icona_gore