ts_lg_kldr_s
ts_oblmorv17_s

ts_logoc

 

УСПОМЕНЕ
(душа од доктора, хуманиста, патриота)
др Сава Станојевић

ts_drsava_kldr_s

Филмови о др Сави

 

Љубинко Чабровић (1939-2014)
ПЧЕЛАРСТВО И ПЧЕЛАРИ ТРСТЕНИЧКОГ КРАЈА
Прича о пчели и пчеларству је, уствари, прича о љубави. О љубави која је заслужна што је гајење пчела током многих векова опстајало и развило се у масовну и корисну народну делатност, успешно одолевајући суровим ћудима природе, друштвених ломова и потреса.

ts_pcelarits_s

– Кликни на слику: комплетна књига,
434 стране, pdf формат.

 

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА ЈЕФИМИЈА
Трстеник

ts_msotir_tst_do-1900_s

Сећања слабе, а само се године броје, увек унапред. Мало шта значе када остану глуве и неме. Несрећа је када се
будућност окрене па иза себе не види ништа нити иког. Као да није било ни ње, нити њених предака...

 

– МОНОГРАФИЈА –

ts_monogrtst16_s

У плодној долини Западне Мораве, на падинама Гледићких планина и Гоча, простире се општина Трстеник површине 448 км². Сам град се налази на десној обали Западне Мораве, на 172 м надморске висине са 17000 становника...

 

Трагом фотографијa
(Богојављење 1940/2014 - 2018)
ТРСТЕНИК SRB

ts_bgjv_pllist_s

Слајдови

 

Годишњи концерт ФА „Свети Никола“, IX по реду...

ts_fasvnikola_IX_sts_fasvnikola_IX_s2На крају сваке године, девети пут по реду, фолклорни ансамбл „Свети Никола“ из Трстеника дарује својим суграђанима дружење уз песму и игру са својим гостима и најмлађима. Ове године гости су били КУД „Бранислав Нушић“ из Ресавице и КУД „Рас“ из Новог Пазара. Заједно са њима најмлађи чланови фолклорног ансамбла су показали колико су савладали пts_fasvnikola_IX_sрве кораке у колу, а пре свега своју живост и љубав према културном наслеђу. На најмлађима све изгледа лепше, а посебно кике, опанчићи, уштиркане чипке, снежно беле блузе и кошуље. Као и увек ветерани фолклора „Свети Никола“ су поново показали да се „старе коске“ не отписују тако лако. Представљамо вам кратак избор-преглед, са веома посећеног концерта на коме публика није штедела своје дланове и громким аплаузима поздрављала све кореографије, игре и учеснике. Погледајте шире репортаже у пуној резолуцији: УводНајмлађиГостиВетераниПрипремни ансамблИзвођачки ансамбл.

 

Преносили смо директно: (Избор нај-спортисте и нај-у спорту за 2018.)

– Без икаквих проблема директно смо 26. децембра 2018. преносили свечану промоцију нјабољег спортисте и најбољих у спорту за 2018. годину на територији Општине Трстеник у пријатном амбијенту Кафе бара „ТС-Центар“ у холу биоскопа на Народном универзитету. У организацији Спортског савеза општине Трстеник и саме општине тренери, спортски радници и новинари су прогласили најуспешније спортисте, спортске колетиве и тренере, који су остварили завидне резултате у протеклој 2018. години. Ако сте били спречени да у директном преносу будете са нама, погледајте комплетан програм Избор спортисте године и најбољих у спорту за 2018.
– Вршили смо директан пренос 25. децембра путем Livestream-a концерта музичке школе „Корнелије Станковић“ из Дома културе са Народног универзитета у Трстенику. Тест је успео и уз мала техничка дотеривања убудуће ћемо преносити сва значајнија догађања из велике сале Народног универзитета. Погледајте како је то све изгледало уз извињење за мале пропусте. Све је уживо, па је и нама наук за будуће преносе; Концерт I део; Концерт II део.

 

Висећи мост – постављен на носеће сајле и последњи 7-ЕЛЕМЕНТ

ts_visecimost_XV_sts_visecimost_XIV_s2Захваљујући одважном монтеру Ивану Недељковићу из Горње Гуштерице код Грачанице, који је са својим колегом још (једним Иваном), малтене све елементе моста подигао, спојио и намонтирао, имаћемо привилегију и част да заједно са њим први пут пређемо са једне на другу обалу Западне Мораве преко НОВОГ ВИСЕЋЕГ МОСТА. Иван, који је већ навикао на висине веће од 12 метара, привезао се ts_visecimost_XII_s1 за помоћну сајлу, ми смо му намонтирали ГоПро-6 камеру на шлем, укључили је и кренули ЗАХВАЉУЈУЋИ ЊОЈ СА ЊИМ на пут дуг 86 метара, колико износи растојање између стубова висећег моста. Поглед на Мораву и обале је задивљујући, па ко се боји висина нека се пре гледања филма „веже“, а ко воли повишен адреналин, треба само да кликне на горњу сличицу и уз одабране звуке гитаре, да ужива у узбудљивој авантури изнад Мораве на новом висећем мосту.
НОВО: Тог 23. децембра 2018. год. подигнут је и последњи елемент трстеничког Висећег моста на Западној Морави! Елемент 7-Л (по пројекту), био је подигнут на носеће сајле и вршила су се завршна подешавања зазора између елемената 6-Л и 8-Л моста за поставаљање на тзв. „вешаљке“. А 24. децембра 2018. постављен је и последњи тзв. 7-ЕЛЕМЕНТ на носеће сајле, прикачен је на одговарајуће место и за њега предвиђене „вешаљке“. ts_visecimost_XII_s2ts_visecimost_XIII_sl1Монтери су премостили Западну Мораву у Трстенику челичним висећим мостом за само 13 дана, подигавши притом на главне носеће сајле свих 13 елемената челичне конструкције на распону од 86 метара! (од 11-24. децембра), а линија моста се са свим својим елементима показала у правој лепоти, елегантној контури, и можемо слободно рећи, у пуној грациознсти. Када је завршена монтажа, уследило је велико олакшање и одушевљење свих монтера, инжењера и наравно самог пројектанта. Радовали смо се и ми...
** Раније: Постављен је и 11. део-последњи на десној обали реке, остала су још два елемента дасе подигну и окаче на „вешаљке“ на левој обали. Пре пар дана алпинисти из Београда Аца и Драган, притекли у помоћ и својим везама и ужадима (исплели паукову мрежу) којом сууспели да са ts_visecimost_XIV_sts_visecimost_XIII_sl2најнеприступачнијих делова на носећим сајлама, скину оштећене „вешаљке“ (држаче елемената самог моста) и замене их исправним. Са висине од преко 25 м над леденом Западном Моравом, клизили су по својим ужадима, као Спајдермен на филмском платну. Све честитке храбрим и одважним момцима из Београда.
– Знамо да су млади, воле изазове, ишли би и они у диско клуб, али... Устаје се рано, ради се и по 10 сати када монтирање преузме „марфи“. Очврсли на сунцу, киши и снежној мећави, младим монтерима са југа Србије не сметају временске прилике, а у ове зимске дане мрак им је највећи непријатељ. За два дана од сунчане идиле над Моравом, та иста река показала је већ сутрадан како јој обале могу бити и негостољубиве. ts_visecimost_XI_s3ts_visecimost_X_s4Промрзли, мокри, али са ведрим погледом и осмехом спремним за шалу, волели би и они да иду у диско клуб... А већ су поставили за само 3 дана 5 елемента будућег Висећег моста и намонтирали 6-и спремили га за подизање на „вешаљке“. За Ивана 1 и 2, за Стефана, Нина, Владу и све њихове младе другаре, Трстеничани им дарују музику коју су желели да чују.
– А 11. децембра 2018. постављен је и први део висећег моста на средину носећих сајли, тј. на средини Мораве. Током та три сата припремних радова, подизања и монтирања смењивала су се и годишња доба. Прво је дунуо јак ветар, па је синуло сунце, па је потом уследила ситна киша, па опет сунце, затим је промицао снег, облаци и најзад сунце. Одважни монтери на то нису обраћали пажњу, од самог подизања централног дела моста, до постављања на тзв „вешаљке“, затезања шрафова и ослобађања веза, није прошло ни пола сата... Њима у част поклањамо посебну видео репортажу уз музику српског југа, (кликни на слику лево). Висећи мост – сви филмови на једном месту.

 

Председник Србије отворио нову фабрику каблова у Трстенику

ts_amphenol_ivkrnc_sПредседник Србије Александар Вучић, је отворио нову фабрику каблова америчке компаније “Amphenol Automotive Tehnology” у нашем граду. У овом делу Трстеника на магацинском простору предузећа „Западна Морава“, компанија планира да прошири своје хале на укупно 8000 метара квадратних и запосли 1000 радника. Многе трстеничке младе породице ће наћи свој дуго чекани посао и мирнију егзистенцију за своју децу. Једна од њих је и наша млада Трстеничанка Ивана Неговановић (дев. Крунић), самохрана мајка две девојчице, која је после више година чекања на посао, коначно пронашла мирнију будућност и сигурност за своју децу. Председник Вучић је пустио нову фабрику у рад пресекавши свечану траку, заједно са директорком фабрике „Аmphenol“ у Трстенику Јаном Јаворком и председником општине Трстеник Александром Ћирићем.

 

Висећи мост – од VII до X дела: монтажна колица и први део моста

ts_visecimost_IX_sts_visecimost_IX_sСве се више захуктали радови на изградњи висећег моста на Западној Морави у Трстенику. Намонтирани су котурови који су постављени на врх носећих стубова моста, за кретање монтажних колица са радницима. Колица ће се кретати по сајлама између два стуба које су развучене баш ових дана. Главне носеће сајле моста су постављене на својим гнездима на врховима носећих стубова, затегнуте су на одговарајућу силу и углове, пре оптерећења са самим деловима моста. Радови су се одвијали прецизнно, добро и што је најважније, сигурно. ts_visecimost_VIII_sts_visecimost_VII_sМеђутим идемо редом, прво погледајте постављање котурова на пилонима, па монтирање и затезање носећих сајли, па сајли за покретна монтажна колица... Сада све иде доста убрзано. Раније: завршено је монтирање шетајућег понтона на левој обали реке, који ће служити за монтирање и преношење сегмената моста када крене монтажа челичне конструкције преко воде. Сајлама је понтон учвршен и по њима ће да клизи са једне на другу страну реке, зависно од темпа радова. Ових дана пристигли су и остали метални делови конструкције, као и главна ужад (носеће сајле). Ако временски услови дозволе монтираће се по два поља металне конструкције моста. Висећи мост – сви филмови на једном месту.

 

У Трстенику одржана јавна трибина на тему – Стоп насиљу над женама

ts_stopnasilju18_s1ts_stopnasilju18_s2У Трстенику је 26. новембра 2018. год. одржана јавна трибина на тему „Стоп насиљу над женама“ коју је организовала - Комисија за равноправност полова - Општине Трстеник. Трибину је отворио председник општине Александар Ћирић, а у дискусији су учествовали: др Биљана Стојковић виши саветник у сектору за антидискриминациону политику у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Јелена Раденковић руководилац службе Центра за социјални рад у Трстенику, Ђорђе Ћосић инспектор Полицијске станице Трстеник и др Радован Поповић директор Дома здравља у Трстенику. На овој доста посећеној трибини, учесници у дебати су истакли, да су све врсте насиља у експанзији, почев од малолетника до најстаријих, све је веће насиље у породицама, а нарочито над женама. Можда и зато, што се раније мало причало и истицало о овим великим тегобама у нашем друштву, међутим данас се спречавању насиља посвећује доста већа пажња. Учесници јавне трибине су из оквира својих делатности, указали на највеће проблеме са којима се сусрећу, као и на који начин се они решавају и спречавају.

 

На свечаној Академији обележена 70-та година ПСД „Љуктен“ из Трстеника

ts_psdljukten70_s1ts_psdljukten70_s2На веома посећеној Академији Планинарско смучарског друштва „Љуктен“ из Трстеника, свечано је уз краћи уметнички програм, обележена 70-та годишњица постојања овог у Србији веома узорног планинарског друштва. Бројним делегацијама планинара из многих крајева Србије, прво се обратио садашњи председник ПСД „Љуктен“ Хранислав Раденковић. Поздрављајући присутне посебно се захвалио председнику планинарског савеза Србије, познатом алпинисти из Суботице Планић Иси, ts_psdljukten70_s3као и алпинисти који је освојио 7 највиших врхова света на 7 континената, нашем комшији из Новог Пазара, алпинисти Басар Чаровцу. Они су својим присуством увеличали овај јубилеј. Затим је поздравио представнике локалне управе, захвалио се свим дугогодишњим спонзорима који су увек помагали планинарско друштво, старим члановима и планинарима „Љуктена“, као и свим гостима. После кратког упознавања са историјатом друштва, прешло се на доделе захвалница, плакета и признања, као и значки друштва заслужним личностима и планинарима. Планинарски савез Србије је доделио, поред више сребрних и две златне значке за изузетан допринос у развоју и популаризацији планинарства код младих, нашим дугогодишњим планинарима и суграђанима: Драгиши Батоћанину и Радмилу Филиповићу. Видео репортаже са ове лепе и достојанствене манифестације, припремамо и накнадно ћемо поставити на страници – Са ТСТ калдрме...

 

Висећи мост – VI, V видео, пратимо изградњу...

ts_visecimost_VI_s1ts_visecimost_V_s2Убрзавају се радови на изградњи новог Висећег моста. Постављен је метални пилон и на десној обали Западне Мораве, на ојачаном и реновираном старом тумбасу некадашњег Висећег моста. Ових дана пристижу и остали метални делови конструкције, планира се и постављање и понтона на самој реци, а и развлачење и затезање главних ужади (носећих сајли). Требало би да се дневно монтирају по два поља металне конструкције моста,ако временски услови то дозволе. Норма је једно поље дневно. Постављене су на десној обали прве цеви-носачи од обале до пилона на тумбасу. Припрема се скела за монтажу лукова-вођица главних ужади (сајли) на десном носачу висећег моста.

 

Јесен над Моравом у Трстенику

ts_tstjesen18_oktmorv_sЈесен је стигла на обале Западне Мораве у Трстенику. По температури од 25 °Ц не би се рекло да је права, али природа се постарала да својом раскошном „кичицом“ обоји врбе, тополе и багрењаке. Све некако изгледа златно, као да се и обала припрема за зимски санак. Река се омалила, једва да се површина воде креће и добила је неку „старачку“ зелену боју, јер обилнијих киша није било још од јула. Али за шетаче је то рај за очи и опуштање уз милионе нијанси боја у сумрак. Представљамо вам само делић те лепоте, да се и ви мало опустите...

 

Издвојили смо са свечане Академије поводом 100 година од ослобођења Трстеника у Првом светском рату – признања и захвалнице

ts_danoslob18_Isvrat_s1ts_danoslob18_izprog_s2Дан ослобођења Трстеника у Првом светском рату, 17. октобар 1918. године, обележен је ПРВИ пут после 1940. године, свечано и достојанствено. На Академији поводом датума који је напокон поново угледао светлост дана (био је деценијама „заборављен“), Општина Трстеник са својим председником Александром Ћирићем и председником ts_danoslob18_Isvrat_s3Скупштине општине Трстеник Герасимом Атанасковићем, угостила делегације градова побратима из Русије, Словеније иРепублике Српске, бројне званичнике из владе Републике Србије, представнике војске, делегације суседних градова и општина. Поред богатог уметничког програма, уручена су и октобарска признанја и захвалнице успешним предузећима, установама и појединцима за остварене резултате у својим делатностима. Овом приликом је председнику републике Србије, Александру Вучићу за изузетан допринос у развоју Општине Трстеник, додељено признање Почасни грађанин Општине Трстеник.
– Желимо да истакнемо да је наша, (верујемо и ваша) интернет презентација trstenicani.rs добила велико признање Скупштине општине Трстеник, Октобарску захвалницу за дугогодишњи рад на афирмацији и достојном представљању града и општине Трстеник. Ово признање житеља наше општине, делимо са Вама, посетиоцима сајта који сте свих ових година, пратили наша настојања да вас представимо целој Србији и електронском свету. Да лепоте нашег града и краја, природу околине и благодети наше моравске земље, осете и виде становници целе планете. Ово признање припада свим посетиоцима наших интернет страница, њиховим саветима и добронамерним критикама. Будите и даље уз нас и наше видео и фото записе...

 

ВЕЛИКИ РАТ: Трстеник и околина са ослободиоцима – 17. октобар 1918. год.

ts_velrat18_pre100-i-danas_splts_velrat18_predoslob_s2...При самоме крају Септембра почеле су се проносити вести о борбама на Солунском и Албанском фронту. Најпре се говорило о великим успесима Споразумних Сила на томе фронту, а за тим и о томе, како Бугари неће више да ратују. 1-ог Октобра, пак, „Пестер Лојд“ донео је опширно вести о томе, да се Бугарска збиља обратила Споразумним Силама за сепаратни мир, а „Пести Хирлап“ потврдио је да је примирје између Бугарске и поменутих Сила већ утврђено. Једновремено са тим отпочела су живља кретања војске кроз овај крај. Једне су ишле од Крушевца за Краљево, друге обратно. Њихови официри и војници говорили су, како је и са једне и са друге стране наступила по њих опасност.
Октобра 3-ег изјутра пуштена је из местне Команде вест, како се и окружна Команда из Крушевца, а и наша Команда селе за Чачак, а и на једноме и на другоме месту замењују их Немци. Истога дана у вече саопштено је Команданту места из Крушевца телефоном поверљиво, да је закључено примирје на свима фронтовима, и да ће о томе добити и званичан телеграм. Ову вест Командант је примио у официрској менажи, (кући Мирићевој) услед које су се официри толико изопијали, да су се по земљи котрљали. Но сутра дан Командант Ајзенхут казао је кмету Благоју Савићу, кад га је овај запитао је ли поменута вест истинита: да он о томе није добио званичну вест...
ts_velrat18_predoslob_s3ts_velrat18_predoslob_s4Октобра 16-ог у брдима око Трстеника виђани су српске комите. Један сељак из села Оџака, један сахат удаљеног од вароши разговарао је са њима и они су му рекли, како су још синоћ могли у варош ући, али нису хтели то учинити само због тога да би се избегла бopба, од које би становници могли страдати, но да ће свакако, ући данас до подне, до кога ће времена, извесно, а. угарски војници отићи из вароши. Тога дана а. угарски војници разносили су по вароши на колима пшеницу заосталу на жељезничкој Станици и продавали је становништву. Пред вече отпочело је по окрајцима вароши пушкарање између наших комита и а. угарских војника, али је било ретко и трајало кратко време. Око 9. сахата преко ноћ поновило се.
ts_velrat18_oslobodioci_splts_velrat18_oslobbodioci_s5Сутра дан 17. Октобар освануо је миран дан. По вароши још су се виђали а. угарски војници. Али око 10. сахати отпоче пуцњава пушака са свију страна. Комите беху ушле у варош. Већи део непријатељских војника беше пребегао на ону страну Мораве, а неколико њих бexy заробљених. Уз комите беху се придружили и неки овдашњи становници такође са пушкама. Пушкарање између комита са ове и а. угарских војника са оне стране Mopaвe трајало је скоро целога дана. Дрвени мост на Морави аустријанци беху спалили.
Пред подне стигао је у Трстеник један српски официр, који је известио нашу наступајућу коњицу, да су аустријанци напустили Трстеник...
– Издвојили смо из књиге: Б. Маршићанин „Успомене из збега“, (Трстеник, 1914-1918).
Цео текст белешки од 295. стране Боже К. Маршићанина, о ослобођењу Трстеника 1918. год.

 

Свечано обележен 15. октобар, дан ослобођења у Другом светском рату

ts_danoslob18_IIsvrat_sДан ослобођења града у Другом светском рату, 15. октобар 1944. године, обележен је и овог пута свечано полагањем венаца на споменик палим ослободиоцима града и општине Трстеник. Тих давних дана пре 74 године, у нашу варошицу су први ушли војници славне Црвене армије, а одмах за њима и први борци партизанских јединица. Данас смо забележили оком камере, само једног сведока тих октобарских дана. Тада је имао само 12 година, наш Трстеничанин Милош Бељић, дипломата пензионер. Поред полагања венаца, одржан је и помен свим погинулим борцима и грађанима нашег града и околине, који су изгубили своје животе у прошлим ратовима. Родбина настрадалих је положила цвеће за своје најмилије...

 

Радоје Рака Љутовац – витез српске ариљерије

ts_rljutovac_vitezart_s...Чест циљ непријатељских авиона у Великом рату, био је Крагујевац. У њему је била сконцентрисана готово сва српска индустрија (Војно-технички заводи – ВТЗ). Сем тога, ту су се налазили седиште српске Врховне команде, железничка станица и болница. Један такав напад десио се 30. септембра 1915. по лепом и топлом времену. Седам немачких авиона је бомбардовало поменуте циљеве бацивши 45 бомби (тешких 5 и 10 кг). Међутим, овога пута нису прошли некажњено. Крагујевац је бранила релативно снажна аеропланска одбрана. Један авион је оборен импровизованим противаеропланским пољским топом са ватреног положаја на Метином брду изнад ВТЗ. Нишанџија на топу је био редов, Радоје-Рака Љутовац (1887-1968), родом из села Пољне у ондашњем Трстеничком срезу. Авион је пао у град, близу стана врховног команданта српске војске регента Александра Карађорђевића. Том приликом су погинули пилот авиона капетан фон Шефер и официрски приправник Ото Киш. За овај подвиг Љутовац је одликован Карађорђевом звездом са мачевима и унапређен у чин каплара...
(преузето из књиге др Томе Миленковића – Трстеник и околина у Првом светском рату (1914-1918); Институт за савремену историју, Београд 2007. год.
– Овим хицем из топа, Рака Љутовац је постао први човек у историји ратовања који је топом оборио непријатељски авион и први витез српске артиљерије. Тај датум, 30. септембар се слави као дан Артиљеријско ракетних јединица војске Србије. Памтимо...

 

Висећи мост – III и IV део, пратимо изградњу...

ts_visecimost_IV_s1ts_visecimost_III_s2Увелико трају радови на изградњи Новог висећег моста. Одавно су изливени главни пилони, носачи за привезивање вертикалних ужади. Ових дана се бетоном залива и ојачава стари стуб-„тумбас“, а пристигла је и дизалица која монтира главни кран за постављање целе металне конструкције. Захваљујући љубазности главног извођача радова, у могућности смо да вам представимо на скици како ће изгледати Нови висећи мост, ts_visecimost_III_s2чија је дужина преко 120 метара и који ће имати пешачку стазу на себи, што ће омогућити Трстеничанима комплетан круг за шетњу обалом Западне Мораве и градом у дужини од преко 4 км. Погледајте како је избетонирано подножје старог тумбаса и представљамо у IV-ој видео репортажи монтирање првог металног пилона на левој обали реке. Овај тренутак је пратио и надзирао пројектант дипл. инж. грађ. Милош Јаношевић са својим сарадницима, као и менаџер „Deutsche Bank“ која је помогла радове својом донацијом. Пратићемо изградњу и даље у новим репортажама...

 

Висећи мост – Још један трстенички мост одлази у прошлост, стиже нов...

ts_visecimost_sts_visecimost_s2Увек у сенци свог старијег брата, некако издвојен од Трстеничана, својим дугачким рукама држао се за камену обалу Западне Мораве, носећи под собом најважнију аорту града Трстеника, чисту пијаћу воду. Скоро пуних 70 година је надгледао мутне, велике, ледене а навише зелене воде реке. Нису га ни највећи водостаји могли срушити, па је чак 1955. уздигнут за још један метар изнад воде, да га ишчупана стабла и моћне мишице разгоропађене Мораве неби смрвиле и покидале. Није се дао. Када му је уништен старији и јачи брат Стари гвоздени мост 1999. године, постао је још важнији и преко потребан граду, све до изградње нових цевовода и нове водоводне мреже за снабдевање града и околине. Сада оронуо, са зарђалим леђима која сва шкрипућу, са дугачким сајлама још више се напреже да се одржи, међутим ускоро ће га потпуно обновити, све изменити. Биће шири и имаће и коначно своје Трстеничане у шетњи на својим плећима, носиће још важније цеви под собом, биће далеко изнад највећих водостаја реке и спајаће трстеничко шеталиште, од бетонског моста до висећег моста - пуним кругом, од преко 3 км дужине. Пратимо изградњу новог висећег моста...

 

Асфалтирање улице Радоја Крстића...

ts_asftradkrst18_sВећ неколико месеци се у граду комплетно реновирају коловози и тротоари на бројним испуцалим и оштећеним улицама града. Завршено је асфалтирање улице Светог Саве, која је била доста оштећена када је примила неколико месеци комплетан саобраћај са магистралног пута Крушевац-Краљево док се радио кружни ток; завршено је и асфалтирање Рајчевићеве улице (оштећене од ташких камиона и аутобуског саобраћаја), као и асфалтирање улице код Шумске секције и вртића. Велики радови су у току на реновирању комплетаног коловоза у улици Цара Душана, од Појла до Осаонице где је укључење на магистрални пут за Краљево. Забележили смо завршетак радова и постављање новог асфалта у доста прометној улици Радоја Крстића, од Хитне помоћи до Рајчевићеве улице. Погледајте репортажу.

 

Трстеник – 16. Међународни уметнички камп, изложба слика

ts_16medjumet_kamp_sts_16medjumet_kamp_s2НЕКАД ЈЕ ТО БИО САН
...Сада већ далеке 1997. године, догодило се да група креативних људи окупљених око удружења ЛУР (а од 2017. године Арт Центар Рома Србије) са седиштем у Трстенику, започну велику уметничку авантуру: представљање стваралаштва Рома које се уткало у све културе са којима је долазило у додир и непретенциозно преузимало елементе неопходне за велику Грађевину духа. Медународни уметнички камп је замишљен као место окупљања и афирмације ромског стваралаштва. Иако је акценат био на ликовном стваралаштву, већ на почетку је било више него јасно да проговорити сликом одмах укључује и остале видове стваралаштва народа у вечитом расејању са богатом баштином индо-европске културе сачуване до данашњих дана... Та симбиоза уметничких израза и стваралачког чина постаје препознатљива оаза онеобличавања стварности у времену и резултат су истраживања духа и инвентивности. Зато је овогодишњи Уметнички камп, још једна карика у ланцу која нам светионички показује могуће правце уметничког стварања, њеног представљања и помоћ у препознавању виших сфера чина креативности и потребе за њом... Радошин Зајић, (издвојили смо из увода);

 

Пратили смо – припреме за 27. регату Ибар-Морава-Дунав

ts_regata27_pripreme_sКрајем јула пратили смо припреме за 27. регату Ибар-Морава-Дунав, која је сваке године стартовала са Градске плаже у Трстенику. Друштво за спортове на води „Западна Морава“ са својим старим пријатељима из Краљева и Врњачке Бање, отиснуло се Ибром и Моравом по 27-ми пут до Дунава. Иако је јули месец био пун кише, Морава мутна и велика (метар изнад нормале), то није омело ове заљзбљенике у дружење и природу, да се поново сакупе и крену водом ка новим речним сусретима и уживањима на обалама река. Колико је водостај био лош по купаче и риболовце овог јула, регати је и одговарао, јер је Морава далеко бржа и лако се прелазило преко подводних стена и дугих спрудова, који су нестали са високом водом и нису више били опасност. Забележили смо тренутке како су текле припреме за полазак, а подсетићемо вас и на Александра Ацу Митровића из Краљева, популарног капетана 20-те регате из 2011. године, који је и овога пута предводио старе речне „видре“. Погледајте...

 

Трстеник – кренули смо са дигиталним мапирањем наше чаршије

ts_dobrodosli18_tst_ Кренули смо са све четири стране света, да са препознатљивих места града, обележимо и мапирамо нашу популарну „чаршију“, улицу по улицу, кутак по кутак. Није баш то једноставан и уобичајен поступак, јер се уписују сви IT и GPS подаци у одговарајуће меморије, снима се све то на сигурним и издржаљивим хард-дисковима, уписују се месеци, дани, сати и минути када је и са које географске ширине и дужине сниман град, да би се све предало Завичајном архиву града, за далеку будућност. Потрајаће то пар година (пролећа, лета јесени и зима), али ће будући нараштаји имати нешто што немају ни далеко већи градови у свету, а да не говоримо у Србији. И то је дар нашој популарној чаршији у пуној видео резолуцији (4К и 8К технологији). А шта да се ради друго, када су млади у трци са животом и борбом да обезбеде егзистенцију породици, а још млађи нараштаји дебатују у пубертетским и кафић срединама о „камионима, авионима и милионима на друштвеним мрежама“. Ево, почели смо ми уместо њих и први гигабајти су забележени. – ТС-видо галерија.

 

Голеада младих на трстеничком игралишту, 12 голова пионира

ts_pioniri-fkts_ofkradnni_4-8_sМлади фудбалери Трстеника (генерација 2005.) угостила своје вршњаке из Ниша (генерација 2004.) и надавали се голова и једни и други. С' обзиром да су за годину дана старији у овој групи пионирског такмичења, сасвим заслужено су Нишлије и славиле резултатом 8:4. Али и трстенички дечаци су показали своје зубе, имали изгледне прилике, а најбољи у редовима домаћина Јанко Јевремовић, је постигао и хет-трик, постигавши сам три гола за своју екипу. Пошто је боље да уживате у головима (има их пуно туце), погледајте репортажу како се надигравају дечаци и како постижу голове. Питамо се само, зашто после вишегодишњих тренинга и утакмица, клубови „забораве“ на њих и њихову машту!?

 

Јубиларна честитка Tрстеничанимa – YouTube

ts_ytb18_cest_sЧеститка за трстенички „џамбо-џет“-496 са 500 путника на путу ка новим видео дестинацијама. Ово је први јубиларни број нашег „џамбо-џета“ са видео материјалима снимљеним новим камерама у руху нових технологија. Много тога је још у повоју, али се сваким снимком и ми усавршавамо и тренирамо. Пошто нас сваког месеца посећује 13-17 хиљада i-net гостију, ако се региструјете (пратите нас) и преко Трстеничана на нашем YouTube каналу, бићете одмах обавештени шта је ново од видео материјала постављено на нашим страницама. Постаните и ви стални пратилац сајта trstenicani.rs, препоручите нас пријатељима...

 

Милош Шобајић – изложба слика у Трстенику

Ни невреме и пљусак у Трстенику није спречило поштоваоце уметничких вредности да дођу у ликовни салон Народног универзитета и виде великог сликара и његова дела: Знаменити уметник Милош Шобајић, у малом граду је представио своју књигу „Сликај и ћути“.
ts_msobajic_izlslk_s1ts_msobajic_izlslk_s2...Нису слушали и зато заувек бивају изгнани, оставивши за собом сва богатства и лепоте које су за њих биле створене. Наши прародитељи нису слушали, те увијени у црне кожне одоре, погнутих глава, беже и гуше се на планети Земљи... У Амазонији, као и у Србији, а и многим другим деловима света, врши се тзв. „суптилни етноцид", потпуно разбијање идентитета и својствене културе кроз формирање хомогеног, флуидног мноштва без индивидуалности. Набијене гомиле без свог језика, обичаја, вере и рода, јер управо тако тоталитарни неолибералистички систем може неспутано да влада... Шобајић кроз приказе крваве, угњетене масе људских тела, која представљају незадовољство целокупним системом, тражи нови језик неопходан да би артикулисао своје дело експресионистичке тенденције. Тражи бунт! У себи, али и у другима. Он није сликар који ћути и слика, он је експлозија која се стално рађа, Феникс који нам свима показује да одустајања нема...
ts_msobajic_izlslk_s4ts_msobajic_izlslk_s3Изложба коју данас посматрамо представља пример свеобухватности Шобајићевог приказа света у којем живимо, територије на којима се гушимо и са којих бежимо. Он приказује осиромашене људе. Осиромашене системом у којем живе. Милош Шобајић је један од ретких уметника чије слике приказују тескобу одвојености од Раја. Његови радови уједно наговештавају апокалипсу, коначно спадање тамног вела обмане, a самим тим и крај једног обмањујућег неолибералног, глобалистичког периода. (Из увода, Проф. др Маја Т. Искјердо – Активисткиња за права домородачког амазонског становништва Перуа и очување предела; Председница за Европу, ИФЛА Пејзажна архитектура без граница).
ts_msobajic_izlslk_s6ts_msobajic_izlslk_s5Милош Шобајић је рођен 1945. године у Београду. Завршио је Ликовну академију у Београду 1970. Живи и ради у Паризу од 1972. године, a 2005. у Београду оснива Факултет за уметност и дизајн на Универзитету Мегатренд, на којем је професор и декан до 2014. године, где постаје и почасни доктор и професор емеритус. Ментор је на докторским студијама из области ликовне уметности. Гостујући је професор на Luxun Academy of Fine Arts y Кини, где предаје сликарство од 2004. до 2006. године. Имао је преко осамдесет самосталних изложби и излагао на преко четири стотине двадесет групних изложби по свету. Његова дела се налазе у тридесетак музеја у свету. Добитник је низа награда у Србији: Вукова награда, Златни беочуг Београда, награда Мише Анастасијевића и др. О Милошу Шобајићу је објављено близу седам стотина текстова у француској, италијанској, српској, америчкој, јапанској, грчкој и немачкој штампи, као и велики број телевизијских филмова и приказа...

 

ТРСТЕНИЧАНИ – Град, људи, догађаји – 2018. година www.trstenicani.rs – Свом отачеству –