ts_lg_kldr_s
ts_oblmorv17_s

ts_logoc

 

УСПОМЕНЕ
(душа од доктора, хуманиста, патриота)
др Сава Станојевић

ts_drsava_kldr_s

Филмови о др Сави

 

Љубинко Чабровић (1939-2014)
ПЧЕЛАРСТВО И ПЧЕЛАРИ ТРСТЕНИЧКОГ КРАЈА
Прича о пчели и пчеларству је, уствари, прича о љубави. О љубави која је заслужна што је гајење пчела током многих векова опстајало и развило се у масовну и корисну народну делатност, успешно одолевајући суровим ћудима природе, друштвених ломова и потреса.

ts_pcelarits_s

– Кликни на слику: комплетна књига,
434 стране, pdf формат.

 

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА ЈЕФИМИЈА
Трстеник

ts_msotir_tst_do-1900_s

Сећања слабе, а само се године броје, увек унапред. Мало шта значе када остану глуве и неме. Несрећа је када се
будућност окрене па иза себе не види ништа нити иког. Као да није било ни ње, нити њених предака...

 

– МОНОГРАФИЈА –

ts_monogrtst16_s

У плодној долини Западне Мораве, на падинама Гледићких планина и Гоча, простире се општина Трстеник површине 448 км². Сам град се налази на десној обали Западне Мораве, на 172 м надморске висине са 17000 становника...

 

Трагом фотографијa
(Богојављење 1940/2014 - 2018)
ТРСТЕНИК SRB

ts_bgjv_pllist_s

Слајдови

 

Поново у свом родном граду: Раденко Стојаковић, нуклеарни физичар – о Кини

ts_rstojakovic_okini_s1ts_rstojakovic_razgovor_s2Магистар електротехнике Раденко Д Стојаковић, познати нуклеарни физичар, иначе рођени Трстеничанин, ових дана је поново у свом граду. У препуном амфитеатру Више техничке школе (сада Висока техничка машинска школа струковних студија), признати светски експерт за нуклеарне централе са реакторима на кључалу воду, после 40 година рада у Сједињеним америчким државама где је био један од водећих стручњака, већ више година борави и ради у Кини. Осврнуо се на своја виђења и утиске о овој водећој светској сили, која је оставила дубоки траг у његовом животу. Иако је прошао 70-у годину, кинеска медицина му је много помогла да се и данас осећа младалачки и витално. Кинеске природне лепоте и достигнућа су немерљиви, а да би се дочарало, све то треба и доживети.

Висећи мост – Део XXII: Намонтирана покретна платформа

ts_vismost19_pokrtpltf_sts_vismost19_test_sМонтери Борис Богојевић и Горан Мирковић из „ОРТОПЕДИЈЕ-Нови живот“ Београд, су пустили у рад после два дана рада, покретну платформу за особе са инвалидитетом и слабо покретне особе. Овом платформом, сви који воле реку, природу и лепе пределе ће моћи да дођу на шеталиште Висећег моста у Трстенику и уживају у чарима моравских обала са висине од преко 15 метара. Висећи мост у Трстенику је добио своје име. Главни пројектант и конструктор моста Милош Јаношевић га је назвао „Тројство“. Јер, чине га три главне челичне цеви, у граду је где је црква Свете Тројице и слава града Трстеника је Света Тројица. Па како каже: „Ако Енглези имају Тринити колеџ, Трстеник и ова прелепа река ће имати Тринити-бриџ, тако ће га сигурно звати млађи нараштаји...“ Како смо од инжењера Јаношевића сазнали, трстенички висећи мост је прошао тестове оптерећења, а све деформације и силе су биле у пројектованим толеранцијама, како при оптерећењу, тако и после растерећења. Све силе, угиби и напони су се по уклањању терета вратили на нулу и нормалу. Тако да су се стекли сви услови да висећи мост од Министарстава добије врло брзо употребну дозволу. Главна мерења и испитивања су извршили инжењери и монтери из Института за метале Србије.

Висећи мост – Део XX: шетња преко моста и назад, мај 2019.

ts_vismost19_setnja_sts_vismost19_nekadsad_sСа првим топлијим данима и радови на Висећем мосту у Трстенику улазе у завршну фазу и приводе се крају. После детаљних провера спојених елемената, додатних притезања на прави момент, малтене су завршени и радови на прикључењу водоводних цеви на градску мрежу. Цеви су спојене, провучене преко моста, проверене на цурење и притисак, вентили уграђени, разводна просторија сазидана и опрема се додатним уређајима. Tренутно се завршава бетонирање стопа за постављање степеница за пешаке и посебног прилаза за инвалиде. ts_vismost19_patosnice_sts_vismost19_galerija_sПостављене су и основе обе галерије на носећим стубовима-пилонима и монтиране су све патоснице за постављање пода и ограде на Висећем мосту, одакле ће шетачи уживати у панорамском погледу на лепоте Западне Мораве и града. Завршено је и асфалтирање улице од рампе ка мосту. Ево и првих панорамских снимака са моста. Тренутно се изводе последњи радови на самом мосту, а то је постављање пода, рукохвата за ограде и подизање попречних сајли. Затим следи технички пријем и употребна дозвола. Далеко су одмакли прилазни и естетски радови, како од рампе (са десне обале), тако и са бедема (лева обала Западне Мораве). Више о мосту. – Укупно 22 репортаже;

МОРАВСКИ КОРИДОР – Радна верзија аутопута Е-761, деоница Трстеник

ts_E761_tst_prvipogled_s1ts_moravkoridor_E761_tst_sСве је ближе почетак радова на тзв. „Моравском коридору“, аутопуту Е-761 од Појата до Прељине. Завирили смо на деоницу која иде непосредно поред града, па вам представљамо видео репортажу. За Србију један од најпрометнијих саобраћајних токова, који спаја велики број насељених места у централној Србији, добиће своју савремену саобраћајну деоницу. Најкраћим и најбржим путем повезаће се 1/3 становништва Србије. Нас највише интересује деоница која пролази кроз нашу општину, почев од Бресног поља до Врњаца. Као што се види на радној верзији коридора (кликни на сличицу за већу фотографију), главна петља и наплатна рампа за укључивање и искључивање са аутопута, је непосредно уз бетонски мост близу ветеринарске станице. Аутопут Е-761 пролази наближе граду поред Градске плаже са леве обале Западне Мораве, што предвиђа и уређење исте као и регулисање тока Љубостињске реке кроз насеље Грабовац. Тиме ће Трстеник, коначно добити комплетно кружно шеталиште Висећи мост-Гвоздени мост-Бетонски мост и обратно. – Пун формат видеа; – Мапа деонице Трстеник.

Трстеник – Плес матураната 2019

ts_ples,ature19_sВећ традиционални плес матураната Техничке школе и Гимназије „Вук Караџић“ у Трстенику, почео је тачно у подне на Цветном тргу испред зграде Општине Трстеник и порте Свете Тројице. Поред споменика кнегиње Милице, окупили су се овогодишњи матуранти да са својим наставницима, родбином и другарима, прославе и игром обележе завршетак средње школе и припрему за нове младалачке изазове или студије. Овогодишње матуранте је поздравио председник Општине Трстеник и пожелео им успех у даљем школовању и животу. Уз класичан репертоар мелодија за плес, као и предходних година и овога пута заиграло се и коло свих крај фонтане...

Међународна смотра фолклора – Свима на радост

ts_smotrafolkl19_sИ ове године одржана је већ традиционална смотра дечјих фолклора бројних културно-уметничких друштава из региона, са преко 600 учесника. На платоу успред фонтане и зграде Општине Трстеник, велико шаренило боја на народним ношњама, осмех на лицима најмлађих, раздраганост, по који ситан вез иако још није време за преплет на бини... Трстеник се баш тог дана подмладио и био можда најмлађи град у Србији. После заједничких фотографија, селфија и загрљаја старих пријатеља, кренуло се у дефиле центром града, па назад до фонтане на заједничко коло свих учесника манифестације. А какви бисмо ми Трстеничани били да нисмо припремили посебну репортажу украшену осмехом младих. – Full видео.

Ликовни салон – Радован Трнавац Мића, изложба слика

ts_liksal_mtrnavac_splts_liksal_mtrnavac_sСвоје ликовно образовање Радован Трнавац Мића стекао је на Академији ликовних уметности у Београду, у класи професора Младена Србиновића. Након прве самосталне изложбе слика, приређене у галерији Коларчевог универзитета, и бављења новинарством, своје ликовно стваралаштво наставља у Америци, где је провео три деценије свог живота, тачније у Њујорку. Поред сликарства бави се и фрескосликарством, мозаиком и вајарством. Слике Радована Трнавца Миће налазе се у многим музејима и приватним колекцијама музејског карактера широм света, почев од Србије, преко Мађарске, Италије, Швајцарске, Француске, Шведске, Холандије, Немачке, Македоније, Пољске, Белорусије, Русије, па до Канаде, САД, Јапана и Аустралије. Током свог вишедеценијског живота, уметничког стварања, активног излагања и присуства на ликовној сцени у Њујорку, Радован Трнавац Мића је као гост-професор предавао сликање и цртање на високим школама уметности у Америци, а најдража му је била професура у „Guilford Art Center” у држави Конектикат, где је држао Master Class (мајсторску радионицу) од 1989. до 1996. године.
У току своје дуге и успешне каријере, која још увек траје, имао је до сада преко 50 самосталних изложби, а учествовао је и на преко 1000 групних изложби широм света. Излагао је са најзначајнијим сликарским именима XX века, као што су Пабло Пикасо, Роберт Раушенберг, Рој Лихтенштајн, Анди Ворхол и многи други. Народни универзитет Трстеник, ликовни салон, петак 5. април 2019. Погледајте и репортажу са отварања изложбе у Трстенику.

Стонотениски клуб „Грабовац-Спин“ постао прволигаш

ts_stk_grbspin_sСтонотениски клуб „ГРАБОВАЦ-Спин“ из трстеничког насеља Грабовац, основан 2014. године за кратко време је постигао огроман успех – пласирао се у Прву лигу такмичења у стоном тенису. Победом код куће, као друопласирана екипа Друге лиге-ЈУГ, ушли су у Прву лигу Србије у стоном тенису за мушкарце. То је значај успех екипе из Грабовца која је за 5 година постојања дошла на корак од Супер лиге Србије-највишег ранга такмичења у стоном тенису. Овај вредан резултат су остварили: Предраг Мујић-Мујке, Боривоје Стојановић, Жељко Влајковић, Павле Ђуракић и Јанко Трошић.

 

Злочин НАТО-а не бледи ни после 20 година

ts_strmost20_sПротекло је 20 година од како су ракете политичког отпада Запада и злоћудног NATO-а, уништиле симбол трстеничког задужбинарства и градске дике. Са Старим гвозденим мостом на Морави, угасила су се и два млада живота наших суграђана; Сећамо се, памтимо. Све светске империје су трајале, али се и угасиле. Угасиле су се и распале изнутра. Саме су себе појеле, па ће то бити и са најмоћнијим силама НАТО-а које су на крају 20. века вежбале своју бес на „дисплеју“ гађајући цивиле, возове, путеве, уличне зграде, села, мостове и излетишта. Све оно што није могло да им науди, а из хира према једном народу који је кроз векове увек знао да каже НЕ освајачима и био одувек на страни правде.

Вашар у Трстенику на Младенац

ts_vasar19_mlad_sСамо што су ране воћке почеле да цветају, први овогодишњи вашар је довео доста трговаца, занатлија па и препродаваца у Трстеник. На већ одређеним и нумерисаним местима на главној улици према пијаци, гужве, музика, дим са роштиља, али и озарена лица продаваца, јер сија топло синце, неће бити кише као пре неку годину, када их је сећају се и снег завејавао. Прошетали смо камером између тезги и осетили делић гужве, ослушнули трговачке приче, шале, доскочице и понајвише смех. Шаренило се на све стране, баш као на сваком вашару, а код појединих вредних занатлија се имало шта богме и видети и научити. Уверите се и ви...

 

Прва петолетка – Трстеник – Трстеничани = Заједно смо расли

ts_pptnamenska70_s1ts_pptnamenska70_s2Издвојили смо у широј репортажи са свечане Академије поводом обележавања 70 година постојања ППТ-Наменска. Погледајте. А историја Прве петолетке почиње 23. марта 1949. године. Решењем Владе ФНРЈ број, 461/49 потписаним од Маршала Југославије Јосипа Броза Тита под називом Заводи 305, основано је Државно привредно предузеће Петолетка за израду делова за ваздухопловство. За првог директора постављен је мајор Здравко Ољача, инжењер у предратној ваздухопловној индустрији. У недовршеним халама, 2. јануара 1950. године, са 102 запослена отпочела је производња...
– Пре седамдесет година, једна мала варошица и његови житељи, кренули су на пут изградње и развоја. Како је растао (у својим набољим временима, гигант хидраулике и пнеуматике у бившој држави Југославији па и у Европи), тако је растао и Трстеник са својим житељима. Од варошице са око 5000 становника прераста у модеран град са више од 17000 становника, развијеном инфра структуром, на важним саобраћајницама централне Србије. Велике и нагле промене у друштву, ратови и недаће, нису мимоишли ни овај крај. Застало се, лутало се, али и издржало се. Почињу да „дувају нови пословни ветрови“, они поново уздижу Трстеник и његову индустрију на здравије ноге. Близина реке, железничке пруге, аеродрома, будућег новог ауто-пута, су гаранција нових улагања и нових запослења. Зато смо сигурни да Прва петолетка, Трстеник и Трстеничани, заједно поново расту. – Из историје Петолетке; – ППТ више;

Упознајмо наше Трстеничанке...

ts_natasaj_s1ts_natasaj_s2Скромно, ненаметљиво и повучено али са пуно ентузијазма, љубави и упорношћу, освајају врхове најпознатијих европских и светских планина. Чланица нашег планинарско смучарског друштва „Љуктен“ од јануара 2012. године, наша суграђанка Наташа Јањић је освојила многе највише планинске висове у Европи и свету. Прву љубав ка горским успонима, стекла је у планинарском друштву „Љуктен“, које је ових дана добило признање и плакету од Планинарског савеза Србије за освојено III место на републичким планинарским акцијама у 2018. год. Међутим, судбина се поиграла са нашом Наташом када је после несрећног пада на степеницама(!), морала на тешку и озбиљну операцију кичме. Лекарска дијагноза је била, да се неће моћи бавити својим најлепшим позивом и спортом-планинарењем. Али наша Трстеничанка се није предавала, па Наташа већ после само 6 месеци након операције дугим вежбањем, истрајним радом и упорношћу 21. јуна 2018. године полази на експедицију, ts_natasaj_s3ts_natasaj_s4на којој 27. јуна осваја највиши врх Европе, Елбрус (Западни Елбрус, 5642 m). У међувремену, као припрема за освајање највишег врха Јужне хемисфере, Аконкагву (6962 m) - Анди, на граници Аргентине и Чилеа, осваја више врхова на Балкану: Мусалу (2925 m), Хајлу (2403 m), Маја Језерце (2694 m) највиши врх Проклетија који се налази у Албанији, Олимп са највишим врхом Грчке Митикасом (2918 m), Гросглокнер (3798 m) највиши врх Аустрије, и све то непосредно након тешке операције. На Андима, приликом успона на Аконкагву, успела је да стигне до висине од близу 6.000 метара, али je због болова у нози и леђима одустала од даљег успона, само зато да неби успорила групу, која се са успехом испењала на овај задивљујући врх 15. фебруара 2019. године. Овом приликом, поводом 8. марта честитамо Наташи празник Дан жена са жељом, да уз добро здравље обрадује све њене Трстеничане новим савладаним горским висовима – са освојеним врховима из њених снова.

Задивљујуће – ово није НЛО (UFO), већ млади сури орао у обрушавању...

ts_suriorao_trening_sТрстеник, 13. март 2019. год.
Снимајући нове материјале за наше видео галерије, ових дана смо забележили („хоће нас камера“), један задивљујући тренутак. Непосредно у близини града, поред обала Западне Мораве, наш „механички голуб“ је био у опасности. Два млада сура орла, понети својом игром удаљили су се од брдских шума-свог царства. Наизменично су увежбавали обрушавање на плен са висина, великом брзином. Иначе у шумама изнад Трстеника има све више парова ових величанствених птица, које могу да нарасту до 7 кг тежине, са распоном крила и преко 2,4 метра. Са сигурне дистанце, наш „механички голуб“ је све то снимао и уједно био спреман на брзо слетање, јер добро зна да орлове иритира његов звук и лет, па једва чекају и без страха се обрушавају на његову механику, мислећи да је лепа бела „кока која лети“. Али, није било потребе за принудним атерирањем, млади сури орлови су дубоко занети у своју игру ловца и плена, одјездили поново у своје шумско царство. Препоручујемо вам да добро отворите очи и погледате овај видео материјал, да би сте се дивили брзини којом се обрушава млади сури орао. Брзина самог снимка је аутентична, а видео материјал у размерама 1:1, 2,5:1, 3.5:1 и 4,5:1.

Трстеник – Улов скобаља фидером и на чекање

ts_fider19_skobalj_sТрстеник, 4-6 март 2019. год.
Прави трстенички риболовци не памте да су последњих година скобаљ и мрена слабије „радили“ у најлепшој „трстеничкој улици“ него протекле зиме. Можда су зато ових дана, баш када се и време мало пролепшало, пуне обале Западне Мораве риболоваца. Пецао се ситнији скобаљ, мрена ретко, а крупнији примерци су већ отпливали у своја мрестилишта на ушћима околних потока и речица. Били смо у друштву искусних Трстеничана који су заједно са колегама из Крушевца, Александровца, Краљева и Крагујевца ових дана били стално на реци на чијој се обали тражило и место вишка. Уживали смо у риболову фидер техником, али нимало за тим западњачким начином пецања није заостајало ни класично моравско пецање на чекање уз мање оловце, мало дужи предвез и нормално ружа црвића на удици. Ево како су наши дугари Мирко, Жика и Славиша са својим симпатичним гостима из Крушевца проводили најлепше тренутке на Морави уз ужину, шалу, сунце и лепе примерке скобаља.

Председник Србије у посети нашој општини

ts_preds_srb_poseta_s1Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је наш град и био гост мештана Велике Дренове и околних села. Он је први председник Србије који је посетио место где је у једној од најстаријих школа у Србији био ђак патријарх Герман (Хранислав Ђорић) и где је рођен великан српске књижевности Добрица Ћосић. Обраћајући се мештанима захвалио је на топлом дочеку и обећао још већа улагања да би се смањиле разлике између села и градова, посебно у земљорадњу, калемарство и инфрастуктуру на сеоским подручјима, највише тамо где села нису напуштена и главни су ослонац Србије. Пред више од 1000 људи на великом народном скупу, угостили су га познати земљорадници, калемари и винари – прави српски домаћини.
ts_preds_srb_poseta_s2У Трстенику председник Вучић је био гост Прве петолетке и њених фабрика Наменске и Хидраулике, где је разговарао и са великим бројем радника. Не кријући своје задовољство што је са металцима Петолетке, попео се спонтано на радни сто што је изазавало опште одушевљење свих присутних. Донео је лепу вест радницима, који су својим деоницама сачували програме и хале фабрике, да ће им држава већ за неколико дана малтене поклонити хале и погоне, јер њима и припадају. У Србију овог месеца стиже делегација из Русије, реномираног произвођача најиздржљивијих камиона на свету – фабрике КАМАЗ. Очекује се потписивање уговора о новом програму за производњу хидрауличних инсталација и уређаја, за најновије типове камиона КАМАЗ.
ts_preds_srb_poseta_s3ts_preds_srb_poseta_s4Потом се председник Вучић, у пратњи високих општинских функионера, дружио са ђацима и наставницима основне школе „Свети Сава“ у насељу Трстеник II. У реновирање и опремање школе држава је уложила око 50 милиона динара из државног буџета. Том приликом председник је био и почасни гост ФК Трстеник, где је од најмлађих играча-петлића клуба добио дрес у бојама ФК Трстеника са бројем 100, поводом великог јубилеја који нас очекује идуће године, а то је обележавање 100 година од када се прва фудбалска лопта (кедерка) закотрљала у нашем граду; Трстеник 24. фебруар 2019, год.
** За тачну информацију многим медијима: ФК Трстеник (Западна Морава тада), је основан 1923. године у Шумадијској жупи краљевине СХС; мењао је више имена, а тек од 1925/26. је играо као Хајдук (Вељко), касније пред рат Југ Богдан у Крушевачкој жупи до 1945. Детаљније.

Трстеник – годишњим концертом представило се друштво „Традиција“

ts_godkonc_tradicija19_s1ts_godkonc_tradicija19_s2Друштво за неговање традиционалне песме, игре и обичаја Срба, извело је свој годишњи концерт песама и игара. У наступу су се представили певачи, свирачи и играчи друштва „Традиција“ у више генерација, КУД „Грозд“ из Александровца и КУД „Радојкино коло“ из Глободера, затим КУД „Прва петолетка“ и КУД „Запис“ из Трстеника. У драмском делу програма, изведени су делови из представа о Балканским ратовима и Великом рату, под називом „У славу ратника ратова 1912-1918“. Концерт је трајао пуна два сата, а велика сала Дома кулутре била је мала да прими све заинтересоване житеље града и околине. Снимили смо концерт и највећи део представљамо у видео репортажи. Погледајте и прилог ТВ-Трстеник.

Трстеник – Морава је то... и како се у Србији „испира“ екологија?

ts_morava19_na2m_sts_morava19_ekoisp_sТрстеник, 3-7. фебруара 2019. год.
После отапања снега и два дана са кишом, ништа необично за Западну Мораву, од набујалих речица и поточића за два дана ниво реке се повећао на 2 метра изнад нормалне. Како трстенички Моравци кажу „таман да лепо прочисти корито“ за летњу плажу. Прави страствени риболовци код таквог водостаја не губе наду, већ у прикрајку и тишаку чекају први овогодишњи улов. Али има и оних који незнајући шта је Морава, добију ноћне море и проблеме. Прошетали смо нашом „набујалом улицом“ и уверили се да није истина када кажу: ...Пада снег да покрије брег, већ отописе снег и показа се све... Ево шта смо забележили, многима за наук.

Трстеник – како изгледа зими са околних брда

ts_zima19_sumidula_sts_zima19_sabrda_sТаман смо се понадали да је снег остао само на околним брдима, а оно већ други дан веје свом снагом. Искористили смо прилику између „два облака“, да погледамо у зраке сунца са околних брда и да видимо како изгледају врхови околних планина (Гоча, Жељина, Јастрепца, Родочела и Голије) који су тако далеко, а баш се „надвили“ над градом само што га не додирну. Снег се отапао, малтене нестајао са шумских путева. Међутим... нисмо могли да одолимо, кренули смо истим стазама 3 дана касније, али сада у снежном декору и задивљујућим украсима снега по шумском дрвећу. Наишли смо на младе који су више уживали од нас на дубоком снегу. Погледајте видео репортажу (кликни на десну слику горе), изненадићете се и наглашавамо, да снимци нису са познатих зимских центара на Копаонику, Тари или са Златибора, већ верујте нам, већ су са околних стаза на 200-300 метара изнад ваших топлих домова...

Трстеник – на Богојављење и пливање за Часни крст 19. јануар 2019.

ts_bogjavlj19_reportaza_sts_bogjavlj19_pobednik_sОпштина Трстеник је шести пут заредом организовала традиционално пливање за Часни крст на Богојављење 19. јануара 2019. За пливање до Часног крста, пријавило се 25 такмичара и сви су испливали (неки и претрчали) 33 метра на моравској води. Први до Часног крста је стигао Димитрије Милојевић ватерполиста из Врњачке Бање, који је снажним завеслајима руку први дошао до крста. Иначе Димитрије има 18 година. Да напоменемо да је најмлађи учесник пливања био Андрија Караџић из Доње Црнишаве са свега 15 година. Најстарији учесник је био Зоран Мимовић (60 год.) из Трстеника, који је заједно са Бранком Крстићем (снимак камером), учесник са свих 6 надметања за Часни крст.
ts_bogjavlj19_podsetnik1418_sИначе традиција пливања за Часни крст је у у нашем граду веома дуга, датира још из 30-их година прошлог века од оснивања „Соколског друштва“ у Трстенику. Прекинута је за време II Светског рата, а забрањена је између 1948/49. године током владавине комуниста. Због журбе свештеника, пливање је ове године почело 10 минута пре заказаног времена и док су многи Трстеничани долазили на Градску плажу, пливачи су се после завршеног надметања већ фотографисали. Организација није била на потребном нивоу и само захваљујући ентузијастима из града, који су се лично максимално заузели, није направљен прекид у пливању за Часни крст. Погледајте и ексклузивне снимке са пливања (трчања) за Часни крст, са Мораве из перспективе „пливача“. Из архиве;

Трстеник – дочекao српску Нову 2019. годину са Гоцом Тржан

ts_gtrzan_sbrngd19_s1ts_gtrzan_sbrngd19_sВећ традиционални дочек српске Нове године у Трстенику се организује у центру града. Ове 2019. године у ноћи између 13/14. јануара, са нама је била једна од највећих звезда српске музичке естраде, веома популарна у нашем крају, Гоца Тржан. У организацији Општине Трстеник и Народног универзитета Трстеник, позната певачица је уз песму и игру разгалила срца свих посетилаца концерта, понајвише најмлађих. Уз разне топле чајеве, било је и „шумадијског“ као и куваног црног вина, за све који су одлучили да српску Нову 2019. годину у Трстенику дочекају са Гоцом Тржан. А до Гоциног наступа чула се свирка предгрупе „Bullet bend“ која је прва подгрејала атмосферу и амбијент у центру града, иако је температура била -6 °C. Сви који су дошли сигурно нису погрешели, јер су уживали у Гоциним хитовима и упечатљивом ватромету.

Снежна слика из Трстеника

ts_zima19_snzslika_s Већ 3-4 дана снег је у Трстенику, са мањим прекидима, нападао око 20 цм. Направили смо круг улицама града и прошетали камером до реке, обишли стари део града, завирили у парк, пошли из центра и вратили се у центар. Због вејавице и клизавих тротоара и коловоза, врло мало је људи по улицама, али има и оних који ипак шетају, јер како кажу, ово је само „зимска идила“, а не „жути и наранџасти метео аларм“. Зиме су некада биле много оштрије и хладније, са снегом од 0,5 до 1 метра. Правили су се мали тунели по сокацима, возиле се „сличуге затезане бојицама“ у центру града и спуштало се скијама низ чаирско брдо до железничке станице. У време када су „спавали мачка и миш“ на -15/-20 °Ц и када је војска разбијала нагомилани лед код Тумбаса динамитом, није се знало низакакве „аларме“...

Трстеник – завршен Новогодишњи турнир у баскету Трстеник 2019

ts_basket19_finale_strts_basket19_Ipoluf_strУ хали спортова се завршио турнир у баскету (10-12. јануара 2019. год) у 5 категорија. Победник турнира у сениорској категорији је екипа „ПИН-БЕТ“; код ветерана победила је екипа са истим именом „ПИН-БЕТ“, а код младих 2005. годиште и млађи, победила је екипа „Брза храна ВАЈАТ“. Најбољи извођач тројки је Сташевић са 13 постигнутих тројки за 1 минут испред млађаног Мојсиловића који је постигао 12 тројки. Како су погађали „тројке“ баскеташи погледајте почетак финалне утакмице сениора.
ts_basket19_IIpoluf_str– Ево и репортажа са најбољих утакмица сениора: I полуфинале, II полуфинале и наравно репортажа са ФИНАЛНЕ утакмице у којој су се састале екипе „Пин-Бет“-а и „Пицерије Пастер“. У репортажама ћете видети малтене комплетне утакмице па и спорне детаље, а било их је, нарочито у I полуфиналу, када су гости из Крагујевца незадовољни судијском одлуком, одлучили да при крају не наставе утакмицу код резултата 14:11 за противника!? Гости су спортски честитали својим противницима и отишли разочарани.
ts_basket19_veterani_str– Погледајте три извештаја које смо припремили и одабрали са Новогодишњег баскета, првог дана такмичења. Турнир су отворили најмлађи кошаркаши, девојчице и дечаци КК Трстеник и КК Прва петолетка. Пријављено је било више од 30 екипа, а за финални део турнира који се играо у суботу 12. јануара, пре финалних утакмица у вечерњем термину око 18:30 h, наступила је позната трстеничка рок група „Безваздушни простор“ са сплетом својих нумера. ts_basket_srbnvg19_сseniori_strts_basket_srbnvg19_strПогледајте надметање ветерана који се ни у позним годинама за баскет не „предају“. Издвојили смо такође и утакмицу сениора у којој је било неизвесно до самог краја, када је домаћа екипа у завршници победила госте из Крагујевца. Организатор турнира у баскету је Спортски центар Трстеник, а суорганизатор је КК „Прва петолетка“ Трстеник.

Трстеник – Бадње вече и ватромет

ts_bcece19_vatrm_sБадње вече у Трстенику је протекло у правој зимској идили. Чак ни јака снежна вејавица на моменте, није спречила бројне житеље да дођу са комплетним породицама (од најмлађих до најстаријих), да у кругу порте и на тргу, проведу радосне тренутке освештења Бадњака, уз топле чајеве, ћаскање крај велике бадњачке ватре и уз упечатљив ватромет, који је на крају побрао громке аплаузе. Иако снег није јењавао, млади су се још дуго задржали у кругу порте и око порте, а онда по традицији, сви у кафиће на вруће чајеве, кафе, ts_tstskijas_pomockolegi_sразноразне „несове“ и „кафућина“, па кући на уношење бадњака и у топли круг породице... Тако је било вечерас у Трстенику пред бденије и чекање на тренутак Христовог рођења...
– А претходног дана пратили смо ево осму годину, младог скијаша (праве трстеничке горе лист), по предивном сунчаном дану на белим стазама Копаоника, како ужива у сада већ сигурној вожњи, али и како игром случаја помаже свом колеги у невољи! Да, то могу само Трстеничани. По његовом избору, уживајте уз дивне звуке легендарне канцонe и очаравајућим панорамама са сунчаног Копаоника.

Висећи мост – прошетали смо камером преко новог висећег моста

ts_visecimost_XV_sts_visecimost_XII_s1Захваљујући одважном монтеру Ивану Недељковићу из Горње Гуштерице код Грачанице, који је са својим колегом још (једним Иваном), малтене све елементе моста подигао, спојио и намонтирао, имаћемо привилегију и част да заједно са њим први пут пређемо са једне на другу обалу Западне Мораве преко НОВОГ ВИСЕЋЕГ МОСТА. Иван, који је већ навикао на висине веће од 12 метара, привезао се сигурносним појасом за помоћну сајлу, ts_visecimost_XI_s3ts_visecimost_X_s4ми смо њему намонтирали ГоПро-6 камеру на шлем, укључили је и кренули на пут дуг 86 метара, колико износи растојање између стубова висећег моста. Поглед на Мораву и обале је задивљујући, па ко се боји висина нека се пре гледања филма „веже“, а ко воли повишен адреналин, треба само да кликне на леву сличицу и уз одабране звуке гитаре, да ужива у узбудљивој авантури изнад Мораве на новом висећем мосту. Све о мосту на страници сајта, опширније.

Годишњи концерт ФА „Свети Никола“, IX по реду...

ts_fasvnikola_IX_sts_fasvnikola_IX_s2На крају сваке године, девети пут по реду, фолклорни ансамбл „Свети Никола“ из Трстеника дарује својим суграђанима дружење уз песму и игру са својим гостима и најмлађима. Ове године гости су били КУД „Бранислав Нушић“ из Ресавице и КУД „Рас“ из Новог Пазара. Заједно са њима најмлађи чланови фолклорног ансамбла су показали колико су савладали пts_fasvnikola_IX_sрве кораке у колу, а пре свега своју живост и љубав према културном наслеђу. На најмлађима све изгледа лепше, а посебно кике, опанчићи, уштиркане чипке, снежно беле блузе и кошуље. Као и увек ветерани фолклора „Свети Никола“ су поново показали да се „старе коске“ не отписују тако лако. Представљамо вам кратак избор-преглед, са веома посећеног концерта на коме публика није штедела своје дланове и громким аплаузима поздрављала све кореографије, игре и учеснике. Погледајте шире репортаже у пуној резолуцији: УводНајмлађиГостиВетераниПрипремни ансамблИзвођачки ансамбл.

ТРСТЕНИЧАНИ – Град, људи, догађаји – 2019. година www.trstenicani.rs – Свом отачеству –