ts_lg_kldr_s
ts_oblmorv17_s

ts_logoc

 

УСПОМЕНЕ
(душа од доктора, хуманиста, патриота)
др Сава Станојевић

ts_drsava_kldr_s

Филмови о др Сави

 

Љубинко Чабровић (1939-2014)
ПЧЕЛАРСТВО И ПЧЕЛАРИ ТРСТЕНИЧКОГ КРАЈА
Прича о пчели и пчеларству је, уствари, прича о љубави. О љубави која је заслужна што је гајење пчела током многих векова опстајало и развило се у масовну и корисну народну делатност, успешно одолевајући суровим ћудима природе, друштвених ломова и потреса.

ts_pcelarits_s

– Кликни на слику: комплетна књига,
434 стране, pdf формат.

 

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА ЈЕФИМИЈА
Трстеник

ts_msotir_tst_do-1900_s

Сећања слабе, а само се године броје, увек унапред. Мало шта значе када остану глуве и неме. Несрећа је када се
будућност окрене па иза себе не види ништа нити иког. Као да није било ни ње, нити њених предака...

 

– МОНОГРАФИЈА –

ts_monogrtst16_s

У плодној долини Западне Мораве, на падинама Гледићких планина и Гоча, простире се општина Трстеник површине 448 км². Сам град се налази на десној обали Западне Мораве, на 172 м надморске висине са 17000 становника...

 

Трагом фотографијa
(Богојављење 1940/2014 - 2018)
ТРСТЕНИК SRB

ts_bgjv_pllist_s

Слајдови

 

Победнички рекет мастерс турнира Синсинати 2018 у рукама Трстеничанина

ts_sinsinati18_svtjov_sts_sinsinati18_svtjov_s2Наш великан тениса, Новак Ђоковић је остварио историјски успех у каријери победом на мастерсу у Синсинатију. Новак је тиме комплетирао ниску од свих ДЕВЕТ ВЕЛИКИХ МАСТЕРС ТРОФЕЈА, што није пошло за руком ником у историји тениса до сада. Овај пут ка историјском успеху Нолета пратио је и наш Трстеничанин-СветиЈован, навијајући свим срцем за свог идола. Радост и љубав према својој родној груди наших исељеника и популарни ts_sinsinati18_svtjov_s3ts_sinsinati18_svtjov_s4Ноле је приметио, па је трстеничком навијачу даривао победнички рекет, који је ушао у историју тениса за вечита времена. Радост српског обожаваоца је видна, а ми само можемо додати: велика љубав и хуманизам према свом граду и земљи, награђена из руку највећег српског спортисте и хуманитарца, Новака Ђоковића. Ево пар фотографија директно са терена и аутограмима на рекету и шајкачи од тениског аса, за трстеничког родољуба. (Екслузивно за портал trstenicani.rs).

 

Завршила се и манифестација „ДАНИ НА МОРАВИ – Трстеник 2018“

ts_namorv18_s1ts_namorv18_s2Представљамо видео репротажама скоро сва дешавања на популарној „Трстеничкој чорбијади“. А пред сам дан чорбијаде, крај Мораве, на теренима Спортског центра најпознатији ди-џеј Србије Марко Настић, је показао све своје технике трстеничким фановима коих је било доста... Забележили смо камером до првих јутарњих сати и издвојили ts_namorv18_s3ts_namorv18_s4само један мали део у репортажи за све љубитеље техно музике. Туристичка организација се налази у новим адаптираним просторијама у улици Цара Душана. Градска плажа је одавно „подшишана“ од набујале траве због честих киша. Сунце међутим неколико дана прави спарину и жегу, а Морава гарантује расхлађење и уживање. Сама манифестација се надовезала на скуп бајкера (архива) у ts_namorv18_s5Трстенику, али и вожњама чамаца по реци. Изаберите и гледајте свакодневне репортаже са дешавања на обали Мораве и у граду, манифестације, ДАНИ НА МОРАВИ – Трстеник 2018. Поред видео материјала погледајте и фото слајдове са претходних „Дана на Морави“. На бројним фотографијама су забележени тренуци, пливања, вожње чамаца, кувања и проглашења победника рибље чорбе, концерти познатих група и певача, али и странице са моравским мотивима које се стално дупуњују и освежавају, тако да свака година оставља један дубок траг у у простору за будућа трстеничка поколења.

 

Аероклуб Трстеник – летачке књижице за десет будућих пилота једрилица

ts_aerkltst18_sАероклуб Трстеник, је један од ретких у Србији, који активно већ низ година спроводи континуирано обуку и тренажу за нове пилоте, пилоте и инструкторе летења у окружењу. Захваљујући пре свега великом ентузијазму и љубави према висинама, председник аероклуба Горан Бошковић је заједно са својим пилотима и инструкторима летења омогућио 12-орици младих да се обучавају за клипне и пилоте једрилица. Игром случаја нашли смо се на аеродрому када је стигло ДЕСЕТ КЊИЖИЦА из Ваздухопловног савеза Србије за упис налета младих ученика на обуци за будуће пилоте. Ово је после двадесет година јединствен пример у клубу, да се једна генерација најмлађих успешно дошколује и обучи за пилоте, по провереном и веома успешном методу некадашње „Мостарске школе“ летења. У разговору са младима, иако су већ од 4 сата ујутру на писти Трстеничког аеродрома, уз видне осмехе и радост новим Pilot logbook књижицама, уживали смо у њиховим школским налетима, а све то под будном оком инструктора летења. Успешно настављају обуку за пилота једрилице: Живковић Јана Трстеник, Богићевић Дијана Врњачка Бања, Живић Далибор Грачаница (Горња Гуштерица), Стојановић Матија Ниш, Младеновић Алекса Ниш, Марковић Михајло Ново Село, Мијатовић Немања Ново Село, Раденковић Немања Трстеник, Гавриловић Ђорђе Трстеник и Радовић Милош Трстеник. – За све IT уређаје у пуној резолуцији: Погледај.

 

Између две кише – узбуркане воде базена и Мораве

ts_uzbrk_voda_sНе памти се када су најзагриженији купачи на Морави имали само по 3-4 купања у реци од априла до друге половине јула месеца. Слично је и са љубитељима купања у базену. Лоше време, сталне кише, температуре често испод 20 °Ц, хладна вода на базену и Морави (ниво реке често преко 1 м изнад нормале, а и сада 50 см виши од летњег), једноставно нису дозвољавали да се излази на воду. Али, ипак смо уграбили мало сунца у „сендвичу“ између две кише, да забележимо како су најмлађи узбуркали воду базена, и колико је вода Мораве још увек са јаком матицом и необично хладна за ово доба године. Захваљујући новој опреми, забележили смо ретке сунчане дане, па скочите и зароните са нама да узбуркамо воде, базена и Западне Мораве. – За све IT уређаје у пуној резолуцији: Погледај.

 

МК СТАРИ ЈАХАЧИ – 8. скуп бајкера из целе Србије, Трстеник-2018

ts_motobajk18_s1ts_motobajk18_s2У организацији МК „Стари јахачи“ из Трстеника, завршио се велики скуп бајкера из целе Србије и шире, са два вечерња концерта више рок група код Градске плаже. Већ од петка у поподневним часовима почели су да пристижу гости са својим мото „лепотанима“ двоточкашима и троточкашима. Сабирно место и боравак бајкера је био на Градској плажи на самој обали Западне Мораве, ts_motobajk18_s3ts_motobajk18_s4а испред ње на великом стејџу је свирало више домаћих и гостујућих рок бендова до касно у ноћ. Забележили смо долазак бајкера из Словеније и Немачке, највише из Београда, Аранђеловца, Ниша, Новог Пазара и градова у окружењу. У суботу је био главни дан манифестације, разгледања мотора и чопера, дружења старих мотобајк зналаца са најмлађима, свечани ручак са гостима, потом од 18 сати је протутњао ДЕФИЛЕ БАЈКЕРА „моћних махина“ улицама Трстеника, а по повратку на Градској плажи започела је свирка локалних и гостујућих рок група, по други пут. Погледајте галерију са свим видео репортажама ТСТ-БАЈК.

 

Трстеничани у посети нашим светињама и коренима...

ts_koreni_svetinje_sОвих дана, после више година радова и обнове, свечано је отворен Народни музеј у Београду, који смо и ми Трстеничани посетили. Можемо са сигурношћу свакоме ко иде из ових крајева за Београд да препоручимо, да неизоставно одвоји неколико сати и посети ово сада велелепно здање. Нова, задивљујућа стална поставка музеја, представљена делом и најсавременијом IT технологијом, је коначно омогућила свима, који желе да истражују одакле су нам корени и каква и колика је држава Србија била од давнина, ко је све настањивао наше садашње просторе, па преко највећих историјских владара који су се родили и владали на овим просторима, до највећих српских царева, краљева, деспота и кнезова, преко најлепших икона и сликарских дела нашег народа, до данашњих времена. Видећете много експоната (поједине по први пут представљених Европи!), скулптура и много значајних и вредних предмета и археолошких знамења. За детаљан обилазак просторија и спратова, требаће вам сигурно више дана... Ми желимо само да вам у једној краткој репортажи покренемо жељу да и ви то видите. Зато, посетите Народни музеј у Београду, обавезно. Уз храм Светог Саве на Врачару у игри светлости, забелижили смо још неке занимљивости наше посете главном граду...

 

Трстенички MOUNTAINE BIKE под котом Ветрењак-436 м, на српски начин

ts_muntbike18_s1ts_muntbike18_s2У ери дигитализације и интернета, са запада нам пристиже и све већи број иновација са најсавременијим материјалима. Обичне бицикле су сада лакше од бостана, брже од веспе, а не рђају и не старе јер су урађене од материјала за 21. век: графичких влакана-карбона, са механизмима од титанијума, а помоћним-заштитним деловима од пластике чвршће него челик. И поред свега тога мало младих вози бициклу, па и мотор. Више воле „татин“ скуп ауто и добар кафић, уз стално тапкање по мобилним и таблет екранима. Мишићи атрофирали, кости крте и грбаве, а кожа провидна. Чак се мало њих и спортом бави активније. Зато ова технологија споро улази на српска врата, а и прескупа је за наше услове. Међутим, да се све то може и без западњачке надмености, а да би младима показали да је за здравље најбоље бити у „fullu“ са кондицијом, битно је да постоји добра воља, позитиван адреналин и само мало ината (оног српског), е онда све препреке нестају. Тада опрема, њена савременост и изглед, нису уопште битни.
** Стаза је дужине око 2500 м, испод врха Ветрењак (436 м), успон 7-9%, немонтиран материјал; брзина и тон оригинални на снимку, континуирани снимак дуж целе стазе при спуштању.
– За све IT уређаје у пуној резолуцији: Успон & Спуст.

 

ТСТ – ГОЛУБ и ПАТРОЛА: тест нове опреме и видео снимака

ts_tst18_gopro-6_sts_tst18_gopro-6_s2– Спремајући се за прелазак на потпуно нови и квалитетнији изглед страница најпосећенијег трстеничког портала, тестирали смо и нову опрему за снимање, квалитет снимака, брзину снимања, снимање у покрету и на терену. Код популарне трстеничке фонтане на капима воде и брзини лепршања крила голуба, мерили смо брзину снимака у секунди. Изабрали сму пуну ts_tst18_gopro-6_s3HD резолуцију и 240 сличица у секунди (240 fps), затим смо успорили све то на 25/15/5 сличица у секунди и дивили се оштрини пера на крилима и разиграности воде; погледајте FHD видео.
– Сетили смо се веома популарне ТВ емисије Јавног сервиса, па смо се и ми дали на нешто слично, али не далеко и не са луксузним лимузинама. Уосталом и наша земља је пуна „духовног и природног озона“, па смо се мало провозали и нашалили, да би улепшали ове кишне дане између два фудбала. Прва репортажа је одлазак, локалним путем бр. 219. најјефтинијом варијантом, најбржом и најздравијом, до озонски богатих предела у непосредној близини Трстеника. Уз музику за добро расположење, погледајте ОДЛАЗАК, а затим и ПОВРАТАК са пута, да се не залута.

 

Отворена нова кинеска робна кућа – NEW SHANGHAI

ts_kinrobkuca_sУ самом центру Трстеника, у приземљу популарне трстеничке „ламеле“ отворена је нова кинеска робна кућа „NEW SHANGHAI“. На преко 800 квадратних метара простора, има свега што је потребно сваком домаћинству по веома приступачним ценама. Данас смо посетили просторије (некада давно, робне куће „Београд“) и оком камере дружили се са мештанима и бројним кинеским пријатељима, који су такође дошли да промовишу своју робу и помогну својим земљацима. Шетали смо међу изложеном робом, разговарали са грађанима, снимали кинеске пријатеље и у једној веселој атмосфери разгледали изложену робу. Па да много не причамо, погледајте и ви све то уз добру музику са далеког истока.
– За све IT уређаје у пуној резолуцији: Погледај.

 

Трстеничани и ЕКОЛОГИЈА, (за неупућене – очување животне средине)

ts_tst_eko18_sts_tst_carpec18_sЕво већ скоро недељу дана на очиглед свих нас у најужем делу града, преко пута градске плаже, на левој обали најлепше трстеничке улице-Западне Мораве, засипамо нашу реку шутом, (за неупућене - грађевинским отпадом) и смећем. У том грађевинском ђубришту по реку и њен живи свет, има веома опасних материја: креча (живи и гашени), цемента, силикона, акрилних једињена (када се растварају дужим временским периодом у води стварају јаке отрове), разних смола у бојама, хемијских адитива, емулзија итд, итд. Све је то СТРОГО ЗАБРАЊЕНО ИЗРУЧИВАТИ У ВОДОТОКОВЕ. А непосредно изнад манастира Љубостиње, право ђубриште од разноразних ускршњих и мајских уранака, роштиљања и „шенлучења“. Врло слично је у каналима поред „озонских стаза“ према предајнику и Петковици. Уверите се и сами, погледајте кратку репортажу, (кликни на слику изнад-лево). На другој страни, док једни загађују и уништавају, други чисте и уређују. Механизација и технологија одмењују десетине људи, чистећи ивице пута од густог грања, шипражја и високе траве, омогућавајући бољу прегледност пута на деоницама уз шуму и са великим бројем кривина. Погледајте и ову видео репортажу, јер са овим вредним момцима-„троручном екипом“, стижемо заједно до царства печурака; у том царству царују, птице, чист ваздух, мирисна трава и најздравија храна-печурке. Такву средину желимо да оставимо нашим потомцима. (Кликни на слику изнад-десно).

 

Тачно пре 8 година – први видео клипови на сајту Трстеничана

ts_tst_10sts_tst_11sПре тачно осам година, 3. јула 2010. на порталу trstenicani.com се појавио један од првих видео записа адаптиран за интернет. Тада је био урађен слајд од фотографија које су снимљене мобилним телефоном. У то време највећа резолуција је била 1280x720 px. Данас су те резолуције фото и видео материјала далеко превазиђене. Уједно, прегледајући старе датотеке и архиву, пратићемо и наше сазревање, напредовање у обради IT материјала, постепен прелазак на све бољу и квалитетнију опрему. Међутим, што се више удаљавамо од далеке 2010. године, све су нам ти први фото и видео материјали дражи и значајнији. На овим странама ћемо представљати најлепше и најзначајније видео клипове, снимљене 2008. и 2009. године. Пратите ове странице и страницу Са ТС калдрме, у овом летњем периоду, подсетите се и Трстеника из тог времена.

 

Трстеник – Љубостиња, завршени 31. Јефимијини дани

ts_31jefdani_prinosenja3_sЗавршен богат програм 31. Јефимијиних дана, највеће културно-духовне манифестације у Србији. Представили су нам се познати уметници, песници, сликари, музичари и певачке дружине. Почев од 12. јуна 2018. године на платоу код споменика кнегињи Милици, па до 14. јуна у порти манастира Љубостиње. Од свечаног отварања, уз беседу драмских уметника из београдских позоришта, преко надахнутих песама етно групе „Руно“ из Врњачке Бање и хора „Бошко Југовић“ из Трстеника. Манифестација је настављена представљањем годишњака „Љубостињска приношења“ и песмама Ане Мартинчик, гошће из Белорусије, до округлог стола „Дозивања – средњевековно књижевно наслеђе у модерном српском песништву“ и порте манастира Љубостиње, где смо слушали ЈЕФИМИЈИ У ЧАСТ: Похвалу Светом кнезу Лазару, Песничка приношења, доделили смо награду „Јефимијин вез“ најбољој збирци песама Сунчици Денић, за збирку песама „Матица“ и представили музичко приношење „Јефимијина туга за младенцом Угљешом“ – премијерно извођење композиције Драгана Млађеновића, коју нам је донела певачка дружина из Београда „Руковет“. Мелодија је посвећена сестринству манастира Љубостиња; – Манастир Љубостиња 1940. (Из архива Југословенске кинотеке !).
Видео галерија „Јефимија“; – Опширније.

 

Трстеничани и ЕКОЛОГИЈА, (за неупућене – очување животне средине)

ts_tst_eko18_sts_tst_carpec18_sЕво већ скоро недељу дана на очиглед свих нас у најужем делу града, преко пута градске плаже, на левој обали најлепше трстеничке улице-Западне Мораве, засипамо нашу реку шутом, (за неупућене - грађевинским отпадом) и смећем. У том грађевинском ђубришту по реку и њен живи свет, има веома опасних материја: креча (живи и гашени), цемента, силикона, акрилних једињена (када се растварају дужим временским периодом у води стварају јаке отрове), разних смола у бојама, хемијских адитива, емулзија итд, итд. Све је то СТРОГО ЗАБРАЊЕНО ИЗРУЧИВАТИ У ВОДОТОКОВЕ. А непосредно изнад манастира Љубостиње, право ђубриште од разноразних ускршњих и мајских уранака, роштиљања и „шенлучења“. Врло слично је у каналима поред „озонских стаза“ према предајнику и Петковици. Уверите се и сами, погледајте кратку репортажу, (кликни на слику изнад-лево). На другој страни, док једни загађују и уништавају, други чисте и уређују. Механизација и технологија одмењују десетине људи, чистећи ивице пута од густог грања, шипражја и високе траве, омогућавајући бољу прегледност пута на деоницама уз шуму и са великим бројем кривина. Погледајте и ову видео репортажу, јер са овим вредним момцима-„троручном екипом“, стижемо заједно до царства печурака; у том царству царују, птице, чист ваздух, мирисна трава и најздравија храна-печурке. Такву средину желимо да оставимо нашим потомцима. (Кликни на слику изнад-десно).

 

Грабовац – Школа добила нов спортски терен и пуно школско двориште

ts_skoldvorgrab_1_sts_skoldvorgrab_2_sЗахваљујући великој помоћи фондације Њ.К.В принцезе Катарине Карађорђевић, потпуно су обновљени и уређени многи објекти и учионице, мокри чворови у основној школи у трстеничком насељу Грабовац, иначе одељењу основне школе „Миодраг Чајетинац Чајка“. Поред тога, урађен је нов терен за мале спортове са рефлекторима, двориште је добило и новереквизите за дечју игру и разбибригу (ts_skoldvorgrab_3_sтобогане, мале голиће, љуљшке и клацкалице,жардињере са цвећем, клупе итд). Све ово је помогла радовима и Општина Трстеник, а њен председник Александар Ћирић, је између осталог свечано отворио терен за мале спортове, почетним ударцем лопте, на утакмици две екипе Грабовца. Школу смо посетили и уживали у дечјој радосној граји и игри. Било је ту и малих сликара, који су укрстили четкице са бојама, девојчице и дечаци су заједно „пикали“ лопту на мале голиће, једном речју школско двориште је одисало радошћу и дечјом маштом. Погледајте кратку репортажу коју смо припремили са новом дечјом радошћу у Грабовцу.

 

Висећи мост – Још један трстенички мост одлази у прошлост, стиже нов...

ts_visecimost_sts_visecimost_s2Увек у сенци свог старијег брата, некако издвојен од Трстеничана, својим дугачким рукама држао се за камену обалу Западне Мораве, носећи под собом најважнију аорту града Трстеника, чисту пијаћу воду. Скоро пуних 70 година је надгледао мутне, велике, ледене а навише зелене воде реке. Нису га ни највећи водостаји могли срушити, па је чак 1955. уздигнут за још један метар изнад воде, да га ишчупана стабла и моћне мишице разгоропађене Мораве неби смрвиле и покидале. Није се дао. Када му је уништен старији и јачи брат Стари гвоздени мост 1999. године, постао је још важнији и преко потребан граду, све до изградње нових цевовода и нове водоводне мреже за снабдевање града и околине. Сада оронуо, са зарђалим леђима која сва шкрипућу, са дугачким сајлама још више се напреже да се одржи, међутим ускоро ће га потпуно обновити, све изменити. Биће шири и имаће и коначно своје Трстеничане у шетњи на својим плећима, носиће још важније цеви под собом, биће далеко изнад највећих водостаја реке и спајаће трстеничко шеталиште, од бетонског моста до висећег моста - пуним кругом, од преко 3 км дужине. Пратимо и даље изградњу новог висећег моста...

 

Свечана литија прошла улицама Трстеника са владиком Давидом

ts_litija18_panorama_sНа градску славу Свету Тројицу, свечану литургију у истоименом храму у Трстенику, је служио преосвећени владика Епархије крушевачке, господин Давид. У порти су се окупили бројни гости и грађани да присуствују овом свечаном чину, а испред самог уласка у цркву су се плели венчићи од ливадског цвећа и биља. После службе формирала се колона литије, коју ју предводио сам владика са трстеничким свештенством. Велики број Трстеничана је учествовао у шетњи улицама града. Литија се кретала главном улицом до улице Рајчевићеве, а одатле је продужила улицом Радоја Крстића до Појла, где се улицом Цара Душана вратила до цркве. Пратили смо и забележили неке детаље и свечане тренутке па предлажемо да погледате нашу видео репортажу, (кликни на слику лево).

 

ТРСТЕНИЧАНИ – Град, људи, догађаји – 2018. година www.trstenicani.rs – Свом отачеству –