Ћирилица
Latinica
ts_25mil_tst_s

 

(10. jul 2010. – 1. april 2020.)
26,443.556 pregleda

Petak, 03. april 2020.

 

ts_registryoutube_s

Od 29. oktobra 2019. upisan 1000-ti
SUBSCRIB (pratilac) na
trsteničani on YouTube!
Hvala svima što nam verujete.

 

TST – BAROMETAR

ts_meteo_dbokan_s

Vremenska prognoza za Trstenik i
okolinu – priprema Dragan Bokan

 

Čuvari dobre muzike-Radio Trstenik

ts_radiots_glstr_s

Čuvari dobre muzike UŽIVO-LIVE

 

– NARODNA BIBLIOTEKA JEFIMIJA –
Trstenik

ts_tst_18-41_glvstr_s

Kompletna knjiga (900 strana), Stanka Bzenića: „Trstenik na Moravi (1918-1941)“. (Klikni na sliku iznad i čitaj;
pdf format, 40,1 MB.)

 

– TRSTENIK do 1900. god. –

ts_msotir_tst_do-1900_s

Sećanja slabe, a samo se godine broje,
uvek unapred. Malo šta znače kada ostanu gluve i neme. Nesreća je kada se
budućnost okrene pa iza sebe ne vidi ništa niti ikog. Kao da nije bilo ni nje, niti njenih predaka...

 

– MONOGRAFIJA –

ts_monogrtst16_s

U plodnoj dolini Zapadne Morave, na padinama Gledićkih planina i Goča, prostire se opština Trstenik površine 448 km². Sam grad se nalazi na desnoj obali Zapadne Morave, na 172 m nadmorske visine sa 17000 stanovnika...

 

– TRSTENIČKE USPOMENE –
LEPA SLIKA IZ TRSTENIKA

tst_centar_pejzaz_s

Trstenik, nekada obala „kod Ledare“

 

 
  Ko prvi devojci–njegova devojka. Ko poslednji devojci–njegova žena.  

 

FUDBAL sezona 2019/20

OKRUG ZONA-ZAPAD 2016/17 – deo

FINALE KUPA 2015/16 OFS Trstenik

KUP SRBIJE 2013/14
(Opširnije video reportaže)

FUDBAL – Omladinci, pioniri, petlići

 

ljvkd_bl
Ljubomir Vukadinović
GVOZDENA PESNICA

- roman u nastavcima -


Opširnije...

 

ODBOJKA – Seniorke

 

RUKOMETAŠI ŠAMPIONI – Opširnije

RUKOMET: Feniks sa Morave

Kompletna monografija iz istorijata rukometa u Trsteniku posle 50 godina
(Zoran Damjanović)

 

KOŠARKA – Opširnije

 

KOŠARKA – ŽENSKA liga

 

– LJUBOMIR SIMONOVIĆ –
(akademski grafički dizajner)
TRSTENIK U SEĆANJU

ts_ljsimon_ts_secanje

 

STATISTIKA SAJTA trstenicani.rs
ts_stat_logo
Statistika sajta direktno sa servera
svaka 3 sata, klikni i pogledaj.

 

KORONA VIRUS (covid19) epidemija – OSTANITE KOD KUĆE !!

ts_kruznistab_info_covid19_sts_mistzdrv_covid19_sSve informacije o epidemiji KORONA VIRUSOM, dobijamo od Kriznog štaba Opštine Trstenik i ODMAH ISPISUJEMO na glavnoj stranici sajta. Saopštenje štaba za vanredne situcije (kompletan tekst), 28. mart 2020. Za sve tačne i blagovremene informacije o trenutnoj situaciji i merama povdom epidemije koronavirusa u Srbiji i sprovođenju VANREDNOG STANjA u našoj zemlji, posetite i informišite se na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja Republike Srbije, (klikni na sliku desno). Sajt trstenicani.rs i trstenicani.com će nastojati da video reportažama, ts_prazne_ulice_sts_bravo_medicino3_szanimljivostima i fotografijama, svojim sugrađanima da olakša samoizolaciju i duži boravak u kućnom ambijentu. Nadamo se da ćete i dalje biti sa nama i uživati lepim predelima, moravskim šetnjama i događanjima iz prirode i sa obala reke. A prava videoteka grada i okoline, je na našem kanalu trstenicani na YouTube. Zajedno ćemo lakše do pobede. Evo i prvih aplauza svim medicinskim radnicima Srbije, a posebno našim trsteničkim, sa terasa u jednom od kvartova Trstenika, uz njih smo i bodrimo ih.

 

ZA DOBRO RASPOLOŽENjE – iz naše videoteke, podsetimo se!

ts_tstvideoteka_1ts_tstvideoteka_2Prvi april 2020. godine, a vreme nije za šalu. Pritiska korona virus, a sneg veje i zavejava trsteničke ulice. Baš da sedimo kod kuće i zaštitimo i sebe i druge. Kako da prekratimo vreme i dane? E pa evo, provodite sa nama svaki dan i gledajte naše VIDEO SPOMENARE. Svaki minut koji provedete sa nama je udarac za korona virus i spas za bar 4 rođaka, ili prijatelja ili komšije, koje smo sačuvali od bolesti. A za te trenutke muzikom uz naše video reportaže, počev od 2011. godine pa do današnjih dana, prisetimo se događaja iz naše čaršije, sa trsteničke kaldrme i obala Zaadne Morave. Idemo Trsteničani, zapevajmo i zaigrajmo svi zajedno – Stare video galerije!

 

Novi sajt Trsteničana – Nove stranice

ts_sahtst_neksad_sts_hidromerstanica2_sOBAVEŠTENjE: Od 9. decembra 2019. godine, naš sajt možete pratiti na dve i-net adrese trstenicani.rs i trstenicani.com kao i na YouTube kanalu trstenicani. U toku su obrade stranica starog sajta i aktiviranje istih u novom izgledu. Zbog velikog broja podataka, fotografija i video materijala, zamena stranica će duže trajati, a dotle za stare preglede uvek možete koristiti adresu trstenicani.com. Vremenom će sve stranice starog sajta biti ponovo aktivne u novom izdanju na novim Trsteničanima. HVALA NA RAZUMEVANjU.
NOVO: Dr Sava Stanojević; ROCK Galerija; ĆIRILICA; Stari most, TS Kaldrma, TS sport.

 

Moravski koridor auto-put E-761: OBALOUTVRDA, ispitivanje zemljišta

ts_e761_obaloutvrda_sts_e761_raskrnicaroda_sKrenuvši od Preljine kod Čačka, geolozi i bušači već uveliko ispituju sastav zemljišta i nasipa na trasi budućeg Moravskog koridora. Družili smo se sa njima ovih dana kod Gvozdenog mosta na levoj obali Zapadne Morave. Raskrsnica kod tržnog centra „Roda“ na ulasku u Trstenik sa magistralnog puta Kruševac-Kraljevo, je proširena, zamenjena odvodna kišna instalacija, sa potpuno novim slojevima asfalta. Radove izvodio Kruševac-put sa radnicima iz Beograda i Kruševca. Sa ove raskrsnice se grad direktno priključuje na ulazno-izlazni pravac sa Petlje Trstenik. na auto-putu E-761.

 

Folklorni ansambl „Sveti Nikola“ obeležio 10 godina USPEHA

ts_fasvnik_10uspeha_mlad_i_veterani_sts_fasvnik_10uspeha_sLep jubilej folklornog ansambla „Sveti Nikola“ iz Trstenika, 10 godina rada i postojanja u kojima je postignut zavidan uspeh sa brojnim koncertima širom Srbije i inostranstvu. Jubilarni koncert ukrasili najmlađi, mladi i VETERANI ansambla, na svoj način. Kao i prethodnih godina i ove je na samom njenom kraju, u 10-om jubilarnom koncertu predstavljene su brojnim posetiocima i obožavaocima, nove koreografije, novi aranžmani, nove igre i nošnje. Svom gradu su svi članovi folklornog ansambla poklonili jedno nezaboravno veče isprepletano, pesmom igrom i veselim duhom. Zajedno sa svojim gostima iz Vladičinog hana i Dervente, pokazali su kako se neguje kulturna baština Srbije i naši običaji. Evo šta smo zabeležili u reportaži sa koncerta, koji je trajao više od 2 sata. Preporučujemo da pogledate!

 

Dečji vrtić BISERI – Svečana priredba povodom Dana vrtića

ts_biseri19_sPovodom Dana vrtića nova priredba na kraju godine, 6. decembra. Ove godine tema je bila putovanje po prostranim kontinentima i upoznavanje sa zemljama koje su na njima. Za svaki kontinent je predstavljena po jedna igra i ples sa tradicionalnim nošnjama. Na sve goste, mame, tate, bate i seke, to je ostavilo najupečatljiviji utisak. Ovu raspevanu priredbu (koju maltene u celosti predstavljamo u našoj video reportaži), otvorila je direktorka vrtića Marina Petrović. Ona je pozdravila brojne goste i roditelje. Danas je jedan broj dečjih negovateljica i vaspitača proslavio svoje jubilarne godine rada u PU „Biseri“ – Trstenik.

 

Sajam radinosti i lova, na VAŠAR

ts_sajam19_sts_vasar19_oktobar_sOvih dana je u Trsteniku održan Sajam domaće radinosti i Sajam lova i ribolova. Od ribolovačke opreme nije bilo „ni traga“, ali je za lovce bilo dosta novina, kako pomoćne opreme tako i oružja, odeće i pomagala za bolji ulov. Što se tiče domaće radinosti i tu je bilo više domaćina i vrednih ženskih radova, koji su na platou ispred Narodnog univerziteta, plenili svojim šarenilom, bojama i izborom. Istog dana je bio i poslednji ovogodišnji vašar-panađur u Trsteniku. Po veoma toplom i sunčanom vremenu, trajao je do kasno uveče, za razliku od nekih prethodnih godina, kada su tezge trgovaca bile prekrivene debelim snegom...

 

Zabeleženo ASTRONOMSKO PODNE u Trsteniku

ts_astronompodne_sDiplomirani tehnolog u penziji, naš sugrađanin Dejan Vujanić, na popločanom trgu u centru grada, je zabeležio trenutak tačne pozicije geografske širine i dužine tačke, na kojoj se nalazi ASTRONOMSKO PODNE u Trsteniku, koje se razlikuje od podneva na satu u koji gledamo. Pošto 21. meridijan, predstavlja osu simetrije republike Srbije i prolazi maltene kroz centar grada (250 m od samog centra), pravcem preko Vasinog placa i dvorišta Čajkine škole, na osnovu njegovog položaja, Dejan Vujanić, inače član Srpskog geografskog društva, je obeležio sve važne geografske podatke na trgu, koje su karakteristične za Trstenik i njegov položaj na planeti Zemlji. Veliki rad i trud sa brojnim merenjima, ostao je zabeležen na našim snimcima. Nadamo se da će se sve to zaštititi i sačuvati...

 

Iz nacrta auto-puta Moravski koridor E-761 – PETLjA TRSTENIK

ts_e761_petljatst_sts_e761_javuvid_sPosle uvida u nacrt prostornog plana auto-puta E-761 (Moravski koridor), posetili smo mesta gde će se nalaziti buduća petlja za ulazak i izlazak sa auto-puta, gde će se premostiti zapadna Morava i auto-put preći sa desne na levu obalu reke, kako će se doći do raskrsnice na ulasku u grad kod super marketa „Roda“. Pogledaj video (klikni na sliku gore levo).
REPUBLIKA SRBIJA MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE u skladu sa članom 50. Zakona o planiranju i izgradnji („Službeni glasnik RS”, br. 72/09... – ...83/18, 31/19 i 37/19 - dr. zakon) i čl. 55-68. Pravilnika o sadržini, načinu i postupku izrade dokumenata prostornog i urbanističkog planiranja („Službeni glasnik RS”, broj 32/19), oglašava JAVNI UVID U NACRT PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE INFRASTRUKTURNOG KORIDORA AUTO-PUTA E-761 (MORAVSKI KORIDOR), DEONICA POJATE–PRELjINA.
Detaljnije; Kompletna dokumentacija, link Ministarstva građevinarstva.

 

Trsteničke novine TRIBINA (1968-2018) – zabeleženo pre 50 godina

ts_tribina18_23mart_sts_tribina18_23mart_s2Tačno 23. aprila pre 50 godina, izašle su nove stranice popularnih trsteničkih novina koje su se delile besplatno po kolektivima i preduzećima. Na ulici ih je delio popularni opštinski kurir čika „Džoni“ rečima ...Nova TREBINAaaa... I čitalo se. Najviše stranice iz sporta i stranice kultirnih dešavanja sa tekstovima i pesmicama iz osnovnih škola. Normalno u to vreme najveći kolektiv u gradu IHP „Prva petoletka“ je imao svoj časopis koji se zvao „Petoletka“. Zato u ovom broju Tribine, iako je izašla na 20-o godišnjicu osnivanja „Prve petoletke“, taj dan nije ni pomenut!? No te godine (1968.) se mnogi bivši radnici sećaju da je bila jedna od najtežih po samu fabriku. Izdvojili smo nekoliko najzanimljivijih stranica, da vas podsetimo na ta davna, ali danas po mnogo čemu, vrlo slična vremena u Trsteniku. Pogledajte 4 stranice Tribine u digitalnom pdf formatu.

 

J. F. WUELE – stari sat na crkvi, 90 godina rada, remont i restauracija

ts_sat-jfweule90_s1ts_sat-jfweule90_s2Radeći na remontu i popravci starog sata na zvonari crkve Svete Trojice u Trsteniku, entuzijasta inž. elektrotehnike iz Trstenika Nenad Mitrović, je pronašao ispod debele prašine na severnoj strani otvora za kazaljke pločicu koja je postavljena davne 1927. godine, dakle pre 90 godina. Na njoj je zapisano da je 5. VIII 1927. (po novom kalendaru) montažu sata radio Slovenac Julian Tavčar, monter iz Jesenica; da je orman izradila stolarska radnja Pantović i Putnik sa monterom Radetom. Sat je pušten u rad 11. IX 1927. godine. Inače sat je proizveden 1910. godine u Nemačkoj, kupljen je od novca koji je zaveštala Trsteničanka Ćirka Stamatović 1925. i darivala ga svom gradu. Danas u svetu postoje samo tri ovakva sata iz tog vremena. Jedan je u Holandiji i radi, ali nalazi se u muzeju, drugi koji takođe radi se nalazi u muzeju u Gvatemali. Samo ovaj naš, radi na istom onom mestu na kome je i postavljen, zato je i jedinstven u svetu. Priču o trsteničkom satu na zvonari crkve smo počeli još pre 5 godina (maja 2012.), a evo nastavili smo i ovih dana, uz blagoslov starešine hrama Svete Trojice u Trsteniku, snimili smo ga sada, očišćenog, izribanog, ofarbanog i podmazanog. Pogledajte kompletne snimke i priču inž. Nenada Mitrovića o trsteničkom istorijskom blagu i jubilarcu, satu J. F. WUELE.
– Za veći izbor videa, TS-galerija5.

 

Trstenik okom kamere 1980. godine

ts_kfn_evrts_btop_1 Zahvaljujući ljubaznosti i pomoći ljudi iz RTS-a, koji su „oživeli“ stari film snimljen daleke 1980. godine o našem gradu, u mogućnosti smo da svim posetiocima ovog sajta prikažemo Trstenik, njegove ulice i trgove, njegove ljude iz tih dana. Na žalost, mnogi sa ovog unikatnog filma nisu danas sa nama, ali uspeli smo i ovom prilikom da ih se setimo i otmemo od zaborava, a mladim naraštajima da pokažemo, kako su izgledali ts_btop_2delovi grada koji ih nisu dočekali, kao i druženja из тих времена. Pogledajte i kompletan video materijal sa „Politikinog“ memorijalnog turnira u fudbalu „Ljubiša Vukadinović“, iz 1980. i 1981. godine u trajanju od 18:15 min. Uz snimke Blagoja Topličića (1935-2016), bivšeg snimatelja RTS i sina naših moravskih voda. Dužni smo da predstavimo legendarnog sportskog snimatelja, koji nam je u mnogo prilika nesebično pomagao, kako materijalima, tako savetima i informacijama šta, gde i kako da snimimo u našem kraju. Kako nam je u šali govorio: ...nemoj slučajno da si propustio neki gol na utakmici sa „vašarišta“... (trsteničkog igrališta).
Već prikupljamo video, foto i arhivsku građu iz našeg kraja, da zajedno uz pomoć rodbine popularnog Topa, dostojno mu se zahvalimo i predstavimo bar mali deo materijala i biografije iz bogate i dugogodišnje snimateljske profesije našeg-Moravca, Blagoja Topličića... Pogledajte i Veći izbor starih video materijala.

 

Pozdrav Trsteničanima iz daleke Kine

ts_rts_kina1_sts_rts_kina2_sDa se sajt trstenicani.rs rado gleda i da su njegove stranice popularne kod prijatelja ma gde bili, govore nam i ove fotografije koje nam je poslala ekipa RTS-a iz daleke Kine i Pekinga. Boraveći na snimanju kulturnih dešavanja u mesecu maju u Kini, u slobodnim vremenima nisu zaboravili i na Trsteničane i svoj omiljeni sajt. Saradnja našeg sajta i Programskog arhiva TV Beograd ts_rts_kina3_sje obostrana, kako u razmeni materijala, tako i u očuvanju vrednosti i istorijskih podataka, koji su nam bili neophodni u obradi prošlosti našeg grada i okoline. Uvek smo nailazili na iskrenu i sveobuhvatnu saradnju preko naših zemljaka i stručnih službi RTS-a. Zahvaljujemo im puno, a nestrpljivo smo očekivali i gledali njihove snimke sa tog putovanja u specijalnim emisijama i filmu koji se emitovao i prikazivao više puta na RTS-u. Ujedno pozdravljamo celu ekipu.

 

Trstenik – zaboravljeno i zapušteno istorijsko blago, propada... STRAŠNO

ts_zaborav16_kkatic_sU sred grada, zaštićen od države, na pažnji opštine, nestaje spomenik kulture, građevinsko blago stare Srbije, zidano između 1832-1835. godine, po kazivanju, za sreskog kapetana Jovana Obrenovića, izaslanika kneza Miloša Obrenovića. Sa povlačenjem Turaka dalje od Niša na jug, trstenička mala varoš izgubi status Sreza, pa potreba za izaslanikom prestade. Kuća ode na licitaciju i oko 1851. kupi je veliki i ugledni trgovac ovog kraja, (danas se to kaže „biznismen“), sin Nikole Katića, Stevan. U toj kući bogata i brojna porodica iznedri i narodnog poslanika u skupštini Srbije, Petra Katića. Brojni ratovi i stradanja, odnesoše sve, vreme uzima u zaborav... Strašno. Imovinsko pravni odnosi (narodski rečeno novac), a blago nestade... Strašno. Takve su sudbine i kuće, koje su takođe zarasle u korov, buđu i memlu, a prolazimo svaki dan kraj njih... Strašno. Kuće Milana i Miloša Malićanina (bivša kuća dr Ljutovac), porodice Gradištanac (ispred rampe), Mate Miladinovića (iza Jadrana), Božidara Kostića-Bogdana i Nikole Gordić (urušena kod mosta)... Novac, nebriga, nemar, gramzivost, vlast... Strašno. Istorijska blaga, znamenitosti i vrednosti grada se brišu-nestaju... Strašno; – Za veći izbor videa, TS-galerija5.

 

Trstenik – Pčelarstvo i pčelari našeg kraja

ts_pcelnskr_sts_zivotpcela17_s...Istraživač činjenica od značaja za sastavljanje monografije bio je od početka suočen sa problemom nedostatka pisanih tragova i materijalnih svedočanstava o pčelarstvu na ovim prostorima. Od naročite koristi je bio dnevnik koji je iz dana u dan punih 13 godina (od 1933. do 1945. godine) vodio poznati trstenički pčelar Stojan Antić i drugi dokumenti od značaja za pčelarstvo sačuvani u njegovoj zaostavštini, kao i literatura koju je prikupljao i sačuvao Boško Nikolić. Ovu dokumentaciju stavili su nam na korišćenje njihovi ljubazni potomci. Za savremene pčelare i pčelarstvo podaci su korišćeni i iz arhive Društva. Takođe pogledajte i knjigu koju je napisao 1901. godine nobelovac Moris Meterlink „Život pčela“, biser među delima posvećenim pčeli i pčelarstu. Zadivljujuće je sa koliko ozbiljnosti, dubine, ljudske širine i naučne preciznosti Meterlink prilazi izučavanju pčela, a nadasve sa koliko ljubavi...
– Kompletna knjiga Ljubinka Čabrovića (1939-2014), kompletna knjiga Morisa Meterlinka.

 

Trsteničani – iz naših arhiva, remiks najstarijih video materijala

ts_strmost_rastanak_sts_poplava14_sKonačno nam se pružila prilika da sa novom opremom počnemo obnavljanje i brzu obradu ogromne baze video klipova (ima ih preko 1200), i time velikom broju posetilaca sajta omogućimo, da u bilo kom trenutku na svim elektronskim medijima mogu da vide stare video klipove sa naših stranica. Počeli smo sa obradom najgledanijih video snimaka iz 2010. i 2011. čak iz 2000-te godine. Za ovu priliku smo pripremili najstarije prve klipove, ali svakim danom će se za old-tajmere, dodavati novi remiks materijali. Tako će se mnogi Trsteničani podsetiti lepih trenutaka provedenih u svom gradu. TS-Remiks;

 

Trsteničanke i glasom i stasom, nekada

ts_jugb44_s...Tek kada tragovi postanu slova i reči, istina se ukleše u večnost. Sećanja slabe, a samo se godine broje, uvek unapred. Stare se zaboravljaju. Malo šta znače kada ostanu gluve i neme, bez poruke i nauka, prazne kao da ih nije ni bilo. Nesreća je kada se budućnost okrene pa iza sebe ne vidi ništa niti ikog. Kao da nije bilo ni nje, niti njenih predaka. Zato u pameti uvek treba nositi i jaram i štrangu, da se setimo šta i koga vučemo i dokle smo kola doterali...
Milan Sotirović, prof istorije.
„Trstenik, od najstarijih vremena do 1900.“
(Pevačko društvo-JUG BOGDAN–ženski deo).

Nekada u Trsteniku – (Pusti slajd).

 

Iz trsteničkih dvorišta

ts_ribklb_1braca_etno1Ako želite da se vratite na trenutak u vaše trsteničke ulice, sokake, ili dvorišta, a uz to i da se lepo opustite uz laganu muziku za dušu, vaš grad vas očekuje; posetili smo dvorište Bratislava i Mikija Vlaškovića. Lepo se naslonite u stolici i pogledajte prelepe etno motive iz letnjikovca obavijenog vinovom lozom. Lepo uređeno dvorište puno cveća, voćki i zelenila, je ts_ribklb_2samo jedno, od ne baš mnogo takvih ili sličnih u Trsteniku, koja plene svojom lepotom, mirom i nostalgijom. Posebno se ističe Braca (nama poznatiji kao „Mačak“), svojim kutkom koji je nazvao „RIBARSKA KOLIBA“.
Kada čovek iz ovih krajeva uđe u vinjagom obrastao old-tajmerski ambijent, prvo duboko uzdahne, pa odmah sedne na klupu pored dugačkog hrastovog stola i počne da evocira raznorazne uspomene: sa reke, iz kraja, sa kaldrme, iz prošlosti. Ovde još ima trsteničke kaldrme - i to one prave, pogledajte... I na tabletu i mobilnom u TS-OldTajmer
Slajd: – (Pusti !)

 

Vrh strane vrh

 

TRSTENIČANI, svom otačestvu... Obrada – vojcelTS www.trstenicani.rs – Sva prava zadržana