ts_lg_kldr_s
ts_moravskevile_s

ts_logoc

 

Љубинко Чабровић (1939-2014)
ПЧЕЛАРСТВО И ПЧЕЛАРИ ТРСТЕНИЧКОГ КРАЈА
Прича о пчели и пчеларству је, уствари, прича о љубави. О љубави која је заслужна што је гајење пчела током многих векова опстајало и развило се у масовну и корисну народну делатност, успешно одолевајући суровим ћудима природе, друштвених ломова и потреса.

ts_pcelarits_s

– Кликни на слику: комплетна књига,
434 стране, pdf формат.

 

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА ЈЕФИМИЈА
Трстеник

ts_msotir_tst_do-1900_s

Сећања слабе, а само се године броје, увек унапред. Мало шта значе када остану глуве и неме. Несрећа је када се
будућност окрене па иза себе не види ништа нити иког. Као да није било ни ње, нити њених предака...

 

– МОНОГРАФИЈА –

ts_monogrtst16_s

У плодној долини Западне Мораве, на падинама Гледићких планина и Гоча, простире се општина Трстеник површине 448 км². Сам град се налази на десној обали Западне Мораве, на 172 м надморске висине са 17000 становника...

 

ДУБОРЕЗ – МИРЧА ПАНТЕЛИЋ
...изложба Мирче Пантелића учвршћује уметнички дух, упућује на чисто и стилски донето решење, на уочавање модела озбиљног изображавања духовног у материјалном и онај важан естетски принцип који се види, поштује, евоцира и без задршке говори...

ts_duborez_mp_sk

– Кликни на слику и погледај неке од радова; брошура pdf формат.

 

ОСТАВИЛИ СВОЈ ПЕЧАТ
радионица керамике и грнчарије

Грнчарство је имало велику улогу у свакодневном животу човека и било важан део културне баштине једног народа које је преношено са колена на колено, још од праисторије до
данашњих дана. Пројекат се бави анимирањем младих и незапослених
жена и подстицањем њиховог активног учешћа у друштву кроз едукацију и креативне радионице из области старих заната: керамике и грнчарије. Неке од ових техника су заборављене,
али постоје ентузијасти ко|и су успели
да их очувају као важан део традиције.
С обзиром да Трстеник нема понуду сувенира нити било каквих ситних декоративних и употребних предмета
који су обележје града, на вајарским радионицама бавиће се управо и овом проблематиком.

ts_ostpecat_s2kld

 

УСПОМЕНЕ
(душа од доктора, хуманиста, патриота)
др Сава Станојевић

ts_drsava_kldr_s

Филмови о др Сави

 

Трагом фотографије
(Богојављење 1940/2014 и 2015)
ТРСТЕНИК

ts_bgjv15_s

Слајдови

 

ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ – Трстеничани поново за Звонка Милојевића

ts_za_zvmilpj16_sОдиграна је ревијална утакмица за помоћ некадашњем голману Црвене Звезде уз присуство бројних фудбалских асова. Посебно је куцало „највеће срце вечери“ Саше Илића, легендарног капитена ФК Партизан, који је ушао са својим пријатељем и фудбалским колегом из супарничког тима, Звонком Милојевићем, уз громогласне аплаузе и овације пуне хале спортова у Трстенику.
– Племенити људи из Трстеника не заборављају Звонка Милоjевићa и у припреми су нове хуманитарне вечери за помоћ некадашњем голману, којем је неопходан велики новац за лечење после повреда у саобраћајној несрећи. Творац хумане мисије, Стојан Антић каже:
ts_za_zvmilpj16_s2...Милојевић је људска и спортска величина. Најмање што можемо да учинимо је да повремено организујемо акције како бисмо му помогли и надам се да ћe пример нас из Трстеника, да следе и у разним  крајевима Србије. Лечење је скупо, сваки динар значи... истакао је Стојан Антић, организатор акције уз помоћ Спортског центра Трстеник и Општине Трстеник.
У предигри су се на паркету појавиле најмлађе категорије ФК Трстеника, са гостима из Крушевца фудбалерчићима школе Академија фудбала „Финале“, генерације 2005/06. и 2007/08. као и подмладак крушевачког ФК Трајала и ФК Трстеника. – За све IT медије, ТС-галерија5.

 

Трстеник – избор најбољих у спорту за 2016. годину

ts_najsport16_snada_sУ Дому културе Народног универзитета, 23. децембра 2016. промовисан је НАЈБОЉИ СПОРТИСТА Општине Трстеник за 2016. годину. То је вишеструки првак Србије и шампион Европе у карате-борбама, Нада Сарић. Седамнаест година репрезентативка Србије, а девет година капитен борба-тима Србије у каратеу. Са преко 50 освојених медаља до данас. Најбољи је такмичар карате федерације Србије у борбама, преко једне деценије је капитен сениорске репрезентације Србије у борбама, била је финалиста два светска првенства у Сиднеју и Токију. Већ пет година је и тренер јуниорске репрезентације Србије која на светским и европским такмичењима увек осваја медаље. Дугогодишњи је члан и тренер карате клуба „Прва петолетка“ у Трстенику, који данас броји преко 150 најмлађих каратиста, са 15 репрезентативаца у свим категоријама. Наша Трстеничанка, од идуће године престаје са активним такмичењима и цео свој рад у каратеу ће посветити тренерском позиву и најмлађима. Опширно о овој лепој манифестацији, која се већ више од 50 година одржава у нашем граду, у видео репортажама које ће се накнадно обрадити и приказати.

 

Хитна помоћ Трстеник – добијена „мини болница на точковима“

ts_hitpom16_urgvoz_sХитна помоћ Дома здравља „Др Сава Станојевић“ у Трстенику је добила на употребу санитетско возило вишеструке намене, дар Министарства правде и Министарства здравља републике Србије. Возило је снабдевено најсавременијим медицинским уређајима и опремом за хитне интервенције код најугроженијих пацијената. Вредност добијене донације је 6,700.000 динара или 55.000 €. Због великих могућности и најсавременије опреме, могу се урадити и најтеже интервенције у самом возилу, па оно представља праву малу покретну болницу. Возило је одмах стављено у употребу и биће доступно за најтеже интервенције свих 24 часа. Најугроженији пацијенти се могу самим возилом уз пратњу доктора и медицинског особља, пребацити безбедно до најудаљенијих клиничких центара и болница. По речима директора Дома здравља у Трстенику, др Радована Поповића, специјалисте ургентне медицине, овако значајну донацију Дом здравља у Трстенику није добио у задњих 20 година. Житељи трстеничке општине захваљују Министарствима, али желе докторима и медицинском особљу, да имају што мање посла у овом возилу-мини болници.
– За већи формат видеа, ТС-галерија5.

 

Трстеничка Певачка Дружина–Бошко Југовић, установљена 12. децембра 1870.

ts_horbjug16_izlozba16_sts_horbjug11_sТрстеничани, да ли сте знали да је један од најстаријих хорова у Србији, (-Певачка Дружина- како се то тада звало), хор „Бошко Југовић“ при храму „Свете Тројице“ у Трстенику. Установљен је 12. децембра 1870. године. На одлично припремљеној изложби, у ликовном салону Народног универзитета, представљен је историјски развој догађаја везаних за рад ове Певачке Дружине до данашњих дана. Посебно интересовање посетилаца изазвала је изложена оснивачка ts_horbjug16_s2застава Дружине „Бошко Југовић“ од 12. децембра 1870. године. Застава је рестаурирана и потпуно обновљена захваљујући ентузијастима нашег града и помоћи Министарства културе републике Србије; важи за изузетно значајан и историјски вредан експонат из музичке прошлости нашег краја и републике Србије; Речи у овом тексту су исписане идетично тексту са саме заставе. Погледајте кратку репортажу са изложбе, свечаност хора „Бошко Југовић“ о својој слави на Спасов Дан 2. јуна 2011. као и прилог о застави из 1870. године; За већи формат видеа, ТС-галерија5.

 

Трстеник – риболов скобаља и мрене техником фидер

ts_riblskobalj16_sПуне обале риболоваца из целе Србије на Западној Морави у нашем граду. Поготову на делу реке од Висећег моста до Бетонског моста, а највеће гужве су на самој Градској плажи. Сви риболовци знају да је најукуснији тзв. „зимски скобаљ и мрена“, а увелико је пост. Познато је и то да на делу Западне Мораве која пролази корз сам град, није било рибокрадица (динамиташа, мрежа и уништавања рибље популације струјом), као ни вађења шљунка и песка и мењања вековног тока и обала Западне Мораве на овом делу реке. Зато се велика јата беле рибе налазе у зимовалишту баш на овом делу реке у дужини од око 1,3 км. Када смо ми посетили и снимали да ли ради скобаљ и мрена, један дан је било лепих улова, али после пар дана је срећа напустила риболовце и риба се померила од обале и хране. Ево шта смо и ми научили од првих риболоваца који су ловили техником фидер, моравског скобаља, мрену и клена у нашем граду. – За већи формат видеа ТС-галерија5.

 

Београд – тако то раде Трстеничани...

ts_raspevani-tst_sИако има само непуних 9 година, иако никада није видео стару Југославију, иако није упознао оркестар и певаче, надахнуто, рапсевано и весело, отпевао је песму о некадашњој Југославији. Трстеничани су толико добро и успешно отпевали ту песму да су забринули комерцијализоване друштвене мреже, профитабилне сајтове и менаџере, који су се „уплашили за своје буџете“. А они само певали и на свој начин уживали. Посебно је скренуо пажњу најмлађи Трстеничанин, који је знао речи целе песме и отпевао је као стари „Југос“. Тако то раде Трстеничани, своме отачеству. За бољи видео, ТС-галерија5.

 

Трстеник – прослављена годишњица рада Удружења „Аутограм“

ts_autogram16_logo_sts_autogram16_jubilej1_sУдружење „Аутограм“ из Трстеника, званично постоји од октобра 2015. године, али су чланови и пријатељи Удружења већ дуго година ангажовани у припреми разних манифестација. Све су покренули и иницирали Владимир Петровић и Бранислав Павловић, пре више од 4 године, а један од првих реализованих пројеката био је хуманитарни концерт за помоћ Јелени Недељковић, а затим и концерт за помоћ Нађи Новаковић. Како би се представили грађанима, 25. новембра 2016. год. организована је промоција Удружења, на којој је присутнима представљен рад, активност и догађаји које је Удружење организовало самостално или у сарадњи са другим друштвима и институцијама. ts_autogram_godina1_sПоред организовања хуманитарних концерата, чланови овог удружења такође припремају забавне садржаје, организују различите радионице (једна од таквих је и музичка радионица, организована у сарадњи са Друштвом за МНРО), раде на развоју и унапређењу локалне заједнице, залажу се за афирмисање младих талената у сарадњи са Музичком школом "Корнелије Станковић" из Трстеника. За допринос и помоћ Удружењу на промоцији је додељена Почасна повеља, Милану Симићу вокалном солисти из Краљева, сталном члану оркестра Александра Софронијевића. За рад сваког удружења јако су битни медији.
Традиционални и савремени медији су врло важни у преношењу идеје о заједничкој борби да живимо у бољем и хуманијем друштву. Зато се Удружење „Аутограм“ посебно захваљује Радио телевизији Трстеник и бројним сарадницима који су учинили да се путем њихових активности и медија, са радом Удружења упозна и шира јавност. Сви они који желе и који виде себе у оваквој врсти организације, могу се придружити и постати део тима удружења „Аутограм“.
– За већи формат видеа, ТС-галерија5.

 

Мирољуб Филиповић Филимир – изложба слика у Трстенику

ts_filimir_tst16_sts_filimir_izlozba16_sРођен је 29. 09. 1952. године у Трстенику. Живи и ради у Београду. Мирољуб Филиповић ФИЛИМИР је истакнути ликовни уметник, члан Удружења ликовних уметника Србије. Активан стваралац, деценијама је присутан на домаћој и страној уметничкој сцени. Од 1968. године приредио је 45 самосталних изложби у земљи и иностранству. Организовао је бројне хепенинге, перформансе и уметничке пројекте. Учествовао је у више од 500 колективних изложби. Као представник наше земље, Филимир је учествовао на Бијеналу у Венецији 2003, Бијеналу у Лондону 2004, Бијеналу у Пекингу 2005, Првом бијеналу минијатуре у Венецуели 2008, Трећем бијеналу у Пекингу 2008, Бијеналу плаката у Мексику 2013. Аутор је познатог међународног уметничког пројекта „Уметници света против изолације човека и народа“ који је започео у Паризу 1993. У овом пројекту је до сада учествовало више од 5500 уметника из 68 земаља, са свих континената. Више пута је награђиван за своје уметничко стваралаштво. Република Куба га је 1996. године одликовала Медаљом пријатељства, за бројне активности на ширењу културних веза између наше земље и латиноамеричких народа. Оснивач је мултимедијалне уметничке групе „Кварт“. На Пролећној изложби УЛУС 2012. награђен је Златном палетом за сликарство (слика „Зиген Заген“). Председник је организационог одбора Тријенала проширених уметничких медија Београд 2010 и координатор Тријенала Mixed Media Трстеник 2013...
Филиповић Мирољуб ФИЛИМИР-Слике;
– За већи формат видеа, за мобилне и таблете, ТС-галерија5.

 

Трстеник – Удружење „Голуб“ С.С. 18 прославило 50 година од оснивања

ts_drustgolub_ss18_sts_golub50_sДруштво одгајивача голубова српских високолетача С.С. 18 „Голуб“ Трстеник, основано је давне 1966. године. Ево после 50 година је на окупу био велики број најуспешнијих чланова, а међу њима и најстарији, један од оснивача друштва Драган Шљивић, који је добио и специјалну плакету за дугогодишњи рад и постигнуте резултате. Највише награда и најбоље резултате у 2016. години је остварио Тадија Каличанин; за његово јато које је најдуже летело, 9 сати и 8 минута, за најбољег летача шампиона, који је летео 11 сати и 7 минута и још 4 дипломе и медаље, као и прелазни пехар шампиона. Друго место је освојио Расинац Милош, а треће место је припало Ђорђевић Мирку. Погледајте видео репортажу са прославе и уручења награда.
– За већи формат видеа, за мобилне и таблете, ТС-галерија5.

 

У Трстенику – XIV турнир „ Љубиша Вукадиновић“ освојио Раднички (Ниш)

ts_XIV_tur_ljvukd_sts_XIV_tur_ljvukd_s2Љубомир-Љубиша Вукадиновић – је рођен у Трстенику 3. јануара, 1912. године, син трговца Будимира. Студирао је права у Београду; и још као гимназијалац играо је фудбал за СК Хајдук у Трстенику, а на студијама у Београду играо за подмладак спорт клуба БСК-а и СК Југославија. Умро је у Београду 1. марта, 1973. године; – Опширно о Љубиши Вукадиновићу.
...У организацији Удружења фудбалских ветерана Трстеника, у среду 19. октобра 2016. године, у Трстенику ће се одржати XIV Меморијални фудбалски турнир „Љубомир-Љубиша Вукадиновић“ у име сећања на легенду Трстеника, „Политике“ и спортског новинарства. – Само је један Љубиша. Генерални покровитељ турнира је лист „Политика“, а покровитељи су још „ППТ Наменска“, „Туристичка организација“ Oпштине Трстеник и ФК Трстеник ППТ. После четворогодишње паузе, на овом турниру учествоваће фудбалски ветерани Црвене Звезде, нишког Радничког (Напретка из Крушевца) и ветерана ФК Трстеник ППТ. Манифестација почиње у 13 часова; (Прочитај). Предвиђен је тријагонале у трајању од по 30 минута. Турнир отварају Црвена звезда и Трстеник ППТ, затим на терен излазе ветерани Радничког (Н) и Трстеника ППТ и на крају, Црвена звезда – Раднички (Н). Позивамо све љубитеље фудбала, фудбалске ветеране и активне играче из наше општине, града и окружења, да дођу и увеличају својим присуством овај леп фудбалски догађај;
– Спортски „Журнал“ о XIV турниру „Љубомир Вукадиновић“, репортер М. Веселиновић.
Флајер (брошура) и плакат за Трофеј Политике „Љубомир Вукадиновић“.
– Видео ремикс Љ. Вукадиновић, Галерија-ремикс5.

 

Дани ослобођења Трстеника 17. и 15. октобар у I и II Светском рату

ts_danoslb16_sДан ослобођења Трстеника 15. октобар 1944. у II Светском рату, се слави данас као Дан Општине Трстеник. Дан ослобођења Трстеника 17. октобар 1918. у I Светском рату се деценијама није ни помињао, а данас још увек и не обележава. На жалост, у првом Великом рату 1914-1918, Трстеник и трстеничка Општина (тада срез), је имао много већи број жртава (што погинулих, или од болести умрлих), него у II Светском рату, поготову највећа села из тадашњег среза, су била опустошена, опљачкана и уништена. Ми на овим страницама, које су све посвећене свом отачеству, увек ћемо бар помињати и сећати се оба датума подједнако, јер су они били потпуно исти: најсветлији и најрадоснији дани, зато што су значили престанак великих страдања, патњи, гладовања и болести, а пре свега да одамо дужно поштовање и помен сенима погинулих и умрлих бораца оба рата, за слободу нашег краја.
– Издвојили смо са Свечане академије из директног преноса РТВ Трстеник;
ts_danoslb16_17okt_s– Данас 17. октобра 2016. године, кренули смо камером трагом пожутеле и заборављене фотографије, настале 4. (по старом календару, 17. октобра по новом) давне 1918. године на углу калдрмисаних улица, испред куће старе трстеничке породице Брадић, сада дом породице Стошић. Сви пролазимо поред ње малтене сваки дан, а она је само мало изменила свој лик, добила поткровље, умила своје старо и лепо лице, као да нам жели нешто рећи. Данас смо је посетили и вратили се у тај тренутак давне 1918. године, када је коњички поручник Живојин Динић (огрнут белим пешкиром), извиђач III Ескадрона, III Коњичког пука Српске војске нешто пред подневa, ушао са неколицином својих војника од железничке станице у сам центар варошице Трстеник. Аустроугрских чизама тада више није било на улицама, далеко су одмакли бежећи преко Мораве ка Јагодини и Краљеву. Овом приликом захваљујемо се породици Стошић, садашњим станарима куће на уступљеним подацима, а посебно потомку породице Брадић, који је и данас као некада његови преци, изашао на исто то место и са нама обележио тај веома значајан датум за наш град, који је дуго времена био прикриван, а на крају и заборављен. Ево подсетите се, да не заборавимо...
– За већи формат видеа, ТС-галерија5.

 

Трстеник – Завршена XXI међународна изложба паса свих раса

ts_cac16_XXI_s1ts_cac16_XXI_s2На овогодишњој међународној изложби паса свих раса, представљени су и оцењени љубимци-гости из 14 земаља (највише из окружења), као и гости из Русије, Грчке, Немачке, па и гост из далеког Египта. Све четвороножне м езимце су оцењивале међународне судије, које су имале пуне руке посла. У више рингова (боксова), истовремено су представљани ритривери, ротвајлери, доге, бернардинци, хртови, ловачки керови, пудлице, булдози, овчари... Забележили смо камером неке детаље надметања и са оцењивања из боксова, па у краткој репортажи приказујемо део победника и како су протекла ишчекивања. – Већи формат видеа, за мобилне и таблете, ТС-ЦАЦгалерија5.

 

Бањчани победили Трстеничане, али само у бројевима...

ts_rts16_izazsportu_sУ суботу 8. октобра завршио се Спортски изазов за све Трстеничане: нисмо били најбројнији, али смо били, можда није баш граматички исправно, али се римује–и спортскији и веселији од комшија из Врњачке Бање! Њима честитамо на победи, али позивамо их ако желе да се проведу и провеселе, дођу ипак код нас. Велико шаренило спортских дисциплина, младих учесника, посебно лепшег пола, али и многобројних ветерана спорта. Надметања су била на све стране, кошаркаши пикали баскет на тротоару, фудбалерчићи се разлетели по трави у парку, каратисти као и увек под конац са својим катама, игра снаге, али у обарању руку, а оно тамо и две девојке. Па онда боксерке, да опет даме, па гимнастичарке, све до игара из далеког Бразила, а на крају шлаг на торту: свадбено весеље, сви у колу са КУД из Трстеника, па барјактар са заставом и младенци... Аух, било је стварно весело. Ево део амбијента и весеља, како то само знају да направе Трстеничани..
– Већи формат видеа, за мобилне и таблете, ТС-галерија5.

 

Трстеник – упецана нова моравска ала

ts_brkatumbas16_sПредраг Пеђа Антонијевић, познати трстенички риболовац, је ових дана упецао праву моравску алу од рибе, сома тешког 39 килограма. Обале Западне Мораве крај самог Трстеника се вековима не мењају, па су одлично место за скривање и развој највеће речне рибе сома-Моравца. Са својим дубинама од 5-7 метара на појединим деловима, са доста ситне беле рибе, са спрудовима и плићацима, воде Мораве су идеална места за одрастање крупних примерака сома, али и за њихов улов. Зато је поред Дунава, Западна Морава код Трстеника, најпознатија по улову крупног речног сома у Србији. Недавно отворивши своју продавницу прибора и опреме за лов и риболов, коју је назвао „Тумбас“, (да ли случајно), Пеђа је 4. септембра код баш тог истог „Тумбаса“ (носећи стуб некадашњег поноса града Старог гвозденог моста из 1899. године, уништеног НАТО ракетама 1999.), закачио на варалицу марке „Mrsha“ око 18 сати, „брку“ капиталца од 39 килограма. Борба је трајала пуних пола сата, праћена бучним навијањем публике са новог гвозденог моста; уз помоћ пријатеља, брка је убрзо и савладан. Прибор који је издржао овакву моравску алу је: штап „Daiwa wisker“ akcije 10-60 грама, машиница „Shimano twin power 5000 fa“, конац Hp 0,16.

 

Трстеник – завршени „Дани на Морави 2016“

ts_namoravi16_otvr_sts_namoravi16_svvile_sЗавршена је велика туристичка манифестација нашег града Трстеник на Морави 2016. коју је свечано отворио председник општине, Александар Ћирић у прелепом амбијенту Градское плаже у Трстенику. Том приликом уручена је специјална повеља града и општине најзаслужнијем Моравцу нашег краја. Ове године је повељу добио наш легендарни хармоникаш, композитор, певач и писац текстова, Милутин Мића Стојановић. ts_namoravi16_tst_sts_namoravi16_trube_sА посебно дивљење бројних посетилаца, изазвале су „електронске“ виле својим свиленим огртачима, који су треперили у свим дугиним бојама и специјалним видео ефектима. У овим светлосним чарима највише су уживали најмлађи посетиоци на Градској плажи, који нису крили своју радост и дивљење. Група пријатеља из Новог Сада, или како себе називају „Хаос аниматори“ су извели тачке под називом „Плес моравских вила“ и „Ватрени шоу“ са бакљама. ts_namoravi16_trube2_sts_namoravi16_bebe_sПрви пут виђено на овим нашим просторима, а сам шоу побрао велики број аплауза. Прави избор и пун погодак организатора и покровитеља. А то је тек био почетак, да бисте се развеселили и заиграли, ево музике и игре са трстеничке калдрме, за коју су се постарали прави мајстори трубе, прошлогодишњи победници из Гуче, оркестар Бојана Крстића из Владичиног Хана. Опа, цупа на бетону, трубе јече, од рокeнрола, џеза па преко Чачка и Мораве све до Трстеника. ts_namoravi16_corb1_sts_namoravi16_najcorb_sУ другој видео репортажи са концерта, видећете шта су трубачи припремили за Гучу 2016: Пукни зоро, Марш на Дрину, Чајорије шукарије, Певам дању-певам ноћу и наравно-Калашњиков, али како то уме да одсвира само маестро и виртоуз на труби, Бојан Крстић са својим делијама из Владичиног Хана. То је био увод и загревање за финале, јер у дисциплини кувања рибље чорбе била је огромна конкуренција међу 35 учесника; ts_namoravi16_camci_sts_namoravi16_plmarat_sпоред кувања рибље чорбе, било је много дима и мириса са роштиља и врућег печења са ражњева. Водене дисциплине, препливавање Мораве, вожња чамаца с' мотком, пливачки маратон и спортске дисциплине (нарочито игре на води са Градског базена), заокружиле су утисак да је ова јубиларна 20-та туристичка атракција Трстеника, била једна од најлепших и најразноврснијих, иако је прохладно време доста омело организаторе. Ништа нисте пропустили, јер ћете на овим страницама све видети и још више уживати, као да сте били са нама. У најатрактивнијој дисциплини Моравском маратону, који је ове године био у дужини од 2016 метара, ts_namoravi16_nagrade_sts_namoravi16_igre_sпливало је 10 најодважнијих и најспремнијих маратонаца, јер је температура воде износила само 17 °C, а водостај Мораве за око 40 cm виши од уобичајеног летњег нивоа. Међу пливачима је овог пута била и једна дама, наша Трстеничанка, Сандра Ћирић. Посебну драж надметању дао је својим учешћем гост из Русије, маратонац Владимир Комаров, који је препливао стазу заједно са са својим колегом из Русије. Дане на Морави 2016, су затворили надметањем у пецању беле рибе најмлађи риболовци Трстеника последњег дана пре подне, а увече на Градском базену у ИГРАМА НА ВОДИ, поделиле су „мегдан“ 4 екипе (две из Трстеника, по једна из Краљева и Крушевца). По хладној води и температури ваздуха од само 17 °С, победила је гостујућа екипа из Крушевца. – Видео на већем формату, ТС на Морави-галерија5.

 

Трстеничанин – Раца Тодосијевић НАЈБОЉИ У ЕВРОПИ

ts_rctds_s1ts_rctds_s2Трстеничанин Раца Тодосијевић (28) још од основне школе ужива у царству бројева, разломака, једначина. Дуги низ година је освајао многа престижна такмичења, али може да се похвали да је први Србин који је освојио награду најбоље докторске дисертације у Европи, која отвара пословна врата у свим земљама света. Након изласка те листе од топ три кандидата, уследила је одбрана рада у Пољској у којој је стручна комисија покушавала да му нађе слабу тачку. – Од мојих колега ја сам ипак испунио све захтеве и победио, а самим тим и постао први Србин који је  освојио ову престижну награду – објашњава математичар. Поред тога што је био један од најбољих студената на Математичком факултету Универзитета у Београду, он од 2012. године и ради на Математичком институту. Упоредо са радом у Институту, он је завршавао и докторске студије у Француској, али поред успеха у тој земљи, он је ипак одлучио да се врати у Србију.
– Држава би могла да омогући лакши повратак научника у Србију и да им то, што су били у иностранству, не буде препрека за напредовање у каријери већ додатни успех. Самим тим би научници који се врате из иностранства, не само донели одређено искуство стечено у иностранству, већ би значајно допринели развоју међународне научне сарадње – објашњава трстенички математичар... – Преузето-Опширније.

 

Трстеник – заборављено и запуштено историјско благо, пропада... СТРАШНО

ts_zaborav16_kkatic_sУ сред града, заштићен од државе, на пажњи општине, нестаје споменик културе, грађевинско благо старе Србије, зидано између 1832-1835. године, по казивању, за среског капетана Јована Обреновића, изасланика кнеза Милоша Обреновића. Са повлачењем Турака даље од Ниша на југ, трстеничка мала варош изгуби статус Среза, па потреба за изаслаником престаде. Кућа оде на лицитацију и око 1851. купи је велики и угледни трговац овог краја, (данас се то каже „бизнисмен“), син Николе Катића, Стеван. У тој кући богата и бројна породица изнедри и народног посланика у скупштини Србије, Петра Катића. Бројни ратови и страдања, однесоше све, време узима у заборав... Страшно. Имовинско правни односи, мислите, новац, а благо нестаде... Страшно. Такве су судбине и куће, које су исто зарасле у коров, буђу и мемлу, а пролазимо сваки дан крај њих... Страшно. Куће Милана и Милоша Малићанина (бивша кућа др Љутовац), породице Градиштанац (испред рампе), Мате Миладиновића (иза Јадрана), Божидара Костића-Богдана и Николе Гордић (урушена код моста)... Новац, небрига, немар, грамзивост, власт... Страшно. Историјска блага, знаменитости и вредности града се бришу-нестају... Страшно; – За већи формат видеа, ТС-галерија5.

 

TRSTENIČANI – Grad, ljudi, događaji – 2016. god. www.trstenicani.rs – Sva prava zadržana –