Ћирилица
Latinica
ts_27mil_tst_s

 

(10. jul 2010. – 31. avgust 2020.)
27,308.192 pregleda

Nedelja, 20. septembar 2020.

 

ts_registryoutube_s

Od 1. avgusta 2020. upisan 1510-ti
SUBSCRIB (pratilac) na
trsteničani on YouTube!
Hvala svima što nam verujete.

 

TST – BAROMETAR

ts_meteo_dbokan_s

Vremenska prognoza za Trstenik i
okolinu – priprema Dragan Bokan

 

Čuvari dobre muzike-Radio Trstenik

ts_radtst_glstr_s

Čuvari dobre muzike

 

– NARODNA BIBLIOTEKA JEFIMIJA –
Trstenik

ts_tst_18-41_glvstr_s

Kompletna knjiga (900 strana), Stanka Bzenića: „Trstenik na Moravi (1918-1941)“. (Klikni na sliku iznad i čitaj;
pdf format, 40,1 MB.)

 

– TRSTENIK do 1900. god. –

ts_msotir_tst_do-1900_s

Sećanja slabe, a samo se godine broje,
uvek unapred. Malo šta znače kada ostanu gluve i neme. Nesreća je kada se
budućnost okrene pa iza sebe ne vidi ništa niti ikog. Kao da nije bilo ni nje, niti njenih predaka...

 

– MONOGRAFIJA –

ts_monogrtst16_s

U plodnoj dolini Zapadne Morave, na padinama Gledićkih planina i Goča, prostire se opština Trstenik površine 448 km². Sam grad se nalazi na desnoj obali Zapadne Morave, na 172 m nadmorske visine sa 17000 stanovnika...

 

– TRSTENIČKE USPOMENE –
LEPA SLIKA IZ TRSTENIKA

tst_centar_pejzaz_s

Trstenik, nekada obala „kod Ledare“

 

 
  Ima mnogo rasparenih ljudi i mnogo neparnih kombinacija.  

 

FUDBAL sezona 2019/20

OKRUG ZONA-ZAPAD 2016/17 – deo

FINALE KUPA 2015/16 OFS Trstenik

KUP SRBIJE 2013/14
(Opširnije video reportaže)

FUDBAL – Omladinci, pioniri, petlići

 

ljvkd_bl
Ljubomir Vukadinović
GVOZDENA PESNICA

- roman u nastavcima -


Opširnije...

 

ODBOJKA – Seniorke

 

RUKOMETAŠI ŠAMPIONI – Opširnije

RUKOMET: Feniks sa Morave

Kompletna monografija iz istorijata rukometa u Trsteniku posle 50 godina
(Zoran Damjanović)

 

KOŠARKA – Opširnije

 

KOŠARKA – ŽENSKA liga

 

– LJUBOMIR SIMONOVIĆ –
(akademski grafički dizajner)
TRSTENIK U SEĆANJU

ts_ljsimon_ts_secanje

 

STATISTIKA SAJTA trstenicani.rs
ts_stat_logo
Statistika sajta direktno sa servera
svaka 3 sata, klikni i pogledaj.

 

RAFTING TRSTENIČANA NA TARI – Svi uzrasti na pešačenju

ts_rafting_tarom_s1ts_tsdanpesacenja20_s2Prolaze godišnji odmori, a Trsteničani šalju pozdrave iz raznih delova lepe Srbije i iz dalekog Egipta. Za sada ćemo svi uživati u vožnji Tarom i Drinom, u njihovim brzacima u skip čamcima. Sve omogućio i priredio Skip centar „RT“ iz Foče. Za ljubitelje pešačenja i prirode, Planinarski savez Srbije je 12. septembra 2020. godine organizovao manifestaciju „Dan pešačenja“. PSD „Ljukten“ iz Trstenika, ponovo na delu: ...Pešačenje je od izuzetnog značaja za zdravlje i imunitet pojedinaca i kolektiva, kao i održavanje mentalne higijene. Priključite se akciji i pešačite omiljenim šetalištem, parkom, izletištem, čarobnom prirodom ili planinama Srbije. Neka posle toga svaki vaš korak postane lakši, praćen osmehom. U stvari, želimo da se pešačenje pretvori u stvarno dobru naviku. Dan pešačenja je zabavan i jednostavan način da u najboljem društvu istražite radost hodanja!... Planinarski savez Srbije.

 

EPIDEMIJA Covid-19

ts_covid19_sInstitut za javno zdravlje „BATUT“ 19. septembar 2020. godine u 15 sati:
– U poslednja 24 sata testirano je 5,959 osoba, od kojih su pozitivne na koronavirus 83, preminula je 1 osoba. Ukupan broj inficiranih u Srbiji je 32,840 od 1,069,626 testiranih, a broj umrlih je 740. Na bolničkom lečenju su 323 pacijenta, a na respiratorima 23.
ZZJZ Kruševac 19. septembar 2020. godine u 16 sati:
– U Rasinskom okrugu, u protekla 24 sata, koronavirusom zaražene su dve osobe, obe u Trsteniku. Već nekoliko dana uzastopno, potvrđuju se pozitivni na korona virus samo u našem gradu!
** Na području Trstenika od početka epidemije (mart 2020.) do sada ukupno je evidentirano 109 obolelih (12 osoba od 6. marta do 10. juna + 97 obolela od jula do danas).

 

.

STO GODINA FUDBALA U TRSTENIKU (1920-2020) – Fudbalski velikani

ts_velikani_tstfud_dzikac_sts_velikani_tstfud_zare_sVELIKANI TRSTENIČKOG FUDBALA – Mnogo je moravske vode proteklo pored same aut linije popularnog „Vašarišta“, današnjeg igrališta FK Trstenik, a sa njom proleteše i 100 godina fudbala. Retko koji grad u Srbiji može da se pohvali i podiči, da se u njemu kotrljala fudbalska lopta čitavih STO godina. Mnogo dečaka ovoga kraja-Sreza Trsteničkog, je provodilo sate i sate na moravskoj travi, a posebno od kada je Milan Malićanin, budući predsednik opštine, ts_velikani_tstfud_zcale_sts_fktst_kup13_prekutkm_s1920. godine iz Praga doneo pravu fudbalsku loptu „kederku“ svom bratu Milošu i trsteničkoj mladeži. Od tada su prošle generacije i generacije najmlađih, od kojih su mnogi ostavili i dubok trag u istoriji srpskog fudbala: Ljubiša Vukadinović, Miodrag Rašković, Aleksandar Jončić, Vladimir Jugović, Slavoljub Krnjinac, Miloš Milovanović, Marko Baša... Međutim oni koji su zlatnim slovima upisani u poratnom fudbalu Trstenika, stvarajući prepoznatljivu igru ove sredine, su svakako: Miroljub Rašković-Džikac na prvom mestu, Zarija Ivanović-Zare i Živojin Ilić-Čale, Đorđe Nikolić-Đokan, Dušan Stefanović-Lile, a mnoge Sportske legende su proslavile trsteničku fudbalsku igru.

 

FONTANA – ples vode i svetlosti

ts_tstfontana_igra-svetlosti_sOvih dana je zanovljena trstenička fontana ispred hrama Svete Trojice, na Vasinom trgu. Sa novim sadržajima preplitanja vodenih mlazeva i igrom prelamanja svetlosti u kompletnom duginom spektru, pruža odmor i za oči i za dušu. Naročito to preporučujemo u večernjim satima, kada se nijanse boja prelamaju kroz sferu vodenih kapi i mlaza vode. Nebi bili Trsteničani, da na svoj način, prepušteni svojstvenoj mašti, kao i čarolijama novih IT uređaja i kamera, nismo zaronili u sve te boje i snopove. Posebno nam je drago što i sam trg deluje sasvim drugačije i mnogo lepše dok smo uživali i snimali treptaje vode i žuborenje kapljica na duginim bojama, tu kraj nas.

 

ISTORIJSKO ZNAMENjE TRSTENIKA – POSEČENO

ts_staratopoloa_sts_staratopoloa_s2Najstarija topola u gradu, koja je imala više od 130 godina, zbog bezbednosti prolaznika, posečena.
– Najstarija dama Trstenika (najstarija topola), koja je više od 100 godina pratila i krasila svog prijatelja, Stari gvozdeni most nad Zapadnom Moravom, posečena je u jednom dahu. Retko kad održavana i sređivana, nije imala priliku da se odbrani, jer su joj onemoćale dugačke staračke ruke (grane) i duboko izborana koža (kora), sve više venule. A šta je ona za svojih 130 (sigurno i više) godina preživala i čega se sve nagledala. ts_staratopoloa_s3ts_staratopoloa_s4Nadzirala je davne 1899. godine izgradnju svog čeličnog lepotana u koga je, sigurno bila i „zaljubljena“, a svojom razgranatom i moćnom krošnjom štitila od sunca, bila je uz njega i kada su mu polomili minama 1915. oba krila kojima je lebdeo nad rekom, tešila ga, čuvala od brojnih vojski, pa čak se nije predala ni kada su zloćudne rakete NATO-a ubile njenu jedinu ljubav 1999. godine kada su proslavljali svoju 100-tu godišnjicu... Danas, ni staru trsteničku damu, nije imao ko da zaštiti. Nemoćno se predala jezivim zubima motorne testere, koja je u rukama NEZNANjA, izbrisala više od jednog veka trsteničke istorije. Posebno je teško žiteljima naselja Grabovac, koje je štitila svojim debelim hladom od žege, vejavice i kiše. Povratnici iz šetnje Topoljakom, iz Ljubostinje takođe, pod njenim skutom su hvatali prvi hlad, osvežavali se i osećali blizinu i svežinu Morave... A moglo je sasvim drugačije, da se urede i doteraju njene prosušene ruke, da se označi njena istorijska prošlost i vrednost. Sada je kasno, ovim smo svi napravili još jednu duboku ranu, u našoj Trsteničkoj istoriji...

 

Okolo naokolo – bajkom oko K solitera i luks čezom oko grada

ts_kolonija_uzdpopr_sts_aeroklub20_sOKOLO NAOKOLO – Biciklom obilazimo nove „destinacije“ – kvartove grada. Ovoga puta vozimo se bajkom po uličicama naselja „KOLONIJA“, nekada najgušće naseljenog dela Trstenika, u vreme kada je IHP „Prva petoletka“ bila velikan i u evropskim razmerama. Iz tog perioda ostala je da nas podseća samo popularna trstenička crna kafa-TAZOVAČA, koja se služila i delila preko taraba isključivo sa komšijama, ali pravim. Obišli smo i Aerodrom Trstenik sa mladim naraštajem, koji je već spreman (i pokazuje u reportaži), da će unaprediti i preuzeti stranice sajta u budućim vremenima od nas „penzionera“. ts_kaovi_kvart_sts_skodasuperb_sUvereni smo da će biti stručniji, obrazovaniji i daleko savremeniji u budućnosti... Okolo naokolo, najnovijom luksuznom „čezom“ oko grada. Ali nismo se odrekli ni od zanimljive vožnje biciklom i novih priključnih dodataka za kamere, na ipak najpopularnijem prevozu u našem gradu. Provozali smo se biciklama po zaboravljenim kvartovima grada, koji su uređeniji i čistiji nego oni u samom centru. Dva potpuno različita načina obilaska i šetnje gradom.Razuzdanom snagom i luksuzom, sa mnogo „konjskih snaga“ u udobnoj „čezi“, ili uživanje u prirodi, čistom vazduhu, travi i klackalicama. Pogledajte reportaže pa izaberite onu, koja je po vašem ukusu i meri.

 

Okolo naokolo – zanimljivim putem, na Gradsku plažu

ts_bajkplaza_sts_vidovdan20_sOKOLO NAOKOLO – Okolo naokolo, ali zanimljivom vožnjom biciklom i novim priključnim dodacima za kamere na najpopularnijem prevozu u našem gradu. Vodimo vas na Gradsku plažu obalama Zapadne Morave; Naveče Vidovdana, književno i muzičko kazivanje u Trsteniku, (kratka reportaža). Izdvojili smo samo deo iz bogatog scenskog i kulturnog programa, koji je predstavljen na Vidovdanskim susretanjima 28. juna 2020. godine u Trsteniku. U programu su učestvovali dramski umetnici „Trsteničkog pozorišta“, književnici i pesnici Srbije-ogranak u Trsteniku, ženska muzička grupa KUD „Tradicija“, a sve to u organizaciji Narodnog univerziteta i Muzejske postavke iz našeg grada. Danas, je više nego potrebno da oslušnemo pesmu ženske pevačke grupe KUD „Tradicija“.

 

Košarkaški teren presvučen tartanom kraj Morave

ts_zmorava_odozgo_sts_zmorava_odozgo_sZanovljeni su i košarkaški tereni u gradu. U hali sportova renoviran parket, lakiran i obeležen, zamenjena su sedišta. Na terenu za košarku i basket u Sportskom centru kraj Morave, postavljen je tartan sloj preko postojećeg asfalta. Posetili smo i ove kutke za mlade sportiste i zabeležili. Posle više dana sa obilnim kišama i pljuskovima, i Zapadna Morava pokazuje svoje prave zube. Iako je daleko od svojih rekordnih vodostaja (iz 1955., 1963., 1978. i 2014.) i „samo“ na 21. podeoku (2,1 miznad normale), ona prosto rečeno nosi sve pred sobom. ts_zmorava_preti_sZapadna Morava je brdsko-planinska reka, po dužini toka kroz Srbiju je druga (odmah iza Dunava), njen tok vijuga celom Zapadnom Srbijom, spuštajući se sa planinskih ogranaka Golije,skupljajući brojne rečice i potoke, a prima vodu i svoje najveće pritoke Ibra u svoje korito, valjajući sve pred sobom do Trsteničke kotline, gde počinje da se širi i smiruje. Kao da upozorava buduće graditelje Moravskog koridora, da je ne podcenjuju, jer neće imati problema za zemljom, stenama i brdima, već sa njenom zahuktalom vodom. Pratili smo danas sa njenog Tumbasa, koliko je opasna, premda je za trsteničke prilike „samo preteća“.

 

Branje pečuraka i radost male mature uz trubu, posle poplave

ts_pecurke20_sts_radost_mature20_s U vreme koronavirusa najbolji način da se zaštitite od ove pošasti je bio odlazak u prirodu i mali šumski raj. Uz cvrkut ptica, svež i čist vazduh, gde dišete punim plućima, a ne sa strahom od bolesti, brali smo pečurke u našem kraju. Našli smo još po nešto, da se zasladi duša posle prepešačenih kilometara... Trstenički mali maturanti veselili se uz trubače na svojoj maloj žurci od škole do centra i fontane. Zabaležili smo ukratko... ts_pecurke20_II_sts_potop_pejovac_cairi_sProvala oblaka sručila se 15. juna oko 21 sat na delove Trstenika. Posebno su stradala brdovita naselja Pejovac i Čairi, gdesu voda, mulj i šut tekli ulicama kao reke noseći sve pred sobom, od automobila do kontejnera. Poplavljene su mnoge kuće, radionice, podrumi, garaže.Šteta je ogromna, a proglašena je i Vanredna situacija od elementarnih nepogoda. Kiša ovih dana pada stalno, maltene u isto vreme. Zahvaljujemo se svim žiteljima Pejovca i Čaira koji su nam poslali svoje video i foto materijale. Posebno zahvaljujemo porodicama Biočanin, Simonović, Sarić...

 

Moravski koridor auto-put E-761: OBALOUTVRDA, ispitivanje zemljišta

ts_e761_obaloutvrda_sts_e761_raskrnicaroda_sKrenuvši od Preljine kod Čačka, geolozi i bušači već uveliko ispituju sastav zemljišta i nasipa na trasi budućeg Moravskog koridora. Družili smo se sa njima ovih dana kod Gvozdenog mosta na levoj obali Zapadne Morave. Raskrsnica kod tržnog centra „Roda“ na ulasku u Trstenik sa magistralnog puta Kruševac-Kraljevo, je proširena, zamenjena odvodna kišna instalacija, sa potpuno novim slojevima asfalta. Radove izvodio Kruševac-put sa radnicima iz Beograda i Kruševca. Sa ove raskrsnice se grad direktno priključuje na ulazno-izlazni pravac sa Petlje Trstenik. na auto-putu E-761.

 

Iz nacrta auto-puta Moravski koridor E-761 – PETLjA TRSTENIK

ts_e761_petljatst_sts_e761_javuvid_sPosle uvida u nacrt prostornog plana auto-puta E-761 (Moravski koridor), posetili smo mesta gde će se nalaziti buduća petlja za ulazak i izlazak sa auto-puta, gde će se premostiti zapadna Morava i auto-put preći sa desne na levu obalu reke, kako će se doći do raskrsnice na ulasku u grad kod super marketa „Roda“. Pogledaj video (klikni na sliku gore levo).
REPUBLIKA SRBIJA MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE u skladu sa članom 50. Zakona o planiranju i izgradnji („Službeni glasnik RS”, br. 72/09... – ...83/18, 31/19 i 37/19 - dr. zakon) i čl. 55-68. Pravilnika o sadržini, načinu i postupku izrade dokumenata prostornog i urbanističkog planiranja („Službeni glasnik RS”, broj 32/19), oglašava JAVNI UVID U NACRT PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE INFRASTRUKTURNOG KORIDORA AUTO-PUTA E-761 (MORAVSKI KORIDOR), DEONICA POJATE–PRELjINA.
Detaljnije; Kompletna dokumentacija, link Ministarstva građevinarstva.

 

Zabeleženo ASTRONOMSKO PODNE u Trsteniku

ts_astronompodne_sDiplomirani tehnolog u penziji, naš sugrađanin Dejan Vujanić, na popločanom trgu u centru grada, je zabeležio trenutak tačne pozicije geografske širine i dužine tačke, na kojoj se nalazi ASTRONOMSKO PODNE u Trsteniku, koje se razlikuje od podneva na satu u koji gledamo. Pošto 21. meridijan, predstavlja osu simetrije republike Srbije i prolazi maltene kroz centar grada (250 m od samog centra), pravcem preko Vasinog placa i dvorišta Čajkine škole, na osnovu njegovog položaja, Dejan Vujanić, inače član Srpskog geografskog društva, je obeležio sve važne geografske podatke na trgu, koje su karakteristične za Trstenik i njegov položaj na planeti Zemlji. Veliki rad i trud sa brojnim merenjima, ostao je zabeležen na našim snimcima. Nadamo se da će se sve to zaštititi i sačuvati...

 

Trsteničke novine TRIBINA (1968-2018) – zabeleženo pre 50 godina

ts_tribina18_23mart_sts_tribina18_23mart_s2Tačno 23. aprila pre 50 godina, izašle su nove stranice popularnih trsteničkih novina koje su se delile besplatno po kolektivima i preduzećima. Na ulici ih je delio popularni opštinski kurir čika „Džoni“ rečima ...Nova TREBINAaaa... I čitalo se. Najviše stranice iz sporta i stranice kultirnih dešavanja sa tekstovima i pesmicama iz osnovnih škola. Normalno u to vreme najveći kolektiv u gradu IHP „Prva petoletka“ je imao svoj časopis koji se zvao „Petoletka“. Zato u ovom broju Tribine, iako je izašla na 20-o godišnjicu osnivanja „Prve petoletke“, taj dan nije ni pomenut!? No te godine (1968.) se mnogi bivši radnici sećaju da je bila jedna od najtežih po samu fabriku. Izdvojili smo nekoliko najzanimljivijih stranica, da vas podsetimo na ta davna, ali danas po mnogo čemu, vrlo slična vremena u Trsteniku. Pogledajte 4 stranice Tribine u digitalnom pdf formatu.

 

J. F. WUELE – stari sat na crkvi, 90 godina rada, remont i restauracija

ts_sat-jfweule90_s1ts_sat-jfweule90_s2Radeći na remontu i popravci starog sata na zvonari crkve Svete Trojice u Trsteniku, entuzijasta inž. elektrotehnike iz Trstenika Nenad Mitrović, je pronašao ispod debele prašine na severnoj strani otvora za kazaljke pločicu koja je postavljena davne 1927. godine, dakle pre 90 godina. Na njoj je zapisano da je 5. VIII 1927. (po novom kalendaru) montažu sata radio Slovenac Julian Tavčar, monter iz Jesenica; da je orman izradila stolarska radnja Pantović i Putnik sa monterom Radetom. Sat je pušten u rad 11. IX 1927. godine. Inače sat je proizveden 1910. godine u Nemačkoj, kupljen je od novca koji je zaveštala Trsteničanka Ćirka Stamatović 1925. i darivala ga svom gradu. Danas u svetu postoje samo tri ovakva sata iz tog vremena. Jedan je u Holandiji i radi, ali nalazi se u muzeju, drugi koji takođe radi se nalazi u muzeju u Gvatemali. Samo ovaj naš, radi na istom onom mestu na kome je i postavljen, zato je i jedinstven u svetu. Priču o trsteničkom satu na zvonari crkve smo počeli još pre 5 godina (maja 2012.), a evo nastavili smo i ovih dana, uz blagoslov starešine hrama Svete Trojice u Trsteniku, snimili smo ga sada, očišćenog, izribanog, ofarbanog i podmazanog. Pogledajte kompletne snimke i priču inž. Nenada Mitrovića o trsteničkom istorijskom blagu i jubilarcu, satu J. F. WUELE.
– Za veći izbor videa, TS-galerija5.

 

Trstenik okom kamere 1980. godine

ts_kfn_evrts_btop_1 Zahvaljujući ljubaznosti i pomoći ljudi iz RTS-a, koji su „oživeli“ stari film snimljen daleke 1980. godine o našem gradu, u mogućnosti smo da svim posetiocima ovog sajta prikažemo Trstenik, njegove ulice i trgove, njegove ljude iz tih dana. Na žalost, mnogi sa ovog unikatnog filma nisu danas sa nama, ali uspeli smo i ovom prilikom da ih se setimo i otmemo od zaborava, a mladim naraštajima da pokažemo, kako su izgledali ts_btop_2delovi grada koji ih nisu dočekali, kao i druženja из тих времена. Pogledajte i kompletan video materijal sa „Politikinog“ memorijalnog turnira u fudbalu „Ljubiša Vukadinović“, iz 1980. i 1981. godine u trajanju od 18:15 min. Uz snimke Blagoja Topličića (1935-2016), bivšeg snimatelja RTS i sina naših moravskih voda. Dužni smo da predstavimo legendarnog sportskog snimatelja, koji nam je u mnogo prilika nesebično pomagao, kako materijalima, tako savetima i informacijama šta, gde i kako da snimimo u našem kraju. Kako nam je u šali govorio: ...nemoj slučajno da si propustio neki gol na utakmici sa „vašarišta“... (trsteničkog igrališta).
Već prikupljamo video, foto i arhivsku građu iz našeg kraja, da zajedno uz pomoć rodbine popularnog Topa, dostojno mu se zahvalimo i predstavimo bar mali deo materijala i biografije iz bogate i dugogodišnje snimateljske profesije našeg-Moravca, Blagoja Topličića... Pogledajte i Veći izbor starih video materijala.

 

Pozdrav Trsteničanima iz daleke Kine

ts_rts_kina1_sts_rts_kina2_sDa se sajt trstenicani.rs rado gleda i da su njegove stranice popularne kod prijatelja ma gde bili, govore nam i ove fotografije koje nam je poslala ekipa RTS-a iz daleke Kine i Pekinga. Boraveći na snimanju kulturnih dešavanja u mesecu maju u Kini, u slobodnim vremenima nisu zaboravili i na Trsteničane i svoj omiljeni sajt. Saradnja našeg sajta i Programskog arhiva TV Beograd ts_rts_kina3_sje obostrana, kako u razmeni materijala, tako i u očuvanju vrednosti i istorijskih podataka, koji su nam bili neophodni u obradi prošlosti našeg grada i okoline. Uvek smo nailazili na iskrenu i sveobuhvatnu saradnju preko naših zemljaka i stručnih službi RTS-a. Zahvaljujemo im puno, a nestrpljivo smo očekivali i gledali njihove snimke sa tog putovanja u specijalnim emisijama i filmu koji se emitovao i prikazivao više puta na RTS-u. Ujedno pozdravljamo celu ekipu.

 

Trstenik – zaboravljeno i zapušteno istorijsko blago, propada... STRAŠNO

ts_zaborav16_kkatic_sU sred grada, zaštićen od države, na pažnji opštine, nestaje spomenik kulture, građevinsko blago stare Srbije, zidano između 1832-1835. godine, po kazivanju, za sreskog kapetana Jovana Obrenovića, izaslanika kneza Miloša Obrenovića. Sa povlačenjem Turaka dalje od Niša na jug, trstenička mala varoš izgubi status Sreza, pa potreba za izaslanikom prestade. Kuća ode na licitaciju i oko 1851. kupi je veliki i ugledni trgovac ovog kraja, (danas se to kaže „biznismen“), sin Nikole Katića, Stevan. U toj kući bogata i brojna porodica iznedri i narodnog poslanika u skupštini Srbije, Petra Katića. Brojni ratovi i stradanja, odnesoše sve, vreme uzima u zaborav... Strašno. Imovinsko pravni odnosi (narodski rečeno novac), a blago nestade... Strašno. Takve su sudbine i kuće, koje su takođe zarasle u korov, buđu i memlu, a prolazimo svaki dan kraj njih... Strašno. Kuće Milana i Miloša Malićanina (bivša kuća dr Ljutovac), porodice Gradištanac (ispred rampe), Mate Miladinovića (iza Jadrana), Božidara Kostića-Bogdana i Nikole Gordić (urušena kod mosta)... Novac, nebriga, nemar, gramzivost, vlast... Strašno. Istorijska blaga, znamenitosti i vrednosti grada se brišu-nestaju... Strašno; – Za veći izbor videa, TS-galerija5.

 

Trstenik – Pčelarstvo i pčelari našeg kraja

ts_pcelnskr_sts_zivotpcela17_s...Istraživač činjenica od značaja za sastavljanje monografije bio je od početka suočen sa problemom nedostatka pisanih tragova i materijalnih svedočanstava o pčelarstvu na ovim prostorima. Od naročite koristi je bio dnevnik koji je iz dana u dan punih 13 godina (od 1933. do 1945. godine) vodio poznati trstenički pčelar Stojan Antić i drugi dokumenti od značaja za pčelarstvo sačuvani u njegovoj zaostavštini, kao i literatura koju je prikupljao i sačuvao Boško Nikolić. Ovu dokumentaciju stavili su nam na korišćenje njihovi ljubazni potomci. Za savremene pčelare i pčelarstvo podaci su korišćeni i iz arhive Društva. Takođe pogledajte i knjigu koju je napisao 1901. godine nobelovac Moris Meterlink „Život pčela“, biser među delima posvećenim pčeli i pčelarstu. Zadivljujuće je sa koliko ozbiljnosti, dubine, ljudske širine i naučne preciznosti Meterlink prilazi izučavanju pčela, a nadasve sa koliko ljubavi...
– Kompletna knjiga Ljubinka Čabrovića (1939-2014), kompletna knjiga Morisa Meterlinka.

 

Trsteničani – iz naših arhiva, remiks najstarijih video materijala

ts_strmost_rastanak_sts_poplava14_sKonačno nam se pružila prilika da sa novom opremom počnemo obnavljanje i brzu obradu ogromne baze video klipova (ima ih preko 1200), i time velikom broju posetilaca sajta omogućimo, da u bilo kom trenutku na svim elektronskim medijima mogu da vide stare video klipove sa naših stranica. Počeli smo sa obradom najgledanijih video snimaka iz 2010. i 2011. čak iz 2000-te godine. Za ovu priliku smo pripremili najstarije prve klipove, ali svakim danom će se za old-tajmere, dodavati novi remiks materijali. Tako će se mnogi Trsteničani podsetiti lepih trenutaka provedenih u svom gradu. TS-Remiks;

 

Trsteničanke i glasom i stasom, nekada

ts_jugb44_s...Tek kada tragovi postanu slova i reči, istina se ukleše u večnost. Sećanja slabe, a samo se godine broje, uvek unapred. Stare se zaboravljaju. Malo šta znače kada ostanu gluve i neme, bez poruke i nauka, prazne kao da ih nije ni bilo. Nesreća je kada se budućnost okrene pa iza sebe ne vidi ništa niti ikog. Kao da nije bilo ni nje, niti njenih predaka. Zato u pameti uvek treba nositi i jaram i štrangu, da se setimo šta i koga vučemo i dokle smo kola doterali...
Milan Sotirović, prof istorije.
„Trstenik, od najstarijih vremena do 1900.“
(Pevačko društvo-JUG BOGDAN–ženski deo).

Nekada u Trsteniku – (Pusti slajd).

 

Iz trsteničkih dvorišta

ts_ribklb_1braca_etno1Ako želite da se vratite na trenutak u vaše trsteničke ulice, sokake, ili dvorišta, a uz to i da se lepo opustite uz laganu muziku za dušu, vaš grad vas očekuje; posetili smo dvorište Bratislava i Mikija Vlaškovića. Lepo se naslonite u stolici i pogledajte prelepe etno motive iz letnjikovca obavijenog vinovom lozom. Lepo uređeno dvorište puno cveća, voćki i zelenila, je ts_ribklb_2samo jedno, od ne baš mnogo takvih ili sličnih u Trsteniku, koja plene svojom lepotom, mirom i nostalgijom. Posebno se ističe Braca (nama poznatiji kao „Mačak“), svojim kutkom koji je nazvao „RIBARSKA KOLIBA“.
Kada čovek iz ovih krajeva uđe u vinjagom obrastao old-tajmerski ambijent, prvo duboko uzdahne, pa odmah sedne na klupu pored dugačkog hrastovog stola i počne da evocira raznorazne uspomene: sa reke, iz kraja, sa kaldrme, iz prošlosti. Ovde još ima trsteničke kaldrme - i to one prave, pogledajte... I na tabletu i mobilnom u TS-OldTajmer
Slajd: – (Pusti !)

 

Vrh strane vrh

 

TRSTENIČANI, svom otačestvu... Obrada – vojcelTS www.trstenicani.rs – Sva prava zadržana