ts_lg_kldr_s
ts_oblmorv17_s

ts_logoc

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА ЈЕФИМИЈА
Трстеник

ts_msotir_tst_do-1900_s

Сећања слабе, а само се године броје, увек унапред. Мало шта значе када остану глуве и неме. Несрећа је када се
будућност окрене па иза себе не види ништа нити иког. Као да није било ни ње, нити њених предака...

 

– МОНОГРАФИЈА –

ts_monogrtst16_s

У плодној долини Западне Мораве, на падинама Гледићких планина и Гоча, простире се општина Трстеник површине 448 км². Сам град се налази на десној обали Западне Мораве, на 172 м надморске висине са 17000 становника...

 

УСПОМЕНЕ
(душа од доктора, хуманиста, патриота)
др Сава Станојевић – НОВО

ts_drsava_kldr_s

Филмови о др Сави

 

Љубинко Чабровић (1939-2014)
ПЧЕЛАРСТВО И ПЧЕЛАРИ ТРСТЕНИЧКОГ КРАЈА
Прича о пчели и пчеларству је, уствари, прича о љубави. О љубави која је заслужна што је гајење пчела током многих векова опстајало и развило се у масовну и корисну народну делатност, успешно одолевајући суровим ћудима природе, друштвених ломова и потреса.

ts_pcelarits_s

– Кликни на слику: комплетна књига,
434 стране, pdf формат.

 

Трагом фотографијa
(Богојављење 1940/2014 - 2018)
ТРСТЕНИК SRB

ts_bgjv_pllist_s

Слајдови

 

Репрезентативна изложба живописа храма Св Тројице у Трстенику

ts_rprzizlzl_zivpis-svtrjc_sУ ликовном салону Народног универзитета у Трстенику je 9. марта 2023. године представљена репрезентативна изложба комлетног живописа храма Св Тројице, црквене општине Трстеник. Изложбу су свечано отварили Његово преосвештенство епископ крушевачки др Давид Перовић, председница општине Трстеник Милена Турк, инг. Раденко Стојаковић задужбинар, као и творци иконописа и живописа трстеничког храма сликари-рестауратори, Наташа Атанасковић и Јован Атанасковић.
Наташа Атанасковић је студирала зидно сликарство на Академији за уметнст и конзервацију Српске Православне Цркве. Последње две деценије је учествовала у осликавању зидова и украшавању иконама неколкио цркава у Србији и Републици Српској. Самостално је излагала два пута: 1997. у Конаку кнегиње Љубице и 2012. у галерији Феникс. Осим сликарства бави се и писањем.
Јован Атанасковић се са основама иконописа упознао 1993. године. Уписао је 1995. године Академију за рестаурацију и конзервацију при Српској Православној Цркви на одсеку за зидно сликарство. Од 1998. године је редован члан УЛУПУДС-а, у статусу самосталног уметника. До данас потпуно или делимично је осликао преко 20 цркава у Србији и иностранству. Најзначајнији пројекат му је био рад на осликавању Храма Св Саве на Врачару у трајању од 8 година - (Крипта храма, Велики лук на истоку и деамбулаторијум.

Скијашко сазревање и стасавање

ts_tstas23_sКада љубав за скијањем нема граница, онда то постаје и права радост. Младо београдско „фудбалерче“, трстеничког рода, развијао се и сазревао са скијама од 5-е године до данас, (2014-2023). Пратили смо како се расло и како су први покрети на скијама постајали све сигурнији и храбрији заједно са годинама. На Копаонику нема стазе којом није јездио, пре свега захваљујући родитељима, који су спортисти увек били и који су га усмеравали на „спортске стазе“. Поред скијања игра и добро фудбал у пионирском тиму ФК Вождовац. Па ево репортаже где се све да и видети. Бравоооо! Обрађено, 2. марта 2023. године.

ОПАСНА МОРАВА – ПОПЛАВЉЕНО ПРИОБАЉЕ И МОРАВСКИ КОРИДОР

ts_kvkrd23-poplava_sts_poplava23_plaza_grabvc_sПОПОПЛАВА У ТРСТЕНИКУ, снимљенa на потезу Стари мост-Плажа-Грабовац-Бетонски мост. ЗАПАДНА МОРАВА је на 29/30. подеоку скале на Тумбасу гвозденог моста, или 268 cm скале на мерној станици у Трстенику (извештај од 15:30h, 21. јан 2023. год). Обишли смо и радилиште код најдужег моста на Моравском коридору (48. km трасе), где је надмоћна река просто „избрисала“ велики насип око самог радилишта, а поново монтиране скеле на стубовима у самом кориту Западне Мораве, опасно накривила и угрозила. У Општини Трстеник је била у то време, уведена редовна одбрана од поплава.

БОГОЈАВЉЕЊЕ – Богојављенска литургија и пливање за Часни крст 2023.

ts_bogojavlj23_plivcaskrst_sts_bogojavqewe23_casnikrst_sТрстеник-Србија: БОГОЈАВЉЕЊЕ, 19. Јануар. 2023. год.
– Богојављење је један од највећих хришћанских празника и прославља догађај који се десио непосредно након што је Свети Јован Крститељ крстио Исуса Христа у реци Јордан. Према предању у богојављенској ноћи се отворило небо и Свети Дух је сишао у облику голубице на Исуса Христа и са неба се чуо глас Бога: „Ово је Син мој љубљени, који је по мојој вољи.“ Богојављење се слави увек 19. јануара, уочи празника посвећеног светом Јовану Крститељу. У народу се празником Богојављење завршавају некрштени дани (12 дана после Божића) када нема крштавања јер Исус Христ још није био крштен. Због тога се овај празник зове и Водице или Водокршће. Та имена потичу од богојављенске водице која се тог дана у цркви освештава и дели народу, јер се верује да има чудотворну моћ. – Преузето са портала info.com.
– На Градској плажи у Трстенику за Часни крст је пливало (уписаних) 55 најодважнијих. Манифестација је обновљена 2014. године у организацији свештенства трстеничког храма „Света Тројица“ и овога пута одржана је десети пут узастопно на Градској плажи у Трстенику. Овај мали јубилеј обележен је рекордним бројем учесника. Најмлађи Филип Алексић, је имао само 6 година, а најстарији Мирослав Арсић 70 година. Први до Часног крста је стигао Миленко Димитријевић из Трстеника 1995. годиште, најбољи трстенички фудбалски судија, који  аматерски учествује у свим локалним пливачким манифестацијама. Све честитке.

Изложба поводом 80 година од смрти Николе Тесле – УЖИВО

ts_muzej_ntesla23_sТачно на Божић 7. јануара 1943. године у хотелу „Њујоркер“ у соби бр. 3327, спремачица је пронашла беживотно тело највећег светског генија и проналазача у свету електротехнике. Све на чему се данашњост па и будућност заснива, дугујемо генијалним проналасцима и патентима великану српскога рода, Николи Тесли. Наизменична струја је подигла свет на ноге и извукла из мрака, захваљујући генераторима и турбинама које је осмислио и применио у пракси на Нијагариним водопадима визионар будућности. И не само струја и механика, већ малтене све што данас постоји, у основи су Теслини проналаци: бежични пренос струје и енергије, бежични пренос видео и радио сигнала, зачетак телевизијских емитовања, основи мобилне телефоније су зачети још у Теслиним лабораторијама, употреба Х-зрака (Рендген), скенери, високофрекфентне струје и магнетна поља у медицини, компјутерска-IT технологија, телекомуникације на Земљи и у космосу. А шта би човечанство радило да нема данас Интернета...? И он је само делић визионарских проналазака нашег великана, чије су основе први применили у пракси Израелци. Изложба-Никола Тесла у Трстенику (2014), Теслиним струјама свирамо: Тамо далеко и Марш на Дрину.

МОРАВСКИ КОРИДОР Е-761: Обимни радови, арматуре, траса, петља, мостови

ts_petlj-ulz-izlz_sts_moststub12_sНа левој обали Западне Мораве завршени су темељи будућих носећих стубова најдужег моста на Моравском коридору код Трстеника. Неки нови „тумбаси“ очекују стубове за још ДВА БЕТОНСКА МОСТА. Са околних брда и планинских врхова Гледићких планина и Гоча, све то будно оштрим оком надгледају, сури орлови, јастребови и сиви соколови. Радови на фундирању носећих стубова су завршени на левој обали, следи смена екипа и машина, почиње израда стубова. Компанија BECHTEL–ENKA, са бројном машинеријом и радницима, почела је радове на целој дужини коридора кроз Општину Трстеник.ts_tst-petlja-4K_sts_mrkoridor22_russkele48_sЗахуктале се машине, багери, бушилице, гредери, бетонске мешалице, камиони. Радници на све стране. Пошто се на Моравском коридору, на деоници трасе од Медвеђе до Грабовца (дужина 9 км), налазе ТРИ најдужа моста на Западној Морави, сама траса је такође више од 80% комплетно на стубовима, формира се велика сепарација шљунка и бетонска база, у којој ће се правити све гранулације бетона и изливати греде за премошћења Мораве и спајање растојања између стубова. Зато се ради у 3 смене, до 1 сат после поноћи... Пратимо радове свакодневно и напредак истих, дружећи се са бројним мајсторима, возачима и инжењерима! Пратите наше репортаже...

Пре 10 година – РАЈ МЛАДИХ НА КЛИЗАЛИШТУ У ТРСТЕНИКУ

ts_tsklizanje13_sТачно пре 10 година, те 2013. на Омладинском тргу код Народног универзитета, одржавале су се Зимске чаролије на вештачком леду. Када погледамо ове филмове данас, тек онда видимо колико смо били млађи, а Трстеник пун младости и радости за зимски распуст на леду. Зимске чаролије у Трстенику нису могле да буду лепше за најмлађе житеље. Прави рај за дружење, чаврљање, клизање, тестирање равнотеже... На клизалишту је све лепше, брже, радосније. Праве се први кораци на леду уз чврсто држање за ограду, али убрзо после пар секунди, отиснеш се на „пучину“ и уз који пад са другаром или другарицом, све се заборави; Погледајте, уз песму Тине Тарнер, велико трстеничко ледено „котрљање крај реке“ Мораве. – Трстеничко клизалиште (комплетна страница).

Бадње вече УЖИВО – паљење бадњака и ватромет 6. јануар 2023.

ts_badnjevece23_sХРИСТОС СЕ РОДИ – У порти храма Свете Тројице у Трстенику, на бадње вече се окупио велики број Трстеничана који су дошли да у радости и весељу освештају свој кућни бадњак, да би са рођењем Христа ујутру дочекали са срећом и у благостању свог положајника, који ће им пожелети свако добро: здравље, напредак, успехе, срећу, а младима новоу принову у колевци. После молитве за добробит свих житеља трстеника и околине, на великој ватри се упалио и црквени бадњак, са кога ће се после нагорети онај кућни-домаћински за породицу и укућане. Одмах након Божићних порука и жеља радосница за добробит града, уследио је леп ватромет на одушевљење бројних присутних у порти као и гостију у самом центру града. Трстеник, 6. јануар 2023. год.

ТРСТЕНИЧАНИ – Град, људи, догађаји – 2021. година www.trstenicani.rs – Свом отачеству –