Ћирилица
Latinica
ts_25mil_tst_s

 

(10. jul 2010. – 31. januar 2020.)
26,150.211 pregleda

Subota, 29. februar 2020.

 

ts_registryoutube_s

Od 29. oktobra 2019. upisan 1000-ti
SUBSCRIB (pratilac) na
trsteničani on YouTube!
Hvala svima što nam verujete.

 

TST – BAROMETAR

ts_meteo_dbokan_s

Vremenska prognoza za Trstenik i
okolinu – priprema Dragan Bokan

 

Čuvari dobre muzike-Radio Trstenik

ts_radiots_glstr_s

Čuvari dobre muzike UŽIVO-LIVE

 

– NARODNA BIBLIOTEKA JEFIMIJA –
Trstenik

ts_tst_18-41_glvstr_s

Kompletna knjiga (900 strana), Stanka Bzenića: „Trstenik na Moravi (1918-1941)“. (Klikni na sliku iznad i čitaj;
pdf format, 40,1 MB.)

 

– TRSTENIK do 1900. god. –

ts_msotir_tst_do-1900_s

Sećanja slabe, a samo se godine broje,
uvek unapred. Malo šta znače kada ostanu gluve i neme. Nesreća je kada se
budućnost okrene pa iza sebe ne vidi ništa niti ikog. Kao da nije bilo ni nje, niti njenih predaka...

 

– MONOGRAFIJA –

ts_monogrtst16_s

U plodnoj dolini Zapadne Morave, na padinama Gledićkih planina i Goča, prostire se opština Trstenik površine 448 km². Sam grad se nalazi na desnoj obali Zapadne Morave, na 172 m nadmorske visine sa 17000 stanovnika...

 

– TRSTENIČKE USPOMENE –
LEPA SLIKA IZ TRSTENIKA

tst_centar_pejzaz_s

Trstenik, nekada obala „kod Ledare“

 

 
  Ako vam se danas ne radi, to je na vreme, mnogi se na to žale.  

 

FUDBAL sezona 2019/20

OKRUG ZONA-ZAPAD 2016/17 – deo

FINALE KUPA 2015/16 OFS Trstenik

KUP SRBIJE 2013/14
(Opširnije video reportaže)

FUDBAL – Omladinci, pioniri, petlići

 

ljvkd_bl
Ljubomir Vukadinović
GVOZDENA PESNICA

- roman u nastavcima -


Opširnije...

 

ODBOJKA – Seniorke

 

RUKOMETAŠI ŠAMPIONI – Opširnije

RUKOMET: Feniks sa Morave

Kompletna monografija iz istorijata rukometa u Trsteniku posle 50 godina
(Zoran Damjanović)

 

KOŠARKA – Opširnije

 

KOŠARKA – ŽENSKA liga

 

– LJUBOMIR SIMONOVIĆ –
(akademski grafički dizajner)
TRSTENIK U SEĆANJU

ts_ljsimon_ts_secanje

 

STATISTIKA SAJTA trstenicani.rs
ts_stat_logo
Statistika sajta direktno sa servera
svaka 3 sata, klikni i pogledaj.

 

Novi sajt Trsteničana – Nove stranice

ts_kudtradic20_sts_svtrifun20_sOBAVEŠTENjE: Od 9. decembra 2019. godine, naš sajt možete pratiti na dve i-net adrese trstenicani.rs i trstenicani.com kao i na YouTube kanalu trstenicani. U toku su obrade stranica starog sajta i aktiviranje istih u novom izgledu. Zbog velikog broja podataka, fotografija i video materijala, zamena stranica će duže trajati, a dotle za stare preglede uvek možete koristiti adresu trstenicani.com. Vremenom će sve stranice starog sajta biti ponovo aktivne u novom izdanju na novim Trsteničanima. HVALA NA RAZUMEVANjU.
NOVO: Dr Sava Stanojević; ROCK Galerija; ĆIRILICA; Stari most, TS Kaldrma, TS sport.

 

Moravski koridor auto-put E-761: Asfaltirana raskrsnica kod „RODE“

ts_e761_raskrnicaroda_sts_e761_poctrad_sRaskrsnica kod tržnog centra „Roda“ na ulasku u Trstenika sa magistralnog puta Kruševac-Kraljevo, je proširena, zamenjena odvodna instalacija, sa potpuno novim slojevima asfalta. Radove izvodio Kruševac-put sa radnicima iz Beograda i Kruševca. Sa ove raskrsnice se grad direktno priključuje na ulazno-izlazni pravac sa Petlje Trstenik. na auto-puta E-761. Moravski kodor je izuzetno važan auto-put za Srbiju, a poosebno za regione koje spaja. Direktno će povezivati auto-puteve E10 i E11. To će biti najmoderniji i najširi auto-put. Najsavremenija IT, WF i GPS tehnologija biće instalirana duž cele trase, a biće širi za 1,6 metara od ostalih i imaće po tri kolovozne trake! Iako nema ni jedan tunel, imaće brojne izazove za graditelje, jer se u dužini od 112 km proteže dolinom Zapadne Morave i uz samu obalu reke, koja je nezaboravimo, brdsko-planinska. Posle samo 9 dana od potpisivanja ugovora, na delu tzv Jasičkog puta, na prvoj deonici izgranje od Pojata do Koševa, već su otpočeli pripremni radovi.

 

Folklorni ansambl „Sveti Nikola“ obeležio 10 godina USPEHA

ts_fasvnik_10uspeha_mlad_i_veterani_sts_fasvnik_10uspeha_sLep jubilej folklornog ansambla „Sveti Nikola“ iz Trstenika, 10 godina rada i postojanja u kojima je postignut zavidan uspeh sa brojnim koncertima širom Srbije i inostranstvu. Jubilarni koncert ukrasili najmlađi, mladi i VETERANI ansambla, na svoj način. Kao i prethodnih godina i ove je na samom njenom kraju, u 10-om jubilarnom koncertu predstavljene su brojnim posetiocima i obožavaocima, nove koreografije, novi aranžmani, nove igre i nošnje. Svom gradu su svi članovi folklornog ansambla poklonili jedno nezaboravno veče isprepletano, pesmom igrom i veselim duhom. Zajedno sa svojim gostima iz Vladičinog hana i Dervente, pokazali su kako se neguje kulturna baština Srbije i naši običaji. Evo šta smo zabeležili u reportaži sa koncerta, koji je trajao više od 2 sata. Preporučujemo da pogledate!

 

Dečji vrtić BISERI – Svečana priredba povodom Dana vrtića

ts_biseri19_sPovodom Dana vrtića nova priredba na kraju godine, 6. decembra. Ove godine tema je bila putovanje po prostranim kontinentima i upoznavanje sa zemljama koje su na njima. Za svaki kontinent je predstavljena po jedna igra i ples sa tradicionalnim nošnjama. Na sve goste, mame, tate, bate i seke, to je ostavilo najupečatljiviji utisak. Ovu raspevanu priredbu (koju maltene u celosti predstavljamo u našoj video reportaži), otvorila je direktorka vrtića Marina Petrović. Ona je pozdravila brojne goste i roditelje. Danas je jedan broj dečjih negovateljica i vaspitača proslavio svoje jubilarne godine rada u PU „Biseri“ – Trstenik.

 

FIDER i ŠTEK tehnikom, zimski ribolov mrene i klena na Zapadnoj Moravi

ts_fiderstek19_sKrenuo je, FIDER i ŠTEK zimski ribolov mrene, klena i skobalja na Zapadnoj Moravi kod Trstenika. Suvo i toplo vreme, koje je trajalo ceo oktobar i novembar, nije odgovaralo ribolovcima iz uže Srbije da se vikendom oprobaju na trsteničkoj plaži, pločama na Poilu i dubinama Jasenja, u ulovu bele ribe. Morava nikada manja, vodostaj 60-70 cm ispod normale, a riba se nije ujatila i grupisala. Međutim, ovih dana se sve promenilo i, KRENULO JE. Prvi mraz, konačno i kiša sa susnežicom, ledena voda, a bela riba se pokrenula u jatima. Vikendom se napune parkirališta oko Gradske plaže i obale Ledare. Zabeležili smo da su nam došli u goste ribolovci iz Niša, Paraćina, Kruševca, Brusa, Aleksandrovca, Leskovca, Novog Pazara... Pa evo prve reportaže, a biće ih još. .

 

Na sajtu Trsteničani najpopularnije u novembru 2019.

ts_stat19-6_sU novembru 2019. godine naš sajt je zabeležio 236,917 klikova (gledanja, čitanja, preuzimanja...), a sve to je realizovano sa 15,679 vaših poseta, koje je ostvarilo 4,274 različita internet posetioca, uz pregledanih 43,851 stranice. U novembru najposećenije su bile stranice Jefimijinh dana iz 2014, stranice Sporta, biblioteke Jefimija, stranice Spomenara, Starog mosta... Najveći broj video pregleda u proteklom mesecu je bio na našem YouTube video kanalu sa preko 1000 STALNIH pratilaca Trsteničani gde je zabeleženo preko 23.000 poseta i preko 770 sati gledanja naših video reportaža! Rekorderi po čitanju za mesec novembar su knjige o pčelarstvu, zbornici SSP i Istorija fudbala kao i monografija Opština Trstenik. U novembru je zabeležen promet od skoro 55 GB video i foto materijala, a najbrojnije posete su nam bile iz Nemačke, Kine, Danske, Francuske, Rusije, češke EU... Sve detalje možete pogledati, ako pratite statistiku sajta na svaka tri sata, kao i statistiku za protekle dane, mesece i godine na stranici TS-awstats.

 

Zapadna Morava – Montiranje hidrološke merne stanice RHMZ Srbije

ts_hidromerstanica_sNa Zapadnoj Moravi kod Trstenika, dok brojni fider ribolovci iščekuju prve mrazeve i trenutak kada će bela riba da se „ujati“ i počne pravi ribolov, dotle se na gvozdenom mostu montira hidrološka merna stanica Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, za površinske tokove. Jedna od najsavremenijih mernih stanica, koja će se napajati strujom sa solarnog panela i koja će putem Wi-Fi i GPS signala slati podatke o vodi na Zapadnoj Moravi kod Trstenika. Ova vest će posebno obradovati sve Trsteničane u rasejanju, jer će moći u svakom trenutku i na svakom mestu, na bilo kom IT uređaju, čitati podatke o svojoj Moravi, kod njenog TUMBASA. Na donjem delu mosta, poseban uređaj će očitavati: nivo reke, brzinu i protok vode, zaprljanost vode, temperaturu vode, količine leda na površini itd. Zabeležili smo ukratko pripremne radove koje izvode radnici iz Ćuprije i Kragujevca.

 

Trstenik – ODOZGO

ts_odozgo1_sOd danas počinjemo da se družimo sa našim „golubom visoko letačem“ i da prikazujemo veoma zanimljive foto i video materijale grada i okoline sa visina, iz ptičje perspektive. Već dve godine snimamo visoko kvalitetne 4K video materijale i Raw formate fotografija Trstenika i okoline. Svi snimci se predaju Zavičajnoj biblioteci-na arhiviranje i čuvanje digitalnog zapisa za neka buduća vremena kada će, kao nama sada, materijali od pre 25-30 godina, biti više nego dragoceni. Često puta se dešavalo da u nastojanju, da što pre objavimo i prikažemo neki događaj, panoramu, ili trenutak svetlosti na našim sokacima, zbog nedoumice šta da obradimo (za nas je sve prelepo), mnogi izvanredni detalji grada promaknu. Naročito oni, koje nikada nismo mogli da vidimo toliko blizu, ili sa tolike visine, ili da pogledamo objekat-figuru „pravo u oči“. Evo od danas ćemo pretraživati naše video zapise, izdvajati ono što se retko može videti sa trotoara ili sa obale reke, a pre svega ističe istančanu lepotu naše „čaršije“...

 

Spomenari: iz 1999. i 1997. o Starom mostu, izložbi, vašaru i pivu

ts_likaomostu_sts_izlb_mstojan_sUspomene sa starih VHS kaseta, posle digitalizovanja i zapisivanja na IT medije, bude osećaje. Uspomene su nam omogućile da se vratimo 20 i više godina i prisetimo se: sećanja Like-Moravca o Starom mostu uz dosta osećaja. Na izložbi slika akademskog slikara Miodraga-Miška Stojanovića, našeg Trsteničanina, bilo je brojnih žitelja našeg grada, koji na žalost, više nisu sa nama i kojih se rado sećamo. Bili smo 1997. godine i u Ljubostinji na Preobraženje, davne 1997. godine, ali smo i reklamirali pivo za Novu 1997. godinu. Posebno ističemo razgovor na izložbi sa Miškom Stojanovićem, koji treba pogledati; – Sve VHS-reportaže.

 

Asfaltirani novi trstenički sokaci

ts_sokaci_dodz_sNema ni punih mesec dana, od kako su asfaltirane nove uličice u prigradskom delu varoši na potezu: Pumpa-Škola-Pijac-Eps-Kožara-Bedem-Gizdarevac-Pumpa, do glavnog puta za Zapadnu Moravu preko betonskog mosta. To je bilo par sokaka, koji jedini nisu bili asfaltirani i sa kojih se unosilo veliko blato i pesak do prometnih ulica, kako oko pijace, tako i na prometnu saobraćajnicu prema betonskom mostu i levoj obali reke. Prošli smo tim delom naše varoši i igrom slučaja sačuvali od velikih nevolja jedno malo kučence, rase „dodž“, pitome vrste iz naših dvorišta...

 

Uspomene – iz pronađenih video materijala trsteničke prošlosti

ts_aeromiting1995_sts_mlinkamen_sPredstavljamo reportažu sa saveznog takmičenja u skokovima padobranom na cilj iz davne 1995. godine, zatim i reportažu o retkim zanatima koji nestaju, selo Dublje-izrada mlinskih kamenova iz 1990-ih godina; Zahvaljujući velikoj ljubaznosti i trudu našeg sugrađanina-penzionera Ljubiše Slavkovića, bivšeg sportskog reportera TV Trstenik i dopisnikaRTS-a sa ovih prostora, uspeli smo da sa našim prijateljima očistimo, obradimo i digitalno zapišemo video reportaže koje su snimljene pre 20 i 25 godina. Zajedno sa velikanom snimanja Blagojem Topličićem, ukupno je zabeleženo preko 2,5 sata video materijala na jednoj VHS-traci. S' obzirom da su originalne kasete, koje je snimio naš legendarni Blagoje Topličić-Top uništene u raketiranju zgrade RTS-a, našli smo pravo bogatstvo video zapisa sa ovih prostora. Nismo zaboravili njegove reči, a i reči ljudi iz Programskog arhiva RTS-a: SAČUVAJMO NAŠE AUDIO I VIZUELNO BLAGO. Evo mi Trsteničani, to blago skupljamo i čuvamo. – Trsteničke uspomene iz 1990-ih, sve reportaže na jednom mestu.

 

Sajam radinosti i lova, na VAŠAR

ts_sajam19_sts_vasar19_oktobar_sOvih dana je u Trsteniku održan Sajam domaće radinosti i Sajam lova i ribolova. Od ribolovačke opreme nije bilo „ni traga“, ali je za lovce bilo dosta novina, kako pomoćne opreme tako i oružja, odeće i pomagala za bolji ulov. Što se tiče domaće radinosti i tu je bilo više domaćina i vrednih ženskih radova, koji su na platou ispred Narodnog univerziteta, plenili svojim šarenilom, bojama i izborom. Istog dana je bio i poslednji ovogodišnji vašar-panađur u Trsteniku. Po veoma toplom i sunčanom vremenu, trajao je do kasno uveče, za razliku od nekih prethodnih godina, kada su tezge trgovaca bile prekrivene debelim snegom...

 

Zabeleženo ASTRONOMSKO PODNE u Trsteniku

ts_astronompodne_sDiplomirani tehnolog u penziji, naš sugrađanin Dejan Vujanić, na popločanom trgu u centru grada, je zabeležio trenutak tačne pozicije geografske širine i dužine tačke, na kojoj se nalazi ASTRONOMSKO PODNE u Trsteniku, koje se razlikuje od podneva na satu u koji gledamo. Pošto 21. meridijan, predstavlja osu simetrije republike Srbije i prolazi maltene kroz centar grada (250 m od samog centra), pravcem preko Vasinog placa i dvorišta Čajkine škole, na osnovu njegovog položaja, Dejan Vujanić, inače član Srpskog geografskog društva, je obeležio sve važne geografske podatke na trgu, koje su karakteristične za Trstenik i njegov položaj na planeti Zemlji. Veliki rad i trud sa brojnim merenjima, ostao je zabeležen na našim snimcima. Nadamo se da će se sve to zaštititi i sačuvati...

 

Moravski koridor auto-put E-761: Grabovac-Jasenje-Jerinin grad (52/53. km)

ts_e761_jasjergrad_sts_e761_kljuc05_sPredstavljamo nove deonice auto-puta E-761 Moravskog koridora u ranim jesenjim danima. Polja i njive oko Jasenja sve do Jerininog grada (Kamenolom), na levoj obali Zapadne Morave snimljeno ovih dana, puni su zrelih plodova i požnjevenih njiva. Zelena boja Morave i sveže deteline, zlatnog klasja i stabljika kukuruza obasjanih sunčevim zracima, dugo se pamte. A deo leve obale Morave, sa nazivom „Jasenje“, uvek je bilo prepoznatljivo po meandrima reke i najlepšoj peskovitoj plaži. Plaže više nema, ali ostalo je Staro korito-Bara. Danju a posebno u sumrak i taj deo sve do ušća Popinske reke, ima svoje čari. Ovi snimci polja koje sada vidimo, potpuno će promeniti svoj izgled kada počnu iduće godine radovi na auto-putu na ovim deonicama.

 

Iz nacrta auto-puta Moravski koridor E-761 – PETLjA TRSTENIK

ts_e761_petljatst_sts_e761_javuvid_sPosle uvida u nacrt prostornog plana auto-puta E-761 (Moravski koridor), posetili smo mesta gde će se nalaziti buduća petlja za ulazak i izlazak sa auto-puta, gde će se premostiti zapadna Morava i auto-put preći sa desne na levu obalu reke, kako će se doći do raskrsnice na ulasku u grad kod super marketa „Roda“. Pogledaj video (klikni na sliku gore levo).
REPUBLIKA SRBIJA MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE u skladu sa članom 50. Zakona o planiranju i izgradnji („Službeni glasnik RS”, br. 72/09... – ...83/18, 31/19 i 37/19 - dr. zakon) i čl. 55-68. Pravilnika o sadržini, načinu i postupku izrade dokumenata prostornog i urbanističkog planiranja („Službeni glasnik RS”, broj 32/19), oglašava JAVNI UVID U NACRT PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE INFRASTRUKTURNOG KORIDORA AUTO-PUTA E-761 (MORAVSKI KORIDOR), DEONICA POJATE–PRELjINA.
Detaljnije; Kompletna dokumentacija, link Ministarstva građevinarstva.

 

Viseći most – Deo XXII: Namontirana pokretna platforma

ts_vismost19_pokrtpltf_sts_vismost19_test_sMonteri Boris Bogojević i Goran Mirković iz „ORTOPEDIJE-Novi život“ Beograd, su pustili u rad posle dva dana rada, pokretnu platformu za osobe sa invaliditetom i slabo pokretne osobe. Ovom platformom, svi koji vole reku, prirodu i lepe predele će moći da dođu na šetalište Visećeg mosta u Trsteniku i uživaju u čarima moravskih obala sa visine od preko 15 metara. Viseći most u Trsteniku je dobio svoje ime. Glavni projektant i konstruktor mosta Miloš Janošević ga je nazvao „Trojstvo“. Jer, čine ga tri glavne čelične cevi, u gradu je gde je crkva Svete Trojice i slava grada Trstenika je Sveta Trojica. Pa kako kaže: „Ako Englezi imaju Triniti koledž, Trstenik i ova prelepa reka će imati Triniti-bridž, tako će ga sigurno zvati mlađi naraštaji...“ Kako smo od inženjera Janoševića saznali, trstenički viseći most je prošao testove opterećenja, a sve deformacije i sile su bile u projektovanim tolerancijama, kako pri opterećenju, tako i posle rasterećenja. Sve sile, ugibi i naponi su se po uklanjanju tereta vratili na nulu i normalu. Tako da su se stekli svi uslovi da viseći most od Ministarstava dobije vrlo brzo upotrebnu dozvolu. Glavna merenja i ispitivanja su izvršili inženjeri i monteri iz Instituta za metale Srbije.

 

Trsteničke novine TRIBINA (1968-2018) – zabeleženo pre 50 godina

ts_tribina18_23mart_sts_tribina18_23mart_s2Tačno 23. aprila pre 50 godina, izašle su nove stranice popularnih trsteničkih novina koje su se delile besplatno po kolektivima i preduzećima. Na ulici ih je delio popularni opštinski kurir čika „Džoni“ rečima ...Nova TREBINAaaa... I čitalo se. Najviše stranice iz sporta i stranice kultirnih dešavanja sa tekstovima i pesmicama iz osnovnih škola. Normalno u to vreme najveći kolektiv u gradu IHP „Prva petoletka“ je imao svoj časopis koji se zvao „Petoletka“. Zato u ovom broju Tribine, iako je izašla na 20-o godišnjicu osnivanja „Prve petoletke“, taj dan nije ni pomenut!? No te godine (1968.) se mnogi bivši radnici sećaju da je bila jedna od najtežih po samu fabriku. Izdvojili smo nekoliko najzanimljivijih stranica, da vas podsetimo na ta davna, ali danas po mnogo čemu, vrlo slična vremena u Trsteniku. Pogledajte 4 stranice Tribine u digitalnom pdf formatu.

 

J. F. WUELE – stari sat na crkvi, 90 godina rada, remont i restauracija

ts_sat-jfweule90_s1ts_sat-jfweule90_s2Radeći na remontu i popravci starog sata na zvonari crkve Svete Trojice u Trsteniku, entuzijasta inž. elektrotehnike iz Trstenika Nenad Mitrović, je pronašao ispod debele prašine na severnoj strani otvora za kazaljke pločicu koja je postavljena davne 1927. godine, dakle pre 90 godina. Na njoj je zapisano da je 5. VIII 1927. (po novom kalendaru) montažu sata radio Slovenac Julian Tavčar, monter iz Jesenica; da je orman izradila stolarska radnja Pantović i Putnik sa monterom Radetom. Sat je pušten u rad 11. IX 1927. godine. Inače sat je proizveden 1910. godine u Nemačkoj, kupljen je od novca koji je zaveštala Trsteničanka Ćirka Stamatović 1925. i darivala ga svom gradu. Danas u svetu postoje samo tri ovakva sata iz tog vremena. Jedan je u Holandiji i radi, ali nalazi se u muzeju, drugi koji takođe radi se nalazi u muzeju u Gvatemali. Samo ovaj naš, radi na istom onom mestu na kome je i postavljen, zato je i jedinstven u svetu. Priču o trsteničkom satu na zvonari crkve smo počeli još pre 5 godina (maja 2012.), a evo nastavili smo i ovih dana, uz blagoslov starešine hrama Svete Trojice u Trsteniku, snimili smo ga sada, očišćenog, izribanog, ofarbanog i podmazanog. Pogledajte kompletne snimke i priču inž. Nenada Mitrovića o trsteničkom istorijskom blagu i jubilarcu, satu J. F. WUELE.
– Za veći izbor videa, TS-galerija5.

 

Trstenik okom kamere 1980. godine

ts_kfn_evrts_btop_1 Zahvaljujući ljubaznosti i pomoći ljudi iz RTS-a, koji su „oživeli“ stari film snimljen daleke 1980. godine o našem gradu, u mogućnosti smo da svim posetiocima ovog sajta prikažemo Trstenik, njegove ulice i trgove, njegove ljude iz tih dana. Na žalost, mnogi sa ovog unikatnog filma nisu danas sa nama, ali uspeli smo i ovom prilikom da ih se setimo i otmemo od zaborava, a mladim naraštajima da pokažemo, kako su izgledali ts_btop_2delovi grada koji ih nisu dočekali, kao i druženja из тих времена. Pogledajte i kompletan video materijal sa „Politikinog“ memorijalnog turnira u fudbalu „Ljubiša Vukadinović“, iz 1980. i 1981. godine u trajanju od 18:15 min. Uz snimke Blagoja Topličića (1935-2016), bivšeg snimatelja RTS i sina naših moravskih voda. Dužni smo da predstavimo legendarnog sportskog snimatelja, koji nam je u mnogo prilika nesebično pomagao, kako materijalima, tako savetima i informacijama šta, gde i kako da snimimo u našem kraju. Kako nam je u šali govorio: ...nemoj slučajno da si propustio neki gol na utakmici sa „vašarišta“... (trsteničkog igrališta).
Već prikupljamo video, foto i arhivsku građu iz našeg kraja, da zajedno uz pomoć rodbine popularnog Topa, dostojno mu se zahvalimo i predstavimo bar mali deo materijala i biografije iz bogate i dugogodišnje snimateljske profesije našeg-Moravca, Blagoja Topličića... Pogledajte i Veći izbor starih video materijala.

 

Pozdrav Trsteničanima iz daleke Kine

ts_rts_kina1_sts_rts_kina2_sDa se sajt trstenicani.rs rado gleda i da su njegove stranice popularne kod prijatelja ma gde bili, govore nam i ove fotografije koje nam je poslala ekipa RTS-a iz daleke Kine i Pekinga. Boraveći na snimanju kulturnih dešavanja u mesecu maju u Kini, u slobodnim vremenima nisu zaboravili i na Trsteničane i svoj omiljeni sajt. Saradnja našeg sajta i Programskog arhiva TV Beograd ts_rts_kina3_sje obostrana, kako u razmeni materijala, tako i u očuvanju vrednosti i istorijskih podataka, koji su nam bili neophodni u obradi prošlosti našeg grada i okoline. Uvek smo nailazili na iskrenu i sveobuhvatnu saradnju preko naših zemljaka i stručnih službi RTS-a. Zahvaljujemo im puno, a nestrpljivo smo očekivali i gledali njihove snimke sa tog putovanja u specijalnim emisijama i filmu koji se emitovao i prikazivao više puta na RTS-u. Ujedno pozdravljamo celu ekipu.

 

Trstenik – zaboravljeno i zapušteno istorijsko blago, propada... STRAŠNO

ts_zaborav16_kkatic_sU sred grada, zaštićen od države, na pažnji opštine, nestaje spomenik kulture, građevinsko blago stare Srbije, zidano između 1832-1835. godine, po kazivanju, za sreskog kapetana Jovana Obrenovića, izaslanika kneza Miloša Obrenovića. Sa povlačenjem Turaka dalje od Niša na jug, trstenička mala varoš izgubi status Sreza, pa potreba za izaslanikom prestade. Kuća ode na licitaciju i oko 1851. kupi je veliki i ugledni trgovac ovog kraja, (danas se to kaže „biznismen“), sin Nikole Katića, Stevan. U toj kući bogata i brojna porodica iznedri i narodnog poslanika u skupštini Srbije, Petra Katića. Brojni ratovi i stradanja, odnesoše sve, vreme uzima u zaborav... Strašno. Imovinsko pravni odnosi (narodski rečeno novac), a blago nestade... Strašno. Takve su sudbine i kuće, koje su takođe zarasle u korov, buđu i memlu, a prolazimo svaki dan kraj njih... Strašno. Kuće Milana i Miloša Malićanina (bivša kuća dr Ljutovac), porodice Gradištanac (ispred rampe), Mate Miladinovića (iza Jadrana), Božidara Kostića-Bogdana i Nikole Gordić (urušena kod mosta)... Novac, nebriga, nemar, gramzivost, vlast... Strašno. Istorijska blaga, znamenitosti i vrednosti grada se brišu-nestaju... Strašno; – Za veći izbor videa, TS-galerija5.

 

Trstenik – Pčelarstvo i pčelari našeg kraja

ts_pcelnskr_sts_zivotpcela17_s...Istraživač činjenica od značaja za sastavljanje monografije bio je od početka suočen sa problemom nedostatka pisanih tragova i materijalnih svedočanstava o pčelarstvu na ovim prostorima. Od naročite koristi je bio dnevnik koji je iz dana u dan punih 13 godina (od 1933. do 1945. godine) vodio poznati trstenički pčelar Stojan Antić i drugi dokumenti od značaja za pčelarstvo sačuvani u njegovoj zaostavštini, kao i literatura koju je prikupljao i sačuvao Boško Nikolić. Ovu dokumentaciju stavili su nam na korišćenje njihovi ljubazni potomci. Za savremene pčelare i pčelarstvo podaci su korišćeni i iz arhive Društva. Takođe pogledajte i knjigu koju je napisao 1901. godine nobelovac Moris Meterlink „Život pčela“, biser među delima posvećenim pčeli i pčelarstu. Zadivljujuće je sa koliko ozbiljnosti, dubine, ljudske širine i naučne preciznosti Meterlink prilazi izučavanju pčela, a nadasve sa koliko ljubavi...
– Kompletna knjiga Ljubinka Čabrovića (1939-2014), kompletna knjiga Morisa Meterlinka.

 

Trsteničani – iz naših arhiva, remiks najstarijih video materijala

ts_strmost_rastanak_sts_poplava14_sKonačno nam se pružila prilika da sa novom opremom počnemo obnavljanje i brzu obradu ogromne baze video klipova (ima ih preko 1200), i time velikom broju posetilaca sajta omogućimo, da u bilo kom trenutku na svim elektronskim medijima mogu da vide stare video klipove sa naših stranica. Počeli smo sa obradom najgledanijih video snimaka iz 2010. i 2011. čak iz 2000-te godine. Za ovu priliku smo pripremili najstarije prve klipove, ali svakim danom će se za old-tajmere, dodavati novi remiks materijali. Tako će se mnogi Trsteničani podsetiti lepih trenutaka provedenih u svom gradu. TS-Remiks;

 

Trsteničanke i glasom i stasom, nekada

ts_jugb44_s...Tek kada tragovi postanu slova i reči, istina se ukleše u večnost. Sećanja slabe, a samo se godine broje, uvek unapred. Stare se zaboravljaju. Malo šta znače kada ostanu gluve i neme, bez poruke i nauka, prazne kao da ih nije ni bilo. Nesreća je kada se budućnost okrene pa iza sebe ne vidi ništa niti ikog. Kao da nije bilo ni nje, niti njenih predaka. Zato u pameti uvek treba nositi i jaram i štrangu, da se setimo šta i koga vučemo i dokle smo kola doterali...
Milan Sotirović, prof istorije.
„Trstenik, od najstarijih vremena do 1900.“
(Pevačko društvo-JUG BOGDAN–ženski deo).

Nekada u Trsteniku – (Pusti slajd).

 

Iz trsteničkih dvorišta

ts_ribklb_1braca_etno1Ako želite da se vratite na trenutak u vaše trsteničke ulice, sokake, ili dvorišta, a uz to i da se lepo opustite uz laganu muziku za dušu, vaš grad vas očekuje; posetili smo dvorište Bratislava i Mikija Vlaškovića. Lepo se naslonite u stolici i pogledajte prelepe etno motive iz letnjikovca obavijenog vinovom lozom. Lepo uređeno dvorište puno cveća, voćki i zelenila, je ts_ribklb_2samo jedno, od ne baš mnogo takvih ili sličnih u Trsteniku, koja plene svojom lepotom, mirom i nostalgijom. Posebno se ističe Braca (nama poznatiji kao „Mačak“), svojim kutkom koji je nazvao „RIBARSKA KOLIBA“.
Kada čovek iz ovih krajeva uđe u vinjagom obrastao old-tajmerski ambijent, prvo duboko uzdahne, pa odmah sedne na klupu pored dugačkog hrastovog stola i počne da evocira raznorazne uspomene: sa reke, iz kraja, sa kaldrme, iz prošlosti. Ovde još ima trsteničke kaldrme - i to one prave, pogledajte... I na tabletu i mobilnom u TS-OldTajmer
Slajd: – (Pusti !)

 

Vrh strane vrh

 

TRSTENIČANI, svom otačestvu... Obrada – vojcelTS www.trstenicani.rs – Sva prava zadržana