ts_ljubvuk_lg1

КАКО ЈЕ ПИСАО ВЕЛИКАН СПОРТСКОГ НОВИНАРСТВА
Љубомир Вукадиновић

ОТРГНУТО ОД ЗАБОРАВА
Свом отачеству, Трстеничани...

 

РЕПОРТАЖЕ, ФЕЉТОНИ, КЊИГЕ

НАЈБОЉЕ ДЕСНО КРИЛО

ts_vctriv_1s

 

АЛЕКСАНДАР ТИРНАНИЋ Тирке
...Боље десно крило нисмо имали. Био је најбољи од свих, а свакако и најпопуларнији.
Незаборавне су његове партије из доба када је играо заједно са Мошом. Њих двојица претстављали су заиста најуигранији nap у једном тиму.
Мали, чврст као челик, вештан у баратању лоптом ,брз као муња, незадржљив у продорима. Тирке је одушевљавао свакога, без обзира коме је клубу припадао...
...Светски путник. Играо је на свим великим стадионима, прелазио морима на друге континенте. Педесет пута репрезентативац, јунак многих сјајних победа...
...Такву блиставу спортску прошлост желео би сваки спортиста да има. Прави футбалски ас.

Данас игра у сенци своје славе. Али кад бљесне одушеви потпуно, задиви мајсторским потезима, истиче се захваљујући неисцрпној енергији и искуству старога интернационалца, који, на жалосг, све чешће наилази на неразумевање млађих и зато не може да заблиста у пуном сјају...
...И лаик ће, међутим, опазити на први поглед да је то рођени футбалер, таленат какав се ретко рађа, да је велики играч.

 

...Није се ништа изменило у погледу регрутовања најмлађих футбалера. Пре две, три деценије и још раније дечаци су се опредељавали према својим симпатијама и често су у групама прилазили једном од два највећа београдска клуба. Taкo су с једном групом малишана „црвено-бели‘‘ добили и једног малог, окретног као чигра, врло продорног центар фора. Трећи тим подмлатка био је на тај начин пoпуњен и после неколимо мањих утакмица одржан је сусри између два ривала.
– Ко је онај на центру? – запитао је вођа подмлатка БСК-а Раденко Митровић једног од својих дечака.
– To је Тирке. Познајем га. Може да предриблује цео тим!
Малишан са гргуравом косом изводио је заиста праве мајсторије на терену. Играо је у сандалама, али је својим ножицама баратао лоптом као прави футбалски ас.

Неколико дана доцније вођа подмлатка БСК-а срео је Тирнанића у близини игралишта. У то време терени два ривала налазили су се један поред другог у улици Краља Александра...


– Слушај, мали, дођи у БСК! – позвао је центар фора трећег тима подмлатка „црвено-белих“ Раденко Mитровић.
Малишан је поцреенео од гордости што се неко интересује за њега, али није одговорио.
– Ти играш у сандалама – наставио је вођа подмлатка БСК-а, а код нас би добио праве футбалске ципеле и поста би прави футбалер.
Дечак се колебао тренутак, а онда је трчећи одјурио на игралиште „црвено-белих“. Сав задихан стајао је ускоро пред вођом подмлатка свога клуба, који је баш прегледао ствари, које jе чувар издавао играчима.
– Дошао сам да тренирам, – смело се испрсио мали футбалер.
– Па иди на терен, – немарно је одговорио вођа подмлатка.
Дечак се, међутим, вије мицао с места. Жељним погледом миловао је рпу футбалских цилела које су лежале на гомили.
– Шта хоћеш? — нестрпљиво је питао чувар.
– Молим вас за једне футбалске ципеле, – стидљиво је замолио мали центар фор.
– Гле ти њега, већ xoћe ципеле! Кад порастеш добићеш их! – наљутио се вођа подмлатка.

Малишан је покуњено изишао на терен. Није имао воље да тренира. Стао је иза гола и посматрао своје другове како шутирају. У ушима су му зујале речи вође подмлатка из противничког табора. Одлучио се одједном, притрчао високом плоту иза гола, вешто га прескочио и нашао се на игралишту БСК-а.
– Дакле, предомислио си се, — задовољно га je дочекао Раденко Митровић и помиловао ra по коси.
Неколико минута доцније мали футбалер је изишао на терен врло поносан на футбалске ципеле које је сваки час загледао. Оне су, истина, биле нешто велике, али су биле праве, исте онакве какве су носилии првотимци.
– Слушај, мали, – обратио му се Раденко Митровић, пре него што jе отпочео тренинг, – иди на десно крило. To је право твоје место, За центар фора исувише си мали.

Тако је отпочела футбалска каријера једног од наших најбољих и најзаслужнијих футбалера. Играча који је равно педесет пута био репрезентативац, популарног Александра Тирнанића....

 

 

* Комплетан текст репортаже: – ЋирилицаLatinica


 

Одабрано из књиге Љубомира Вукадиновића „ВЕЧИТИ РИВАЛИ

- Спортска књига - издање 1943. год.

 

 

Погледајте и...

Спортске репортаже

Фељтони – извештаји

Најлепше из књига

 

 

 

 

 

 

Врх стране icona_gore