Ћирилица
Latinica
ts_logo_lat

 

( 10. jul 2010. – 15. novembar 2017. )
18,933.367 poseta

Četvrtak, 23. novembar 2017.

 

Čuvari dobre muzike-Radio Trstenik

ts_radiots_glstr_s

Čuvari dobre muzike UŽIVO-LIVE

 

– NARODNA BIBLIOTEKA JEFIMIJA –
Trstenik

ts_msotir_tst_do-1900_s

Sećanja slabe, a samo se godine broje,
uvek unapred. Malo šta znače kada ostanu gluve i neme. Nesreća je kada se
budućnost okrene pa iza sebe ne vidi ništa niti ikog. Kao da nije bilo ni nje, niti njenih predaka...

 

– MONOGRAFIJA –

ts_monogrtst16_s

U plodnoj dolini Zapadne Morave, na padinama Gledićkih planina i Goča, prostire se opština Trstenik površine 448 km². Sam grad se nalazi na desnoj obali Zapadne Morave, na 172 m nadmorske visine sa 17000 stanovnika...

 

– TRSTENIČKE USPOMENE –
LEPA SLIKA IZ TRSTENIKA

tst_centar_pejzaz_s

Trstenik, nekada obala „kod Ledare“

 

 
  Budite oprezni. Pobede se lakše zaboravljaju nego porazi.  

 

FUDBAL–SLG ISTOK 2017/18 jes. deo
Pukovac, 19. novembar 2017. Kolo 14.
FK Pukovac – FK Trstenik PPT 2:1

OKRUG Zona-ZAPAD 2016/17 prlć. deo
Počekovina, nedelja 4. jun 2017.
FK Poljoprivrednik – FK Sloga (Ć) 4:1

Proleće 2016. TOP-10 golova

FINALE KUPA 2015/16 OFS Trstenik

KUP SRBIJE 2013/14
(Opširnije video reportaže)

TS NAJ-GOL

FUDBAL – Omladinci i Pioniri
PRVENSTVO sezona 2017/18.

 

ljvkd_bl
Ljubomir Vukadinović
GVOZDENA PESNICA

- roman u nastavcima -


Opširnije...

 

ODBOJKA-Seniorke DRUGA LIGA-Zapad
(prvenstvo 2017/18. Kolo 3.
OK Trstenik – OK Novi Pazar 3:2

 

RUKOMET-PRVA M LIGA ZAPAD 2017/18
Trstenik 11. novembar 2017. kolo 7.
Prva petoletka – Napredak (KŠ) 38:33

RUKOMET: Feniks sa Morave

Kompletna monografija iz istorijata rukometa u Trsteniku posle 50 godina
(Zoran Damjanović)

 

KOŠARKA-PRVA REGIONALNA LIGA
ZAPAD 2017/18. – Kolo 5.

Trstenik 4. novembar 2017.
Prva petoletka–Napredak Jun. (KŠj.) 71:80

 

– LJUBOMIR SIMONOVIĆ –
(akademski grafički dizajner)
TRSTENIK U SEĆANJU

ts_ljsimon_ts_secanje

 

STATISTIKA SAJTA trstenicani.rs
ts_stat_logo
Statistika sajta direktno sa servera
svaka 3 sata, klikni i pogledaj.

 

ts_18mil_s

KOŠ ZA RIPLIJA – 8 desetinki pre kraja, pobeda u maniru NBA-profi

ts_kkppt_kosextra_sTrstenički košarkaši napravili pravi podvig, pobedili odličnu ekipu Priboja rezultatom 77:75, poluvreme 24:39! Iako su gubili i sa 17 poena rezlike u zadnjoj četvrtini zaigrali odlično. Brzim trojkama rešetali koš već pomalo umornih igrača iz Priboja i 5 minuta pre kraja poveli. Međutim gosti se nisu lako predavali i sa dva slobodna bacanja izjednačili, a na semaforu samo osam desetinki sekunde do kraja susreta. Tada su košarkaši Prve petoletke odigrali pravu NBA kombinaciju. Loptu je direktno pod koš ubacio Milan Stašević, a u pravom „Džordanovskom“ skoku, Đorđe Sarić uspeva iz teškog položaja, da ubaci loptu kroz obruč! Erupcija oduševljenja, a radovanju igrača i domaće publike nije bilo kraja. Pogledajte ovaj koš za Riplija! Veći izbor videa, TS-Koš galerija5.

 

KRUŽNI TOK – državni put I-b Br. 23 & Dositejeva ulica

ts_kružni-tok17_sU punom jeku su radovi na na magistralnom putu koji preseca veoma prometnu ulicu dva naselja Trstenika. Pravi se kružni tok saobraćaja, kojim će se u velikoj meri izbeći opasan prelaz pešaka, đaka i biciklista, kao i nesmotrena uključenja iz sporednih ulica naselja Trstenik-Trstenik II (Pejovac). Kako se stručno piše: uradiće se poboljšanje ukrsnog mesta državnog puta I-b Br. 23. i Dositejeve ulice u Trsteniku. Investitor ovog za grad važnog projektaa su JP „Putevi Srbije“, a izvođač radova je iskusna ekipa „Kruševac puta“. Radovi se izvode po planu i ubrzanom tempu, pa se vidno napreduje iz dana u dan. Mi smo posetili ovu vrednu ekipu i zabeležili okom kamere, kako sve to trenutno izgleda. Kada radovi budu završeni, ponovo ćemo ih posetiti, a Trstenik će se bar donekle spasiti jednog veoma opasnog ukrštaja saobraćajnica. Za veći izbor videa, TS-galerija5.

 

Trstenik SRB: Feeder Fishing - Fider ribolov na obali Zapadne Morave

ts_fider17_sarsic_sRibolov mrene i skobalja FIDER tehnikom, u najboljem svetlu nam je predstavio mladi majstor fider ribolova, Stefan Arsić iz Kraljeva reprezentativac Srbije, sa svojim prijateljima na trsteničkoj obali Zapadne Morave. Reprezentacija Srbije je na VII Svetskom prvenstvu u fider ribolovu, koje je održano 24/25. juna 2017. godine na reci Raia (kod mesta Cabacao) u Portugalu, osvojila 3. mesto iza Italije i Rumunije. Našu zemlju su predstavljali, takmičari: Dušan Veljković, Stefan Arsić, Miloš Pavličević, Saša Milković, Nenad Stanišić, Saša Cuckić, selektor Nedeljko Stupar, trener Nenad Kostadinović; evo šta smo vam izdvojili sa obale ispod nakadašnje stare „Ledare“; – Za veći izbor videa, TS-galerija5.

 

Trstenik okom kamere 1980. godine

ts_kfn_evrts_btop_1Zahvaljujući ljubaznosti i pomoći ljudi iz RTS-a, koji su „oživeli“ stari film snimljen daleke 1980. godine o našem gradu, u mogućnosti smo da svim posetiocima ovog sajta prikažemo Trstenik, njegove ulice i trgove, njegove ljude iz tih dana. Na žalost, mnogi sa ovog unikatnog filma nisu danas sa nama, ali uspeli smo i ovom prilikom da ih se setimo i otmemo od zaborava, a mladim naraštajima da pokažemo, ts_btop_2kako su izgledali delovi grada koji ih nisu dočekali, kao i druženja koja su tada postojala, a danas ih nema.
Uz snimke Blagoja Topličića (1935-2016), bivšeg snimatelja RTS i sina naših moravskih voda, sećamo se. Dužni smo da predstavimo legendarnog sportskog snimatelja, koji nam je u mnogo prilika nesebično pomagao, kako materijalima, tako savetima i informacijama šta, gde i kako da snimimo u našem kraju. Kako nam je u šali govorio: ...nemoj slučajno da si propustio neki gol na utakmici sa „vašarišta“... (trsteničkog igrališta).
Već prikupljamo video, foto i arhivsku građu iz našeg kraja, da zajedno uz pomoć rodbine popularnog Topa, dostojno mu se zahvalimo i predstavimo bar mali deo materijala i biografije iz bogate i dugogodišnje snimateljske profesije našeg-Moravca, Blagoja Topličića...
– Pogledajte i Veći izbor starih video materijala.

 

Trsteničani – zanimljivosti i rekordi sa sajta

ts_stat17_sU oktobru, naš sajt je zabeležio 254403 klika (gledanja, čitanja, preuzimanja...) uz 10454 poseta. I ovog meseca najposećenije stranice su bile o sportu (fudbal), pratite našu statistiku često i gledaju se video galerije sa našim reportažama. Posebno nas raduje, što se dosta čitaju tekstovi (pdf format), kako iz grada i o gradu, tako i iz nauke (Zagađivanje voda), o knjigama proze i poezije, o pregledima sa Savremene srpske proze. U oktobru je najviše pregledana knjiga arh Dušana Simonovića „Graditeljstvo u trsteničkom kraju u XIX i XX veku“, čak 1444 puta. U oktobru je zabeležen i promet od 221,6 GB video i foto materijala na našem sajtu, a posete su zabeležene iz svih krajeva sveta. Posebno ističemo veliki boj gledanja sa servera iz Nemačke, Rusije, Češke, Slovačke, Austrije, Hrvatske, Švajcarske, Norveške, Brazila itd... U oktobru ste pratili i podsećali se dana iz prošlosti grada i njegovih žitelja, posebno prelistavajući stranice i filmove o Starom gvozdenom mostu, Danu oslobođenja Trstenika, Narodnom univerzitetu, Muzeju. Zahvaljujemo se svima na ukazanom poverenju, savetima o novim idejama i sadržajima, koje nam upućujete. Zato uverite se i sami, pratite našu statistiku na svaka tri sata, kao i statistiku za protekle dane, mesece i godine na stranici TS-awstats.

 

Pozdrav Trsteničanima iz daleke Kine

ts_rts_kina1_sts_rts_kina2_sDa se sajt trstenicani.rs rado gleda i da su njegove stranice popularne kod prijatelja ma gde bili, govore nam i ove fotografije koje nam je poslala ekipa RTS-a iz daleke Kine i Pekinga. Boraveći na snimanju kulturnih dešavanja u mesecu maju u Kini, u slobodnim vremenima nisu zaboravili i na Trsteničane i svoj omiljeni sajt. Saradnja našeg sajta i Programskog arhiva TV Beograd ts_rts_kina3_sje obostrana, kako u razmeni materijala, tako i u očuvanju vrednosti i istorijskih podataka, koji su nam bili neophodni u obradi prošlosti našeg grada i okoline. Uvek smo nailazili na iskrenu i sveobuhvatnu saradnju preko naših zemljaka i stručnih službi RTS-a. Zahvaljujemo im puno, a nestrpljivo smo očekivali i gledali njihove snimke sa tog putovanja u specijalnim emisijama i filmu koji se emitovao i prikazivao više puta na RTS-u. Ujedno pozdravljamo celu ekipu.

 

Trstenik – zaboravljeno i zapušteno istorijsko blago, propada... STRAŠNO

ts_zaborav16_kkatic_sU sred grada, zaštićen od države, na pažnji opštine, nestaje spomenik kulture, građevinsko blago stare Srbije, zidano između 1832-1835. godine, po kazivanju, za sreskog kapetana Jovana Obrenovića, izaslanika kneza Miloša Obrenovića. Sa povlačenjem Turaka dalje od Niša na jug, trstenička mala varoš izgubi status Sreza, pa potreba za izaslanikom prestade. Kuća ode na licitaciju i oko 1851. kupi je veliki i ugledni trgovac ovog kraja, (danas se to kaže „biznismen“), sin Nikole Katića, Stevan. U toj kući bogata i brojna porodica iznedri i narodnog poslanika u skupštini Srbije, Petra Katića. Brojni ratovi i stradanja, odnesoše sve, vreme uzima u zaborav... Strašno. Imovinsko pravni odnosi (narodski rečeno novac), a blago nestade... Strašno. Takve su sudbine i kuće, koje su takođe zarasle u korov, buđu i memlu, a prolazimo svaki dan kraj njih... Strašno. Kuće Milana i Miloša Malićanina (bivša kuća dr Ljutovac), porodice Gradištanac (ispred rampe), Mate Miladinovića (iza Jadrana), Božidara Kostića-Bogdana i Nikole Gordić (urušena kod mosta)... Novac, nebriga, nemar, gramzivost, vlast... Strašno. Istorijska blaga, znamenitosti i vrednosti grada se brišu-nestaju... Strašno; – Za veći izbor videa, TS-galerija5.

 

Trstenik – Pčelarstvo i pčelari našeg kraja

ts_pcelnskr_sts_zivotpcela17_s...Istraživač činjenica od značaja za sastavljanje monografije bio je od početka suočen sa problemom nedostatka pisanih tragova i materijalnih svedočanstava o pčelarstvu na ovim prostorima. Od naročite koristi je bio dnevnik koji je iz dana u dan punih 13 godina (od 1933. do 1945. godine) vodio poznati trstenički pčelar Stojan Antić i drugi dokumenti od značaja za pčelarstvo sačuvani u njegovoj zaostavštini, kao i literatura koju je prikupljao i sačuvao Boško Nikolić. Ovu dokumentaciju stavili su nam na korišćenje njihovi ljubazni potomci. Za savremene pčelare i pčelarstvo podaci su korišćeni i iz arhive Društva. Takođe pogledajte i knjigu koju je napisao 1901. godine nobelovac Moris Meterlink „Život pčela“, biser među delima posvećenim pčeli i pčelarstu. Zadivljujuće je sa koliko ozbiljnosti, dubine, ljudske širine i naučne preciznosti Meterlink prilazi izučavanju pčela, a nadasve sa koliko ljubavi...
– Kompletna knjiga Ljubinka Čabrovića, kompletna knjiga Morisa Meterlinka.

 

Trsteničani – iz naših arhiva, remiks najstarijih video materijala

ts_strmost_rastanak_sts_poplava14_sKonačno nam se pružila prilika da sa novom opremom počnemo obnavljanje i brzu obradu ogromne baze video klipova (ima ih preko 1200), i time velikom broju posetilaca sajta omogućimo, da u bilo kom trenutku na svim elektronskim medijima mogu da vide stare video klipove sa naših stranica. Počeli smo sa obradom najgledanijih video snimaka iz 2010. i 2011. čak iz 2000-te godine. Za ovu priliku smo pripremili najstarije prve klipove, ali svakim danom će se za old-tajmere, dodavati novi remiks materijali. Tako će se mnogi Trsteničani podsetiti lepih trenutaka provedenih u svom gradu. TS-Remiks;

 

Trsteničanke i glasom i stasom, nekada

ts_jugb44_s...Tek kada tragovi postanu slova i reči, istina se ukleše u večnost. Sećanja slabe, a samo se godine broje, uvek unapred. Stare se zaboravljaju. Malo šta znače kada ostanu gluve i neme, bez poruke i nauka, prazne kao da ih nije ni bilo. Hecpeća je kada se budućnost okrene pa iza sebe ne vidi ništa niti ikog. Kao da nije bilo ni nje, niti njenih predaka. Zato u pameti uvek treba nositi i jaram i štrangu, da se setimo šta i koga vučemo i dokle smo kola doterali...
Milan Sotirović, prof istorije.
„Trstenik, od najstarijih vremena do 1900.“
(Pevačko društvo-JUG BOGDAN–ženski deo).

Nekada u Trsteniku – (Pusti slajd).

 

Iz trsteničkih dvorišta

ts_ribklb_1braca_etno1Ako želite da se vratite na trenutak u vaše trsteničke ulice, sokake, ili dvorišta, a uz to i da se lepo opustite uz laganu muziku za dušu, vaš grad vas očekuje; posetili smo dvorište Bratislava i Mikija Vlaškovića. Lepo se naslonite u stolici i pogledajte prelepe etno motive iz letnjikovca obavijenog vinovom lozom. Lepo uređeno dvorište puno cveća, voćki i zelenila, je ts_ribklb_2samo jedno, od ne baš mnogo takvih ili sličnih u Trsteniku, koja plene svojom lepotom, mirom i nostalgijom. Posebno se ističe Braca (nama poznatiji kao „Mačak“), svojim kutkom koji je nazvao „RIBARSKA KOLIBA“.
Kada čovek iz ovih krajeva uđe u vinjagom obrastao old-tajmerski ambijent, prvo duboko uzdahne, pa odmah sedne na klupu pored dugačkog hrastovog stola i počne da evocira raznorazne uspomene: sa reke, iz kraja, sa kaldrme, iz prošlosti. Ovde još ima trsteničke kaldrme - i to one prave, pogledajte... I na tabletu i mobilnom u TS-OldTajmer
Slajd: – (Pusti !)

 

Vrh strane vrh

 

TRSTENIČANI, svom otačestvu... Obrada – vojcelTS www.trstenicani.rs – Sva prava zadržana